
Histamínová intolerancia – HIT, ako sa stravovať, podľa čoho si vyberať jedlá?
Svrbenie? Fľaky po jedle? Kŕče? Nadúvanie? Nádcha? Migréna? Bolestivá menštruácia? …… aj to môže byť jeden z príznakov HIT /histamínovej intolerancie/ Môže sa prejavovať ako alergia alebo intolerancia potravín – nie je to však ani jedno, ani druhé.
Histamín si tvorí ľudský organizmus sám a s jeho spracovaním nám pomáhajú enzýmy v črevách. Ak ho však príjmeme v jedle v nadmernom množstve, máme o problem postarané. Diagnostikovať HIT je zdĺhavé. Určite to však nepodceňujte! Z počiatku ojedinelý jav sa môže stať chronickým, neprospieva to ani srdcu, ani ostatným orgánom, život sa nám môže poriadne skomplikovať.
Riešením je cielená strava a prísny výber aj kombinácia potravín tak, aby jedlo veľa histamínu neobsahovalo . Nevhodné sú aj potraviny, ktoré zasa spúšťajú uvoľňovanie histamínu v ľudskom organizme.
Potraviny s vysokým obsahom histamínu:
V čerstvých potravinách je ho najmenej. Čím dlhšie potraviny stoja – tým viac hystamínu obsahujú:
- zrejúce syry, šunky, údeniny,môže byť aj v čerstvo ulovených rybách – pokiaľ sa ihneď nazbavia vnútorností, nakladané mäsá – napríklad pred grilovaním…..
- konzervované jedlá – kyslá kapusta, uhorky, huby, pivo, víno, sekty, citrusové plody, okrem nich napríklad i slivky, hrušky, ananás, strukoviny /sója a cícer
- orechy – hlavne arašidy, vlašské a kešu, šťavy z ovocia a zeleniny, mliečne produkty bez laktózy, čokoláda, káva, kakao, sladkosti a vôbec potraviny s farbivami a emulgátormi, pšeničné produkty…
Je skutočne ťažké stravovať sa tak, aby sme si jedlo dokázali vychutnávať ! Riešením je presné nastavenie jedálneho plánu. Individuálne cez odber krvi a samozrejme je dobre pozorovať sa a doslova zapísať si potraviny, po ktorých sa cítime nie práve najlepšie!
Uvoľňovače – spúšťače histamínu:
- ananás, hrušky, slivky, banán, citrusy, kiwi, jahody, maliny, orechy, kava, zelený čaj, kakao, čokoláda
- glutamát, farbiva, siričitany, dusitany
Potraviny blokujúce diaminooxidázu – tvorbu protienzýmov v črevách:
- alkohol, kakao, zelený čaj…
Riešením je pomerne náročné – úplné vylúčenie potravín s obsahom histamínu a spúšťačov a stravovanie bezhistamínových potravín!
Žiadna sláva – čo poviete? Verím, že nepatríte k tým, ktorým to život nadelil. Na druhej strane je fan, že existuje okruh potravín, s ktorými sa to dá prekonať.
Pokiaľ máte tento problem – pomôcť vám vieme aj my.
Potraviny s nízkym obsahom histamínu :
- mäso – čerstvé alebo mrazené ;ryby – čerstvé alebo mrazené – ovocie: melón, čučoriedky, mango, čerešne, višne, ríbezle, marhule, jablká, čerstvá zelenina: šalát, kapusta, paprika, mrkva, cibuľa, červená repa, reďkovka, cuketa, brokolica, uhorka, zemiaky,…
- obilniny a obilné produkty zo špaldovej, ražnej múky, kukuričnej múky, z ryže, prosa, vločky, pivo ležiak alebo čisté liehoviny: rum, vodka… biele víno, šťavy bez citrusov a kapusty
náhrady mlieka – ryžové, kokosové… mliečne kyslé produkty – napríklad biely jogurt