
Jedálniček šitý na mieru
To, že každý sme iný, si vyžaduje aj individuálny prístup a vypracovanie programu by malo spĺňať viac kritérií:
- V prvom rade by mal byť zmapovaný váš zdravotný stav
- Tiež je potrebné nazrieť do histórie objavujúcich sa ochorení v rodine
- Podrobným odberom a analýzou krvi môžeme urobiť ozdravný alebo redukčný plán detailným a presným
- To, čo v strave obĺubujte alebo nie, tiež zohráva úlohu – z praxe si ale dovolím tvrdiť, že často je príčinou naších ťažkostí práve to, čo obľubujeme a preto meniť návyky je pomerne ťažšie, avšak zvládnuteľné
- Žiadna diéta, plán na chudnutie… vám nezabezpečí garanciu, pokiaľ svoj životný štýl nezačnete meniť – avšak postupne! vyvážená strava v podobe bielkovín, sacharidov, tukov, minerálov,vitamínov…
- Nevyhnutným je pohyb ako taký – rýchlejšie prechádzky a akékoľvek športové aktivity sú predpokladom k úspešnejšej zmene.
- Naučiť sa správne nakupovať! To, čo nekúpime, nezjeme! Dôležité je sa ovládnuť! Zobrať so sebou len hotovosť na vopred spísaný nákup je tiež obrovskou pomocou, ako nekúpiť zbytočnosti!!!! ……
Ideme teda na to?
Raňajky
Sú základom každého rána, nikdy ich nevynechávajme!!! Zabezpečujú nám výživu a energiu hlavne pre mozog, aby sme vládali pracovať, premýšľať, sústrediť sa.
Na raňajky nikdy nepodávajme ťažké jedlá ako napríklad vajcia, alebo slaninu, zbytočne zaťažia organizmus, a nie sme schopný na 100% fungovať. Náš organizmus sa potom sústredí skôr na trávenie, mozog je odkrvený, a nemyslí nám to.
Ak vajcia, tak jedine na obed alebo večeru, platí pravidlo dve vajcia na jednu porciu, maximálne však 3x do týždňa.
- 210g jogurt biely prírodný, 1 druh ovocia , 2 plátky celozrnného ražného chleba, ale môžeme ho nahradiť jednou lyžicou ovsených vločiek. K tomu je možné dať si kávu alebo čaj, bez mlieka a cukru Ak však máme jogurt je možné pridávať kravské mlieko do kávy, ak by sme mali sójový jogurt, dávam sójové mlieko do kávy
- 8 čl semienkovej zmesi (zmes tekvicových a slnečnicových semienok, v bio kvalite, nesolené) 110g zeleniny, 1 druh ovocia , celozrnný ražný knäckebrot 4 kusy, alebo 2 plátky celozrnného ražného chleba
- 95g šunka varená, 110g zelenina , k tomu máte celozrnný ražný chlieb 2 ks alebo knäckebrot 4 kusy a jeden druh ovocia
Varená šunka je šunka s obsahom mäsa 90% . K nej podávame 2 plátky celozrnného ražného chleba alebo knäckebrot , nezabúdame na zeleninu, vyberáme si predovšetkým listovú, môžeme ju podávať formou šalátu, alebo mixovanú na smotie . Po jedle vyberáme jeden druh ovocia . Taktiež môžeme mať kávu alebo čaj bez mlieka a cukru.
Zoznam potravín:
Vyberali sme pre Vás potraviny vhodné pri manuálnej práci ale aj fyzickej záťaži v posilňovni, keďže športujete ale aj pracujete. Vzhľadom na to že nepoznáme vaše krvné parametre vyberáme vám všeobecný zoznam vhodný aj pri športovej aktivite .
Zelenina : artičoky, baklažán, avokádo (80g) , karfiol, brokolica, šampiňóny, šalát dubové listy, ľadový šalát, poľníček, feniklová hľuza, žerucha siata, nakladané uhorky, zelené fazuľky, uhorka, mrkva, kaleráb, hliva, pór, tekvica, lollo rosso, púpavové listy, okra (ibištek jedlý), olivy zelené, paprika (červená, zelená), feferónky, šaláty, rímsky šalát, romanesko, rukola(50g), štiav kylý, kyslá kapusta (čerstvá domáca, alebo zo skla bez cukru), šalotka, zelerová hľuza, špargľa čerstvá alebo v skle, špenát , kel špicatý, hríby, rajčina 1 stredne veľká, kel, cuketa.
Ovocie: Jablko, hruška, cantaloupe melón (120g), ríbezle (100g), čerešne (100g), kivi (160g), mango (160g), nektarinka, papaya (180g), broskyňa, slivka guľatá (120g), slivka domáca 100g.
Semienková zmes : semienková zmes tekvicové a slnečnicové semienka
Ryby : úhor , sardinky , sivoň potočný, ostriež, síh, pstruh, ostriež zlatý, halibut, sleď, zubatka škvrnitá, kaviár, losos, makrela, filety z tresky merlan, pangasius, sardely , sardinky, platesa, morský čert, solea obyčajná (morský jazyk), tuniak (čerstvý alebo vo vlastnej šťave).
Morské plody: krevety, rak, langusty, shrimps (krevety).
Mäso: teľacie chudé , jahňacie filety, hovädzia sviečkovica, hovädzie mäso ( chudé), bravčové filety (chudé), pštrosie mäso (chudé).
Oleje: olivový, tekvicový , kokosový, olivový na tepelnú úpravu… Vyberajte si vždy zo zdravých druhov olejov, a rozlišute ktoré sú vhodné na teplú kuchyňu a ktoré na studenú.
Varená šunka: šunka varená (obsah mäsa 90%).
Hydina : bažant, kuracie prsia (bez kože), morčacie prsia (bez kože).
Prírodný jogurt: jogurt biely prírodný 3,5%
Syry: cottage, limburský syr (20%), mozzarella, tvaroh (tučnosť 20%), romadúr (20%).
Syry ďalšie druhy : čerstvý ovčí syr, čerstvý kozí syr
Strukoviny / fazuľa: adzuki fazuľa, čierna šošovica beluga, hnedá fazuľa, veľká fazuľa, cícer, limská fazuľa, červená kidney fazuľa, sójové bôby, biela fazuľa
Hliva ustricová: hliva ustricová
Shiitake huba : shiitake (čerstvá alebo sušená)
Vajcia : max. 6 týždenne, pre jednu porciu platí 2 kusy vajec. Môžete ich vymeniť za bielkovinu ktorú máte na obed, alebo večeru, nie však na raňajky. Vajcia na ráno príliš zaťažia Váš metabolizmus.
Pitný režim: Je vhodné vypiť denne minimálne 3 l vody, čo urýchli Váš metabolizmus.
Káva/čaj: Denne vypite max. 3 šálky kávy alebo čaju bez mlieka a cukru. Ak máte niekde v jedálnom pláne uvedenú mliečnu bielkovinu, môžete si pridať mlieko do kávy.