K-vital
K-vital
chudnutie, ako schudnúť, kozmetika … s nami stúpate na výslnie!
  • O nás
    • O nás
    • Referencie
  • Výživové poradenstvo
    • Rýchle efektívne chudnutie
  • Kozmetické poradenstvo
    • Liposukcia a lifting
    • Kozmetické poradenstvo Poprad
      • Kozmetické poradenstvo
      • Líčenie a vizáž
    • Pleťové masky pre jednotlivé typy pleti …tipy a triky
    • Trápi vás celulitída – pomarančová koža a strie?
  • Galéria
    • Fotogalérie
    • Rozhovory
  • K-vital Academy
    • K-vital academy – vzdelávací program: Staň sa sám sebe poradcom
    • Zdravá výživa , recepty na chudnutie
    • Všetko čo by ste mali vedieť o strave
    • Všetko, čo by ste mali vedieť o ľudskom tele!
    • Ako sa obliekať? Imidžový poradca
    • Lunárny kalendár, rady a cvičenie podľa luny
    • Šport,cviky na chudnutie a relax
    • Ukážkové jedálničky na chudnutie
    • Diéty a typy stravovania
  • Objednávanie
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
MENU CLOSE back  

Cukrovka

You are here:
  1. Home
  2. Všetko, čo by ste mali vedieť o ľudskom tele!
  3. Cukrovka
cukrovka kvital

K najznámejším potravinám, ktoré znižujú hladinu cukru v krvi patrí napríklad cesnak, cibuľa, fazuľové struky a bobuľoviny. Odporúčané sú aj pivovárske kvasnice, nízkotučné syry, ryby a samozrejme zelenina (predovšetkým listová). Z rôznych fytoterapeutických zdrojov je pre diabetikov vhodná najmä jastrabinka lekárska, čučoriedky a žihľava dvojdomá.

Typy cukrovky:

  • DM 1.typu - vyskytuje sa u malých detí a mladých ľudí, pankreas produkuje len veľmi malé množstvo inzulínu, náchylnosť na vypuknutie je čiastočne geneticky zdedená
  • DM 2. typu - zvyčajne u ľudí nad 45 rokov, je vysoko spojený s obezitou, inzulín je vylučovaný v dostatočnom množstve, no telové bunky ho však nevedia využiť
  • Gestačný typ - môže sa vyskytnúť len v gravidite
  • Iné typy spojené s poškodením B - poškodenie buniek liekmi, zápalom…

K najznámejším potravinám, ktoré znižujú hladinu cukru v krvi patrí napríklad cesnak, cibuľa, fazuľové struky a bobuľoviny. Odporúčané sú aj pivovárske kvasnice, nízkotučné syry, ryby a samozrejme zelenina (predovšetkým listová). Z rôznych fytoterapeutických zdrojov je pre diabetikov vhodná najmä jastrabinka lekárska, čučoriedky a žihľava dvojdomá …

Aká je pravdepodobnosť inzulínovej rezistencie?

 Cukrovka

Inzulínová rezistencia znamená, že inzulín, dispozičný inzulín nie je efektívny. Bunky absorbujú cukor z krvi len dostatočne.
Výsledok: stúpa hladina cukru v krvi. Vzhľadom k tomu, stúpa hladina cukru v krvi, produkcia inzulínu stúpa, aby pôsobil proti tomuto prebytku. Tým sú inzulín produkujúce bunky dlhodobo preťažené, až dôjde k ich úplnému vyčerpaniu.
Už niekoľko rokov pred tým ako sa manifestuje diabetes typu 2, predchádza tomu inzulínová rezistencia. Ak je dostatočne skoro zistená, môže byť liečená. Telu vlastný hormón môže znova účinkovať a nebezpečným komplikáciám diabetu sa dá vyhnúť.

Check inzulínovej rezistencie:

Váš lekár Vám môže nasledovné parametre určiť: Hodnota Body
Body Mass Indess (BMI) > 26
> 30
1
2
Krvný tlak (mm/Hg) > 140/90 2
Plasmaglukóza na lačno (mg/dl) > 110 1
alebo

Krvná glukóza na lačno (mg/dl)
- Diabetes

> 100 2
Triglyceridy (mg/dl) > 230 1
Celkový Cholesterol /mg/dl) > 230 1

Vyhodnotenie:

0 bodov Inzulínová rezistencia je nepravdepodobná.
1 – 3 body je tu podozrenie na inzulínovú rezistenciu.
4 – 8 body Je takmer isté, že máte inzulínovú rezistenciu. Je potrebné konzultovať s Vašim ošetrujúcim lekárom.

Hlavné zásady zdravého stravovania pri prevencii cukrovky/ pri cukrovke:

  • správne zloženie stravy –obsah cukrov, tukov a bielkovín
  • jesť pravidelne 4 až 6 krát denne, častejšie a menšie množstvá
  • vylúčiť zo stravy ľahko vstrebateľné cukry (biely cukor), ako zdroj energie využívať potraviny obsahujúce cukor v prirodzenej forme a škrob (celozrnné pečivo, cestoviny, ryža, ovocie, zelenina, mlieko)
  • znížiť príjem celkového množstva tukov, uprednostňovať tuky rastlinného pôvodu a nízkotučné mliečne výrobky
  • vhodné sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny (zelenina, ovocie, celozrnné pečivo, vločky) – pri ich konzumácii nedochádza k vysokému vzostupu hladiny krvného cukru a dlhšie pretrváva pocit sýtosti, energie
  • nutný je dostatočný príjem tekutín vo forme vody, sódy, vybraných minerálok, čajov, diabetických limonád; nevhodné sú nápoje sladené cukrom (kofola, kola, tonik,…) a nadmerné požívanie alkoholických nápojov (riziko hypoglykémie)
  • obmedziť príjem kuchynskej soli – zvyšuje krvný tlak, namiesto soli možno jedlá ochutiť bylinkami a koreninami
  • zabezpečiť v strave dostatok vitamínov a minerálov (zmiešaná strava ich obsahuje v dostatočnom množstve)
07/04/2016By Karin KováčováVšetko, čo by ste mali vedieť o ľudskom tele!
TwittertweetPinterestpin itGoogle+shareFacebookshare
Karin Kováčová

About the author

.... s nami stúpate na výslnie!

Biele zuby prírodneKuzu

Podobné

farby ovocia a zeleniny
Ako chutia farby ???
21/12/2016
Staňte sa silnou osobnosťou práve počas chudnutia!
07/10/2016
chudnutie_metabolic
Ako vydržať chudnúť a nepribrať?
19/09/2016
chudnutie_obezita
Ako začať cvičiť pri nadváhe?
05/09/2016
karin_kovacova
Dovolenka snov? Ako si ju užiť bez výčitiek?
05/07/2016
steak_gril
Grilovať či negrilovať
13/06/2016

Potrebujete poradiť? Vypíšte dotazník.

Captcha image for Custom Contact Forms plugin. You must type the numbers shown in the image
Kontakt Námestie svätého Egídia 41/95 058 01 Poprad tel: 0918 765 188 tel: 0918 889 188 email: [email protected] email: [email protected] Karin Kováčová Pondelok - Piatok: 9:00-16:00 Individuálne objednávky 16:00-20.00 Sobota - Nedeľa: Individuálne objednávky GPS súradnice: 49.0558004 N 20.2980197 E
Budova K-VITAL Pohlad K-VITAL