
Príjemný je pohľad na makové polia a tiež na makové dobroty! A pritom ide o semienka plné kvalitného oleja, vlákniny a minerálov. Mak je bohatý na mangán, vápnik, horčík, železo, E a B vitamíny.
Využiť ho môžete, ak máte pocit, že vašej korune krásy niečo chýba, máte lámavé nechty. Horeuvedené minerály si doplníte konzumáciou hoci aj jednej polievkovej maku.
Výborný je proti mäknutiu a lámavosti kostí, pôsobí aj preventívne. Využijete ho aj ako prevenciu proti zubnému kazu.
Priaznivo pôsobí na nervovú sústavu, tlmí migrény, upravuje železo – odporúča sa aj pri anémii. Dodáva energiu, dokonca je označovaný za produkt plodnosti!
Na účinkoch mu však nepridáva jeho miešanie s cukrom!!! Dokonca biely cukr jeho aktívne látky úplne utlmi a tak sa môžeme ukrátiť ho všetko pozitívne z týchto semiačok! Slaďte ho napríklad hrozienkami, sušenými slivkami alebo rýžovým syrupom.
Mak veľmi rýchlo zhorkne a zožltne, pričom sa poškodia aj jeho kvalitné oleje. Uskladniť ho môžete v sáčkoch na suchom mieste a namletý jedine v mrazničke!