
K najznámejším potravinám, ktoré znižujú hladinu cukru v krvi patrí napríklad cesnak, cibuľa, fazuľové struky a bobuľoviny. Odporúčané sú aj pivovárske kvasnice, nízkotučné syry, ryby a samozrejme zelenina (predovšetkým listová). Z rôznych fytoterapeutických zdrojov je pre diabetikov vhodná najmä jastrabinka lekárska, čučoriedky a žihľava dvojdomá.
Typy cukrovky:
- DM 1.typu - vyskytuje sa u malých detí a mladých ľudí, pankreas produkuje len veľmi malé množstvo inzulínu, náchylnosť na vypuknutie je čiastočne geneticky zdedená
- DM 2. typu - zvyčajne u ľudí nad 45 rokov, je vysoko spojený s obezitou, inzulín je vylučovaný v dostatočnom množstve, no telové bunky ho však nevedia využiť
- Gestačný typ - môže sa vyskytnúť len v gravidite
- Iné typy spojené s poškodením B - poškodenie buniek liekmi, zápalom…
K najznámejším potravinám, ktoré znižujú hladinu cukru v krvi patrí napríklad cesnak, cibuľa, fazuľové struky a bobuľoviny. Odporúčané sú aj pivovárske kvasnice, nízkotučné syry, ryby a samozrejme zelenina (predovšetkým listová). Z rôznych fytoterapeutických zdrojov je pre diabetikov vhodná najmä jastrabinka lekárska, čučoriedky a žihľava dvojdomá …
Aká je pravdepodobnosť inzulínovej rezistencie?
Inzulínová rezistencia znamená, že inzulín, dispozičný inzulín nie je efektívny. Bunky absorbujú cukor z krvi len dostatočne.
Výsledok: stúpa hladina cukru v krvi. Vzhľadom k tomu, stúpa hladina cukru v krvi, produkcia inzulínu stúpa, aby pôsobil proti tomuto prebytku. Tým sú inzulín produkujúce bunky dlhodobo preťažené, až dôjde k ich úplnému vyčerpaniu.
Už niekoľko rokov pred tým ako sa manifestuje diabetes typu 2, predchádza tomu inzulínová rezistencia. Ak je dostatočne skoro zistená, môže byť liečená. Telu vlastný hormón môže znova účinkovať a nebezpečným komplikáciám diabetu sa dá vyhnúť.
Check inzulínovej rezistencie:
Váš lekár Vám môže nasledovné parametre určiť: | Hodnota | Body |
Body Mass Indess (BMI) | > 26 > 30 |
1 2 |
Krvný tlak (mm/Hg) | > 140/90 | 2 |
Plasmaglukóza na lačno (mg/dl) | > 110 | 1 |
alebo
Krvná glukóza na lačno (mg/dl) |
> 100 | 2 |
Triglyceridy (mg/dl) | > 230 | 1 |
Celkový Cholesterol /mg/dl) | > 230 | 1 |
Vyhodnotenie:
0 bodov Inzulínová rezistencia je nepravdepodobná.
1 – 3 body je tu podozrenie na inzulínovú rezistenciu.
4 – 8 body Je takmer isté, že máte inzulínovú rezistenciu. Je potrebné konzultovať s Vašim ošetrujúcim lekárom.
Hlavné zásady zdravého stravovania pri prevencii cukrovky/ pri cukrovke:
- správne zloženie stravy –obsah cukrov, tukov a bielkovín
- jesť pravidelne 4 až 6 krát denne, častejšie a menšie množstvá
- vylúčiť zo stravy ľahko vstrebateľné cukry (biely cukor), ako zdroj energie využívať potraviny obsahujúce cukor v prirodzenej forme a škrob (celozrnné pečivo, cestoviny, ryža, ovocie, zelenina, mlieko)
- znížiť príjem celkového množstva tukov, uprednostňovať tuky rastlinného pôvodu a nízkotučné mliečne výrobky
- vhodné sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny (zelenina, ovocie, celozrnné pečivo, vločky) – pri ich konzumácii nedochádza k vysokému vzostupu hladiny krvného cukru a dlhšie pretrváva pocit sýtosti, energie
- nutný je dostatočný príjem tekutín vo forme vody, sódy, vybraných minerálok, čajov, diabetických limonád; nevhodné sú nápoje sladené cukrom (kofola, kola, tonik,…) a nadmerné požívanie alkoholických nápojov (riziko hypoglykémie)
- obmedziť príjem kuchynskej soli – zvyšuje krvný tlak, namiesto soli možno jedlá ochutiť bylinkami a koreninami
- zabezpečiť v strave dostatok vitamínov a minerálov (zmiešaná strava ich obsahuje v dostatočnom množstve)