
Vitamíny sú pre ľudský organizmus nevyhnutné. Zabezpečujú správne fungovanie rôznych telesných funkcií, posilňujú imunitný systém, majú preventívne účinky proti chorobám. Človek ich získava z potravy, v zime je však strava menej bohatá na čerstvú zeleninu a ovocie, odkiaľ ich telo prijíma najviac. V zimnom období je preto nevyhnutné upraviť si stravovanie, konzumovať potraviny a vhodné nápoje.
Jablká sú mimoriadne bohaté na vitamíny a stopové prvky. Majú vysoký obsah draslíka a obsahujú až 30% vlákniny, ktorá je dôležitá pre správne trávenie.
Pomaranče v akomkoľvek množstve podporujú odolnosť voči chorobám. Čerstvo vytlačená šťava má vysoký obsah vitamínu C, draslíka a kyseliny listovej, ktorá u detí pôsobí ako rastový stimulátor.
Kombinácia jablka a mrkvy predstavuje pre naše telo skvelú výživovú bombu. Mrkva obsahuje draslík, ktorý pomáha pri neutralizovaní nadbytočnej kyseliny a vitamín A zasa podporuje činnosť pečene. Tá potom môže lepšie odstraňovať toxické látky z tela. Jablká zas regenerujú a očisťujú organizmus, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Sú bohaté na vlákninu.
Antioxidanty z grapefruitu účinne pomáhajú v boji proti starnutiu buniek. Vitamíny obsiahnuté v grapefruitoch pomáhajú telu v podpore produkcie kolagénu, ktorý udržiava pokožku mladú, sviežu, jemnú a žiarivú. Jeho nedostatok sa odráža najmä pribúdaním vrások. Účinky vône a chuti grapefruitu sú dokázateľným zdrojom prirodzenej energie v tele.
Jablká a maliny predstavujú jednu z najzdravších a najchutnejších kombinácii, ktoré príroda ponúka. Jablká obsahujú najmä látky, ktoré povzbudzujú trávenie a znižujú hladinu cholesterolu. Sú účinné aj pri bolestiach hlavy a závratoch. Maliny obsahujú veľa vápnika, horčíka, železa, draslíka, vitamínu C a vitamíny skupiny B. Už v starej čínskej medicíne boli maliny využívané na liečbu šeroslepoty. Tým, že obsahujú kyselinu salicylovú, znižujú horúčku, obzvlášť u malých detí.
Jablko a mäta pieporná zvyšuje telesnú kondíciu, posilňuje celú nervovú sústavu a dokonca sa v starých prameňoch odporúča pri problémoch s ďasnami. Jej výnimočné účinky utišujú bolesti žlčníka a žalúdka, používa sa pri liečbe nádchy, znižuje horúčky a je účinným liekom proti kašľu a pľúcnym ťažkostiam.
Jablko a baza čierna je osvedčeným liekom proti nachladnutiu vďaka obsiahnutým vitamínom C a B, ovocným kyselinám a éterickým olejom. Pôsobí ako antioxidant, chráni bunkové membrány a spomaľuje proces starnutia buniek živých organizmov. Baza má jednoznačne protizápalové účinky, pomáha aj pri migrénach a podporuje imunitný systém.
Jablko a klinčeky. Klinčeky sa celé stáročia zaradovali medzi všelieky, najmä pre svoje protizápalové účinky. Najznámejšia je jeho schopnosť zastaviť bolesť zubov. Navyše sa odporúča pri zlom trávení a kŕčoch. Dokáže stimulovať nervový systém, no okrem toho posilní organizmus v stave jeho celkovej slabosti alebo pri nervovom vyčerpaní.