Pečeň je druhým najväčším orgánom ľudského tela – jej funkcia v organizme je nenahraditeľná  - vykonáva viac ako 500 funkcií …..

Keď máme horúčku a chrípku - aspoń na chvíľu zalezieme pod perinu! Ak nám pečeň dáva najavo - že aj ona má už toho dosť - často to nevedomky ignorujeme. Prejavom jej namáhania môže byť aj vysoký cholesterol, priberanie, porucha cukrov v metabolizme, zápal - čiže hepatidída, katastrofálny stav je už cirhóza a nedajbože nádorové ochorenie!!!

 Výrazne vplýva práve na rovnováhu matabolizmu - a hoci sa to mnohým nezdá - intenzívne ovplyvňuje metabolizmus tukov a cukrov!!! Je nevyhnutné venovať jej patričnú pozornosť! V ľudskom organizme je nenahraditeľná!!! Spomenieme iba nepatrné množstvo – súvisiacích s pečeňou v rámci zdravia:

 

-          dokáže premienať toxíny, jedy, alcohol, lieky….. na neškodné látky

-          rozkladá hemoglobin – staršie červené krvinky na žlčové farbivá… tie sap o nahromadení v žĺčniku zhromažďujú na ‘dalšie použitie a prebytok  sa  

           vylučuje do čreva –pomáha tráveniu tukov

-          umožňuje vstrebávanie vitamínov

-          reguluje výšku glukózy

-          reguluje hladinu cholesterol

-          podporuje tvorbu bielkovín – tie pomáhajú transportovať živiny do organizmu, zodpovedajú napríklad za správnu zrážanlivosť krvi, chránia pred

           infekciami….

-          Lieky premieňa na aktívne látky a dopravuje ich práve tam, kde potrebujú liečiť…..

-          od jej správnej funkcie závisí skrátka skoro všetko v organizme!!!

Žlčník: nie je životne dôležitý organ, slúži ako nádoba na zadržiavanie žlče . Ak sa v dôsledku choroby vyoperuje – organizmus to zväčša bez problémov zvláda a žlč tak z pečene  steak cez žlčovod priamo do čreva. Pečeň reguláciu zvláda – má však o prácu naviac a preto jej treba pomáhať napríklad správnou životosprávou

Ako chrániť pečeň? Ako jej dopriať potrebnú regeneráciu?

1.Pri všetkých poruchách pečene – vylúčiť alcohol, ak jej to chceme v našom organizme uľahčiť a zatiaľ netrpíme jej ochorením - piť príležitostne!

2.Jesť pestrú stravu, hlavne zeleninu a ovocie v surovom stave – obsah vlákniny, minerálov a vitamínov jej prospieva!

3. Pre stavbu pečeňových buniek je dôležitý protein. Uprednostňuje sa ľahko stráviteľný – ideálny je napríklad tvaroh – obsahuje všetky formy aminokyselín.

Vhodné sú ryby, chudé mäso, orechy, sója….

4. Prospieva konzumácia kvalitných sacharidov a škrobov – celozrné pečivo, kvalitná ryža… dôkladne žuvať!

5. Tuky a oleje len ľahko stráviteľné – odporúčajú sa kvalitné oleje za studena lisované, ideálne bez tepelnej úpravy…. Pozor na údeniny, sladkosti…. Skrátky skryté tuky

6. Priaznivo a prospešne pôsobia horké látky: šťavel, rukola, žiľahľava, skorocel, bylinky …… čerstvé, sušené I ako čaj. Ideálny je zemežlč.

7. Pri pocite ťažoby a plnosti je vhodná ešte nezrelá papája – pomáha pri metabolizácii – rovnováhe proteinov. Vhodný je aj ananás a horké kvapky.

Pridajte sa k nám: K-Vital Beauty Centrum K-Vital Poprad K-Vital Poprad K-Vital Poprad K-Vital Poprad