
Domáce klíčenie semien
Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, ušetriť a ešte si pochutnať, skúste konzumácii čerstvo naklíčených semien, ktoré si môžete jednoducho pripraviť v domácich podmienkach. Naklíčené semienka môžeme konzumovať samotná, alebo ako súčasť rôznych zeleninových šalátov.
Ľudia nechávali semená nakličovat už pred tisícročiami, táto metóda bola známa Číňanom pred 3000 rokmi pred Kristom. Poznali ju tiež Aztékovia, Navajovia a Hunzovia používali takto pripravená zrná na prežitie ťažkých zím.
Prečo je práve naklíčené semeno a zrno toľko zdraviu prospešné?
Pri klíčení prijíma zrno vodu, čím sa aktivujú enzýmy a dochádza k štiepeniu organických látok. Škrob sa štiepi na jednoduché cukry, bielkoviny na aminokyseliny a tuky na voľné mastné kyseliny. Až niekoľkonásobne rastie obsah vitamínov, najmä skupiny B, C, E, A. Zjednodušene možno povedať, že pri klíčení sa prebúdzajú driemajúci životnej sily semien, zrno sa akoby oživuje a produkuje celý rad hodnotných látok, ktoré náš organizmus potrebuje zvlášť v zime, kedy všeobecne prijíma menej čerstvých potravín.
Výber semienok pre klíčenie
Semienka k naklíčenie vyberajte starostlivo. Čím kvalitnejšie budú, tým viac z nich získate. Pre klíčenie odporúčame využiť semien v kvalite BIO.
Najpoužívanejšie semienko pre klíčenie je zelená fazuľa-Mungo. Z hrste semien za 6 dní získate šalát pre 4 člennú rodinu.
Z strukovín je ďalej populárny hrach, cícer, šošovica hnedá aj ružová, sója žltá, fazuľa adzuki.
Naklíčené kapustovité rastliny – napr. Reďkovka, kapusta, brokolica, žerucha sa vyznačujú veľmi pikantné a ostrou chuťou. Pridávajú sa k ochutenie sendvičov, šalátov, polievok a najrôznejších príloh k jedlu.
K obľúbeným patrí tiež – pšenica, jačmeň, ovos, raž, špalda, pohánka, kukurica, ryža, sladká ryža.
Výborná a veľmi zdravá je tiež lucerna, žerucha, horčica, slnečnicové semená, ľanové semeno. Vyskúšať môžete aj vydarené zmesi pre domáce klíčenie.
Nikdy si však nenechajte nakličovat jedovatá semená z čeľade ľuľkovitých či akokoľvek chemicky ošetrená semená! Vyskúšajte.
Jednoduchý spôsob domáceho klíčenie
Všetko, čo potrebujete, sú rôzne semená, zaváracie poháre, tkanina prepúšťajúce vodu, povrázok alebo pevnú gumičku.
Do zaváracieho pohára vložíme premytá semená a zalejeme vodou. Po niekoľkých hodinách vodu zlejeme a semená opäť prepláchneme. Dĺžka namáčanie závisí na tom, ako veľká sú semená, čím väčší, tým dlhšie (obilniny približne 12 hodín, strukoviny 15 hodín).
Po vyliatí vody pohári hore prikryjeme plátnom a zaviažeme alebo zagumičkujeme, postavíme ju ideálne na šikmo (nie je nutné). Dvakrát za deň prepláchneme vodou a ku koncu klíčenie postavíme na svetlo tak, aby klíčky mohli zlosťou.
Dĺžka klíčenia jednotlivých semienok je individuálna a záleží na podmienkach, ktoré semienku ku klíčeniu vytvoríme. Zvyčajne trvá 4 až 6 dní.
Použiť môžete aj špeciálne misky určené k domácemu klíčenie semien. Nemusíte hneď kupovať drahá automatická kľučovadla, pre domáce klíčenie vám bude bohato stačiť akýkoľvek tácku, kvetináč, miska alebo zaváracie poháre.
Pre zastavenie rastu umiestnite pohár do chladničky.
výhody klíčenie
Koncentrovaný zdroj bielkovín
Koncentrovaným zdrojom vitamínu A, B, C, a E
Koncentrovaným zdrojom antioxidantov
Koncentrovaný zdroj minerálov
zdroj vlákniny
zdroj chlorofylu
Zdroj esenciálnych mastných kyselín
Živiny sú ľahko stráviteľné
Zásaditá potravina pre telo
Zrná vhodné na klíčenie
Pšenica ozimná, špalda, cirok, ovos, raž, jačmeň, sója Mungo, hrach, cícer, šošovica, fazuľa, semienko horčice, žeruchy a lucerny (Alfalfa),Nelúpaná pohánka a slnečnice
Pre začiatočníkov sú vhodné šošovka, Mungo a lucerna.
A ako nakličovat?
Semienka dobre opláchneme, približne na 8 -12 hodín namočíme, potom zlejeme zvyšnú vodu a prepláchneme.
Je mnoho spôsobov nakličování. Vopred namočené zrno:
semená nasypeme do pohára a zakryjeme propíchaným umelohmotným viečkom alebo riedkym plátnom.
- 2-3x denne preplachujeme - vodu necháme vždy dokonale odtiecť, aby klíčky nezačali plesnivieť
- Postavíme ju na tmavé miesto alebo zakryjeme utierkou
- Ku koncu nakličovániu dáme pohár na svetlo, aby klíčky zozelenali namočené semienka rozložíme na vlhkú utierku a druhým koncom prikryjeme. Kropičky 2-3x denne
pokropíme povrch utierky.semienka nasypeme na vatu alebo na hlinu a niekoľkokrát denne kropíme aby nevyschla. Za 3-4 dni
narastú rastlinky, ktoré postupne striháme alebo v nakličovacej miske (dá sa objednať v obchodoch so zdravou výživou)
ZÁSADY PRE NAKLIČOVANIE :
Presné dodržiavanie doby klíčenie nie je nutné.
Doba klíčenia závisí na druhu semena a ročnom období.
- Dôležitým kritériom je chuť. Napr. mladé slnečnicové klíčky majú chuť jemnú, staršie klíčky ostrú.
- Naklíčené semienka uchovávame vo vlhkom plátne alebo v pohári prekrytej plátnom v chladničke.
Je veľmi dôležité dodržať systém preplachovania, inak semienka vyschnú a alebo sa na nich môže tvoriť pleseň! (v takomto prípade sa musí vyhodiť).
Využitie klíčkov na prípravu chutných a zdravých pokrmov:
Môžeme ich konzumovať priamo ako súčasť prílohy (u slnečnice a pohánky je potrebné odstrániť šupky, alebo jesť len klíčky bez semienka).
pridávať do zeleninových šalátov, do rôznych mäsitých jedál a polievok,posypeme nimi chlieb alebo je vkladáme do bagiet
podávame ich ako súčasť zeleninového taniera .Tepelným spracovaním sa ničia ich cenné látky - pridávame ich až pri konečnej úprave pokrmov.
U strukovín nezabudneme klíčky pred konzumáciou 5-10 minút spariť, aby sa zničili niektoré zlúčeniny, ktoré sa klíčením odbúravajú len čiastočne.