Mlieko a zdravá strava?
Mlieko sa vo výžive stalo najkontroverznejšou potravinou.
Kravské mlieko má mnoho zástancov aj oponentov. Zástanci mlieka neustále poukazujú na túto potravinu ako zdroj vápnika. Oponenti však veľmi často argumentujú tým, že vápnik z tejto potraviny sa dokáže vstrebať vo veľmi malom množstve a čoraz viac sa ľudstvo potýka so zvýšeným počtom alergií alebo intolerancie práve z mlieka.
Kým jedna klinická štúdia preukazuje pozitívne účinky mlieka, druhá nám prezentuje negatívne. Asi ste sa sami zamýšľali nad tým, kde vlastne tá pravda je.
Mnohí uvažujeme nad tým, že aj naše babičky a dedovia pili mlieko a napriek tomu boli zdraví, vitálni a bez alergií. Svojím spôsobom aj na toto vplýva viac faktorov a jedným z nich je i to, že sa hýbali, pracovali do pomerne vysokého veku. Práve pohyb zohráva nemalú úlohu na zdraví ako takom, ale aj na prevencii proti osteoporóze. Na strane druhej – naši predkovia pili mlieko čerstvé – už po niekoľkých hodinách nespotrebované mlieko využívali na druhotnú výrobu – syrov, tvarohu, kyslých nápojov a jogurtov, aj kyslej smotany, či masla, čerstvé syry …
Kyslé produkty sú naopak zaradzované medzi najzdravšie poraviny na svete – napríklad kefír alebo jogurt. Práve mliečným kvasením dodávame do tela látky priaznivo pôsobiace na črevnú flóru, zabraňujú hnilobným procesom. Z kyslých mliečných výrobkov bolo izolovaných dokonca sedem antibiotík, ktoré majú schopnosť potlačovať škodlivé baktérie …. skrátka kvalitné kyslé mliečne produkty takmer všetkým prospievajú. Sú ľahšie stráviteľné. Dôležité je konzumovať produkty so živými bakteriálnymi kultúrami – hádam také ešte nájdeme
Čerstvé mlieko obsahuje cukor – laktózu – asi 5%, nasýtené tuky a bielkoviny – kasein a srvátku. Zloženie kravského mieka je iné ako ľudského. Preto sa o ňom aj hovorí, že je určené predovšetkým pre teliatka – je prispôsobené na jeho rast. človek je jediný tvor, ktorý konzumuje mlieko po odstavení od dojčenia a navyše konzumzje mlieko iného živočísneho druhu.
Z hľadiska ayurvédy je mlieko posvätné a liečivé. Avšak čerstvé. Nakoľko je však pre niektorých ľudí ťažšie stráviteľné, dopĺňa sa o korenia – napr. šafrán, cardamon, zázvor …., čím je pre organizmus stráviteľnejšie.
Z hľadiska čínskej medicíny je mlieko tiež skôr liekom ako potravinou – avšak priemyselné spracovanie sa už tejto fylozofii ani zďaleka nepribližuje. Využíva sa na tonizáciu pľúc a tráviaceho traktu.
Intolerancia – alebo chronická alergia nebýva na mlieko ako také, ale na jeho sacharidovú zložku – laktózu. Prirodzene sa nám vekom znižuje hladina enzýmu laktázy /ten slúži práve na to, aby nám naštiepil laktózu na jednotlivé cukry, ktoré sa tak stanú stráviteľnými/ deti tento enzým prirodzene majú – vytráca sa asi od 5 roku života. Podľa množstva tohto enzýmu reagujeme na surové mlieko. Pri procese kysnutia sa stáva teda ľahšie stráviteľným
Ľudia po stáročia mlieko konzumovali a stalo sa prirodzenou zložkou ich potravy. V posledných dvoch desaťročiach spotreba mlieka a mliečnych výrobkov klesá. Asociácia mlieka s vápnikom je dávaná do súvislosti predovšetkým s prevenciou pred vznikom osteoporózy…existuje, ale veľa dôkazov o tom, že mlieko osteoporózu nelieči,ale naopak vyvoláva …
Nevýhody mlieka :
- vápnik z rafinovaného mlieka sa vstrebáva ťažko – podporuje aterosklerotické pochody v našich cievach
- kravské mlieko obsahuje bielkoviny určene primárne pre teliatka nie pre ľudi, pret môže byť pre mnohých horšie stráviteľné
- zahlieňuje tráviace a dýchacie ústrojenstvo/ hlien vzniká pri procese trávenia bielkovín, tukov a laktózy/,čím sa vlastne oslabuje imunita, nakoľko sa prijatá výživa nedokáže vstrebať cez zahlienené steny čriev – preto ten výskyt alergií, astmy ….
Výhody mliečných produktov:
- pokiaľ siahneme na kyslé produkty – jogurty, kefír ….. naopak podporíme imunitu, pretože baktérie v tráviacom trakte ochraňujú prirodzenú mikroflóru a ničia nechcené baktérie
- tieto produkty sú ľahko stráviteľné, eliminujú hnilobné procesy
Nakoľko každá potravina pôsobí na telo aj energeticky – mliečne produkty sú vhodné skôr na ráno – majú tendenciu ochladzovať organizmus a pri nadmernej konzumácií tak spôsobiť oslabenie žalúdka, sleziny a ľadvín. Mnohí zas nedajú dopustiť na večernú šálku mlieka – preto sa traduje hlavne s medom alebo cibuľou, či korením – čím sa “oteplia” jeho energie. To nás na večer upokojí …. za predpokladu, že teda máme ešte tráviaci enzým laktázu
Čerstvé mlieko organizmus zakysľuje. Aj z toho dôvodu je práve kominácia s medom priaznivá..
A aby ste toho ešte nemali málo – vedzte, že sú aj iné a oveľa bohatšie zdroje vápnika ako mlieko, tak siahnite po nich a využívajte účinky kyslých mliečných produktov.
Viete o tom, že najbohatším zdrojom vápnika je mak?
Či už si ho do jedálnička zaradiť alebo nie – to je na vás. O tom, či sa vám hodí a či je váš metabolizmus na jeho strávenie pripravený, môžeme zistiť.