
Klíčky – zdroj bielkovín, sacharidov, vlákniny, tukov, vitamínov! Ako správne naklíčovať?
Mnohí nad nimi ohŕňame nos, lebo o nich veľa nevieme. Mnohí si ich na pultoch v obchode všimneme, ale potláčime svoj košík ďalej a vložíme doň svoje osvedčené jedlo.
Ani si možno neuvedomujeme, že ak niečo klíči – rastie – rodí sa niečo nové, krásne, veľké! A práve vtedy je to tak nutrične a energeticky výživné a blahodárne – môžeme dokonca hovoriť o vitamínovej bombe!
Samotný proces klíčenia je vlastne naštartovanie metabolických procesov, pri ktorých dochádza k navýšeniu obsahu živín.
Škrob sa štiepi na jednoduché cukry, bielkoviny na aminokyseliny, zuky na voľné mastné kyseliny. Dochádza k nárastu esenciálnych aminokyselín a násobí sa obsah vitamínov B-komplexu, vit. C a E.
Naklíčené semená sú bohatým zdrojom minerálnych látok, vitamínov, enzýmov, stopových prvkov a rastlinných bielkovín v koncentrovanej forme. Už po dvoch hodinách klíčenia sa v semienku zvyšuje obsah vitamínov a balastných látok o 50 % až 2OO%.Znamená to, že keď zjete lyžicu naklíčených semien napr. reďkovky, zaplavíte svoje telo množstvom prospešných zlúčenín, ktoré by ste inak museli získať zjedením približne 30 kusov dozretých reďkoviek. To už stojí za pozornosť, čo poviete? S takýmto vysokým obsahom vitamínov je len logické, že klíčky majú liečivé a regeneračné účinky. Uplatňujú sa pri liečbe cukrovky, cievnych ochoreniach i poruchách metabolizmu.
-
Ako správne naklíčovať?
- 1. Semienka by sa najskôr mali namáčať. Potom ich prepláchneme v studenej vode, zalejeme ich opäť čerstvou vodou izbovej teploty a necháme namáčať, kým nenabobnajú. Ak vidíme, že semienka nabobnávajú, opäť ich prepláchneme a necháme nakličovať.Poté plodiny znovu propláchneme, a můžeme začít nakličovat.
- 2. Nakličovať môžeme v naklíčovacích nádobách – miskách alebo na tanieri. Semena musia byť vo vlhku, nie ležať vo vode. Tam môžu vznikať plesne a semiačka skôr zhnijú ako vyklíčia. Ideálne je dvakrát denne semienka preplachnúť. Klíčenie by malo prebiehať v teplom prostredí. Misku s klíčkami nepokladajte na priame slnko a ak tak len pri nižších teplotách – nie horúčavách!
3. Klíčky môžeme konzumovať po 2-5 dňoch , neskôr môžeme skôr hovoriť o výhonkoch.
Ak nemáte skúsenosti s nakličovaním – zvoľte si k nakličovaniu jačmeň alebo šošovicu – sú to vďačné semienka na tréning!
Klíčky a výhonky sa hodia do polievok, šalátov, nátierok, dokonca aj do kláčov…. Milovníci RAW stravy na tento dar prírody nedajú dopustiť a rozmanitosť chutí týchto potravín je tak pestrá, že každý si príde na svoje! To, že tieto chutné rastlinné produkty sú zdrojom kvalitných bielkoín, sacharidov a tukov vhodných do redukčných programov, detoxikačných kúr, diét a vôbec na chudnutie a ozdravenie!
Ako dlho klíčiť a namáčať jednotlivé druh semiačok?