Minerály v strave.
V žiadnom ročnom období nie je tak dôležité dbať na príjem minerálov ako v lete. Vysoké teploty vyčerpávajú naše telo a veľa látok strácame potením. Dbajte preto na dostatočný príjem kvalitnej minerálnej vody! A s kľudným svedomím siahnite veľkorysejšie do soľničky po kvalitnej soli! Zhruba dva gramy by mal dospelý človek prijať denne pre zabezpečenie potrebných elementov. Kto prijíma menej ako tieto dva gramy, stráca pocit smädu a telu hrozí dehyratácia. Výsledkom je bolesť hlavy a závraty. Keďže na plánoch od metabolic balance nehrozí predávkovanie soľou v polotovaroch či upravených potravinách, môžete si v letnom období, čo sa soli týka, s kľudom v duši pridať!
Či už siahnete po morskej- alebo kamennej soli, rozhodujte sa podľa chuti. Len od klasickej kuchynskej soli dajte ruky preč, pretože je rafinovaná a často obsahuje umelé prídavné látky. Takáto soľ má na rozdiel od prírodných solí skôr nepriaznivé následky na zdravie.
VŠETKO O MINERÁLOCH: DRASLÍK
Poďme sa dnes spolu pozrieť na zúbky draslíku. Koľko ? Kde ? Ako nám pomáha, funguje a prečo je potrebný?
ODSTRAŇUJE ŠKODLIVINY!
Za nedostatok draslíka môžu hnačky, vracanie stres, časté močenie, nízka hladina cukru v krvi, veľké množstvo kávy alebo alkoholu.
KOĽKO?
Príjem 3500 mg za deň zodpovedá konzumácia 2 banánov, porcií vodového melóna, dvom pomarančom alebo červenej paprike.
KDE?
Bohatým zdrojom sú banány, huby, vajcia, mlieko, hrozno, špenát, paštrnák, reďkovky, marakuja, papája, slnečnica, mak, brokolica, droždie, avokádo, broskyne.
Draslík je nenahraditeľný pre fungovanie našich nervov, svalov i srdcovo-cievneho systému.
Pomáha nám zvyšovať výkonnosť, podporuje prísun kyslíka do mozgu, odvádza z tela prebytočné tekutiny ale aj škodlivé látky z nášho tela.
Je potrebný pre tvorbu energie v tele, ovplyvňuje uvoľňovanie inzulínu z pankreasu a hladinu cukru v krvi.
Funguje aj ako diuretikum, z tela pomáha odplavovať škodliviny, pôsobí proti zadržiavaniu vody v tele a minimalizuje opuchy.
O MINERÁLOCH: ZINOK
Dneska prišiel na rad zinok. Koľko ? Kde ? Čo nám spôsobuje nedostatok zinku? Čo ak sa predávkujeme ?
DRŽÍ CUKOR V ŠACHU!
Je dôležitý pre látkovú premenu sacharidov, udržuje cukor v rovnováhe. Vyskytuje sa takmer v každom našom orgáne, no najvyššiu koncentráciu má v hormóne inzulíne. Je súčasťou vyše sto enzýmov, ktoré sa zúčastňujú pri trávení a VYUŽITÍ TUKOV, BIELKOVÍN A SACHARIDOV.
KOĽKO?
Dennú dávku 15 mg získame v porcii bravčového mäsa. Platí, že koľko zinku príjmeme, toľko zinku aktuálne máme. Naše telo si ho nevie samo vytvoriť, ani uložiť do zásoby. Užívanie veľkého množstva zinku znižuje absorbovanie medi telom. To môže vies k anémií a k oslabeniu našich kostí.
KDE?
Zinok sa nachádza v strukovinách, celozrnnom pečive, orieškoch, morských plodoch, tekvicových semienkach, v bravčovom, hovädzom mäse a v sardinkách.
ČO AK SA PREDÁVKUJEME?
Pri predávkovaní dochádza k toxickému pôsobeniu zinku. Za mimoriadne vysoký príjem zinku sa považuje 150 mg denne. K tomu môže dôjsť, keď ho nekontrolovane príjmeme formou doplnku, ale aj pri konzumovaní potravín z pozinkovaných konzerv.
ČO AK HO MÁME NEDOSTATOK?
-zhoršuje sa nám zrak, nedostatočný rast
-kožné choroby, padanie vlasov, nepravidelná menštruácia
-hrozia nám psychické poruchy, poruchy pamäti, bolesti kĺbov, náchylnosť na infekcie
PO ZINKU BOLIEVA ŽALÚDOK, MALI BY SME HO PRÍJMAŤ S JEDLOM!
O MINERÁLOCH: VÁPNIK
Akú má úlohu v našom tele? Koľko ? Kde ? Čo ak ho mám nadbytok ? Prečo je ho dôležité príjmať?
ŠTARTUJE SPALOVANIE!
Nedarí sa vám zhodiť kilá, pretože aj menej drastické úpravy stravy vám prekážajú? Zvýšte príjem vápnika na 1000 mg denne. Vstrebávanie vápnika sa ale vekom zhoršuje. Jeho nedostatkom môžete trpieť, ak ste vegánka, máte poruchu zažívacieho traktu alebo dávate prednosť mäsu pred zeleninou.
KOĽKO?
Denná dávka sa pohybuje okolo 800 mg. Do tela ju dostanete s menšou konzervou sardiniek a so štvrtinou litra polotučného mlieka.
KDE?
Najlepší zdroj vápnika sú syry, vajcia, pohánka, špenát, tekvica, ryby, figy, zelená fazuľka, citróny, mak.
ČO AK HO PRÍJMEME NADBYTOK?
Nadbytok vápnika spôsobuje obličkové kamene a hyperkalcémiu – zvýšenú hladinu vápnika v krvi. Príznakmi sú nevoľnosť, zvracanie, bolesti hlavy, nechuť do jedla.
PREČO JE HO DOBRÉ PRÍJMAŤ?
-chráni kosti pred zlomeninami
-je dôležitý na tvorbu hormónov regulujúcich trávenie
-znižuje hladinu cholesterolu v krvi a chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami
O MINERÁLOCH: HORČÍK
Dnes si povieme o horčíku. Aká je jeho úloha, kde ho nájdeme, aké množstvo by sme mali príjmať, aké su prejavy nedostatku horčíka…
ODBÚRAVA TUKY!
Zohráva kľúčovu rolu v trávení, aktivuje vyše 300 enzýmov. Zabezpečuje optimálne spaľovanie tukov. Dodáva telu energiu hlavne pri cvičení.
KDE?
Najbohatšie zdroje horčíka sú zelená listová zelenina, hrach, fazuľa a orechy. Dobrými zdrojmi sú chlieb, ryby mäso a mliečne výrobky. Nachádza sa tiež v pšeničných klíčkoch a otrubách, sezamových semienkach, v droždí a v morskej soli.
KOĽKO?
Odporúčaná denná dávka je 300 mg. Príjmete ju, ak skonzumujete pol litra mlieka, porciu tresky so špenátom, niekoľko orechov alebo 4 krajce chleba.
NEDOSTATOK HORČÍKA
-spôsobuje nepravidelný srdcový rytmus, srdcové ifarkty
-ochabnú vám svaly, pocítime slabosť, dostanete záchvty kŕčov
-hrozia vám obličkové kamene
-býva prejavom cukrovky, aj dôsledkom konzumácie alkoholu, užívania diuretík a hnačiek