
OVSENNÉ VLOČKY
Už sa o nich popísalo mnoho – aj napriek tomu, poniektorí si myslíme, že sa z nich priberá…. Ako príklad stačí uviesť kone… už v starých ľudových piesňach sa spievalo o tom, že ovos dostane za odmenu…Vločky sú bohaté na betaglukán – ak vás trápi vysoký cholesterol, zaraďte ich do svojho jedálnička. Stabilizujú hladiny cukru v krvi. Stimulujú schopnosť bielých krviniek účinne likvidovať baktérie a vírusy, preventívne pôsobia aj na rakovinu. Majú vysoký podiel bielkovín, skupina B vitamínov a rôzne druhy minerálov pôsobia na vzhľad pokožky, vlasov a tiež pôsobia na nervy.Môžu sa pridávať do polievok, kaší, koláčov….. konzumovať sa môžu surové i tepelne upravené. Každopádne sa postarajú aj o priechodnosť čriev a čistotu črevných stien. Sú vhodným produktom aj na využitie v kozmetike, pridávaním vývarov z ovsenných vločiek do kúpeľa upokojujeme podráždenú, presúšenú, citlivú i ekzematickú pokožku. Píling z ovsenných vločiek nás zbaví odumretých buniek. Maska stiahne podráždenie a červeň z tváre, dekoltu a krku. Stačí rozmixovať na prášok a experimentovať….Keďže aj koník sa musí vybehať – mali by sme pravidelný pohyb zakomponovať do denného režimu aj my. Vezmite domáceho miláčika a choďte aspoň na prechádzku!
Ak ste zástancom zdravšej stravy – ovsennú múku môžete zakomponovať do jedálnička jednoducho tým, že si ju namixujete. Ak nie siahnite na tie, ktoré sú pri chudnutí a zdravej výžive vhodné a dajú sa kúpiť:
Ražná múka: má najnižší glykemický index zo všetkých múk a je dostupná. Jej kvalita je dôležitá. Ak odporúčame celozrnú – má zníženú trvanlivosť, zato však veľmi veľa výživných a kvalitných látok. Pečivo z tejto múky odporúčame veľa žuť – dokonca sa odporúča aspoň 50x – stane sa ľahšie stráviteľnou, štiepia sa cukry a enzýmy sú do činnosti zapojené tak aktívne, že steny čriev sa nezanášajú a nepoškodzujú.
Špaldová múka: najčastejšie sa využíva práve miesto bielej – je vhodná na pečenie koláčov, ale aj halušiek, knedlíčkov, kysnutého cesta…. Organizmus nezahlieňuje ani jej verzia v bielej podobe, dostať ju aj ako celozrnú.
Pokiaľ vás to baví a nie ste práve v najprísnejšej fáze metaboliku – špaldovú môžete miešať s celozrnou.
Jačmenná múka je vhodná na zahusťovanie pokrmov, na lievance a ako primes napríklad do ražného palacinkového cesta.
Krupicové múky: špaldová a pohánková sú vynikajúce na krupicové kaše – tie sa dajú pripraviť na sladko aj slano, skúste prípravu pudingu – tam sa hodí hlavne pohánková – má výraznejšiu chuť.
Kukuričná múka – okrem toho, že je vhodná pre celiatikov, používa sa na polentu v podobe kaše, alebo placiek či štvorčekov, ktoré sa dajú zapekať alebo grilovať.
Hladká podoba múky sa primiešava do koláčov práve kvôli farbe. Je vhdoná tam, kde chýba lutheín – farbivo pre lepší zrak.
- Kysnuté cesto – hladká múka špaldová 2/3 + celozrnná špaldová múka hladká 1/3
- Perníkové cesto – špaldová múka hladká 2/3 + 1/3 ražná múka hladká – /môže byť aj celozrnná ale cesto bude tuhšie s výraznejšou chuťou a farbou/
- Bublanina – špaldová polohrubá múka 2/3 + 1/3 mandľová múka alebo amarantová múka + pridáme iba 1 lyžicu celozrnnej špaldovej múky hrubej
- Palacinky – špaldová múka hladká 2/3 + ovsená múka /minerály, betaglukány/
- Klasické pité jablkové – špaldová múka hladká alebo špaldová múka hladká a 2 lyžice amarantovej múky a 1lyžica hladkej múky…na odľahčenie lepku 2/3 špaldovej múky hladkej a 1/3 maniokovej múky/bezlepkovej /
- Lievance – špaldová múka hladká 2/3 + mandľová múka a amarantová múka/alebo trocha ovsených vločiek/
- Domáce rohlíky – ražná múka celozrnná 1/2 + špaldová hladká múka, jačmenná múka
- Bábovka – ovsená múka 1/2 + 1/2 špaldová múka polohrubá ak ju chcete mať jemnejšiu dajte 2/3 špaldovej hladkej múky
- Zásmažka – ražná múka hladká
- Na zahustenie polievok a omáčok a nákypov – pohánková krupica, špaldová celozrnná múka hrubá, pšeničné a ovsené klíčky, jačmenné krúpy – pridáva sa nakoniec tesne pred vypnutím polievky
- Placky typu čapatí – celozrnné múky ražná a pšeničná, grahamová /s otrubami/ môže sa pridať zemiak alebo trocha špaldovej hladkej múky na zjemnenie
- Domáce cestoviny – pšeničná múka z tvrdej pšenice 1/3 a 2/3 špaldovej múky hladkej alebo 1/3 špaldovej múky hrubej celozrnnej a 2/3 špaldovej múky hladkej vhodná na plnené ravioli a širšie tagliatellle
- Kaše – ovsená múka, ovsené vločky, polenta – kukuričná krupica, pohánková krupica, špaldová krupica
- Chlieb – celozrnná ražná múka hladká 2/3 + zmes špaldová múka, ovos, jačmeň, zemiak, pšeničná celozrnná
- Nákypy zeleninové – pohánková krupica alebo špaldová krupica rozmiešaná v mlieku s vajciami či vo vode prípadne polenta kukuričná