Diagnostika tváre
Jablčný ocot sa vyrába z jabĺk, ktoré prešli fermentáciou. Fermentácia je proces, kde sa cukry menia na alkohol a ten následne fermentuje na kyselinu octovú.
Týmto spôsobom vyrobený ocot z jabĺk sa vyznačuje svojim zložením, ktoré je pre zdravie prospešné a nie len to, napomáha aj k odbúravaniu uskladnených tukov v tele, má antiseptický účinok.
Obsahuje fosfor, vápnik, meď, sodík, horčík, draslík, vitamíny A, B1, B2, B6, C, E, pektín, minerálne soli, aminokyseliny, flavonoidy, kyselinu citrónovú, listovú.
Silu jablčného octu môžete využiť
- na zmiernenie celulitídy – masážnu zmes si namiešajte z troch dielov jablčného octu s jedným dielom masážneho oleja alebo mlieka, ktoré bežne používate. Vtierajte a masírujte postihnuté miesta “pomarančovou kôrou”.
- pleťová čistiaca voda – zrieďte ocot s vodou 1:1 a vyčistíte si pokožku bežným spôsobom. Pokožku vyčistí do hĺbky a napne ju.
- ako repelent – ponatierať, alebo rozprašovačom postriekať pokožku
- na zmiernenie pachov – podpazušie povytierať navlhčeným tampónom (ocot riedený vodou)
- nadmerné potenie chodidiel – teplý kúpeľ asi s 1 dcl jablčného octu
- vyčnievajúce kŕčové žily – natierať jablčným octom po dobu jedeného mesiaca, nestratia sa úplne ale viditeľne sa zredukujú (stiahnu)
- starecké škvrny na pokožke – pripravte si zmes z nadrobno nakrájanej cibule s rovnakým množstvom jablčného octu. Naneste na pigmentové škvrny, nechajte pôsobiť a umyte, kúru teba pravidelne opakovať. Škvrny zblednú, alebo sa úplne stratia.
- akné – jeden diel octu zmiešajte so štyrmi dielmi vody, pomocou tampónu nanesiete na pleť, nechajte pôsobiť 5 minút a zmyte vodou.
Bežne sa využíva na dochutenie jedál v kuchyni