Prečo prvá bielkovina v súste?
Zažili ste, že celý deň sa nestihnete poriadne najesť a posadiť sa v kľude k svojmu jedlu? Návrat domov je sprevádzaný vlčím hladom? Ani zámka na chladničke by nepomohla pred jej vyjedaním? Zjete najskôr jablko, aby ste hlad zahnali? Alebo si narýchlo strčíte do úst kúsok pečiva, keksík...? To je problém nás všetkých - respektíve bol, pretože my vás naučíme ako svoj hlad ovládnuť a nezjesť hoci aj chladničku!
Skúsili ste niekedy miesto ovocia alebo keksíka siahnúť najskôr na niečo bielkovinové - napríklad syr? Alebo kúsok šunky? Ak nie, určite to skúste! Ak áno, možno ste zaznamenali, že hlad viete ukontrolovať a nestávate sa až takým žrútom! Prečo? Oproti prvému sústu sacharidov sa pri bielkovine spomalí vylučovanie inzulínu a zabezpečí sa postupné pomalé vstrebávanie sacharidov do krvi- čiže predĺži sa pocit sýtosti a nevzniká tzv. vlči hlad.
Kedže MB je prevenčný program proti diabetu II. typu- prvé sústo jedla by malo byť bielkovinové, (teda s nízkym glykemickým indexom)
Vyhnete sa tomu, že pri pocite hladu zjete všetko, čo vám príde pred oči. Budete vedieť svoje chute a hlad riadiť! Začnite jesť ako prvé sústo bielkovinu, dopracujete sa tak k štíhlejšej postave!
Organizmus rozloží prijatú potravinovú bielkovinu v tráviacom trakte pomocou enzýmov na jednotlivé aminokyseliny. Potom čo prejdú črevnou stenou, budú v tele znovu zostavené na telu vlastné bielkoviny. Pre náš metabolizmus nie je prvoradé ich množstvo ale ich zostava aminokyselín, predovšetkým osem esenciálnych , ktoré musí organizmus prijať stravou, pretože ich nevie samo vyrobiť.
Každá bielkovina má iné zloženie aminokyselín, preto aj ďalšie pravidlo: ku každému jedlu iná potravinová bielkovina – ako telo použije tuto bielkovinu pre vytvorenie telu vlastnej bielkoviny, je vyjadrené v biologickej hodnote.
Čím viac sa potravinová bielkovina podobá telu vlastnej bielkovine, tým je jej (takzvaná) biologická hodnota vyššia. Tento pojem vyjadruje koľko telu vlastnej bielkoviny vie telo z prijatej potravinovej bielkoviny použiť, pričom limitujúca je najmenej zastúpená aminokyselina v potravinovej bielkovine. Pri kombinácií viacerých druhov bielkovín, určuje taktiež jej biologickú hodnotu najmenej zastúpená aminokyselina, čím vzniká „odpad“ čo prekysľuje organizmus. Preto odporúčame nekombinovať druhy bielkovín, čo vedie nepriamo k zníženiu zápalových procesov.
....Práve tomu chceme predísť.
Zdroje proteínov
Živočíšne: mäso, ryby, vajcia, hydina - mlieko a mliečne výrobky,syry
Rastlinné: strukoviny,tofu,semienka
Pridajte sa k nám: K-Vital Beauty Centrum K-Vital Poprad K-Vital Poprad K-Vital Poprad K-Vital Poprad