
Fazuľa
Fazuľa pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, najmä pri cukrovke. Pôsobí iba ako podporné liečivo. Okrem toho sa fazuľa používa pri zápaloch obličiek a močového mechúra, pri obličkových kameňoch, pri liečbe dny a reumatizmu i na znižovanie vysokého krvného tlaku.
Vysoká stráviteľnosť fazule podporuje jej využitie organizmom.
Organizmus zužitkuje z fazule menej proteínov ako napr. z mäsa a vajec. Najľahšie stráviteľné sú proteíny čiernej fazule, potom červenej a bielej.
Rastlinná vláknina vo fazuli je účinná na zlepšovanie stolice.
Fazuľa je veľmi bohatá na vlákninu. Vláknina vo fazuli pomáha v prevencii proti zápche a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Pravidelnou konzumáciou fazule si znížite cholesterol.
Pravidelnou konzumáciou fazule si môžeme udržať prijateľnú hladinu cholesterolu.
Fazuľa pomáha odstraňovať mnohé zdravotné problémy.
Fazuľa chráni pokožku a sliznicu vďaka niacínu a kyseline pantoténovej, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kožného tkaniva. Aj menší deficit niacínu spôsobí šupinatosť a praskavosť pokožky. Nedostatok kyseliny pantoténovej spôsobuje lámavosť vlasov a problémy s pokožkou. Fazuľa dobre pôsobí pri vypadávaní vlasov a lupinách. Fazuľa je výborným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je potrebná najmä v gravidite a pri koronárnych ochoreniach. V krajinách, kde je tradíciou hlavné jedlo zo strukovín, teda z fazule, šošovice alebo cíceru, je aj nízky výskyt úmrtí na infarkt.
Za týždeň by sme mali zjesť 5 porcií strukovín (1 porcia je cca 1/2 hrnčeka uvarenej fazule, šošovice alebo cícera). Prechodne môžete toto množstvo aj zdvojnásobiť, či už na chudnutie alebo inú potrebu zvýšeného príjmu vlákniny v strave (napr. pri zápche).