
Natto – fermentovaný syr zo sójových bôbov.
Radí sa medzi zázračné potraviny! Vysoký podiel bielkovín a nízky podiel sacharidov ho predurčuje k osudu zdravého stravovania.
Natto je syr zo sójových bôbov. Je vyrobený fermentáciou – čiže kvasením. Vďaka fermentácii sa sójové bôby stávajú zložité bielkoviny. Tie potrebujeme na stavbu svalov, tvorbu buniek ….oceniť ho môžu aj profesionálny športovci – i keď na tento produkt pomerne často zabúdajú. Vhodné je do jedálničkov na chudnutie a ozdravenie, diét,… Natto je oveľa ľahšie stráviteľné ako samotné sójové bôby. Má lesklý až slizký povrch a hlavne je unikátnym zdrojom vitamínu K2. Malo by sa konzumovať studené – tepelnou úpravou sa jeho výživová hodnota zlikviduje a to je ohromná škoda. Je unikátnym produktom pre vegetariánov, starších ľudí a pokiaľ ho naučíme konzumovať aj naše deti – vyhrali sme!
Pridáva sa do miso polievok a používa sa so zeleninovými jedlami. Natto je určené pre ľudí s vyšším rizikom infarktu alebo mozgovej mŕtvice. Pomáha ľuďom trpiacim vredmi a zápalovými procesmi, tiež je úžasné na pleť – predsa si pamätáte, ako nám maminy vymiešavali masku z droždia – natto vám ho vôňou pripomenie.
Spriechodňuje cievy a zabraňuje tvorbe trombov. Patrí medzi mierne kyselinotvornú potravinu,ohrievajúcu …
V nattto je v 100g potraviny až 870 mcg vitamínu K2, ktorý je nevyhnutný pre správne využitie vápnika v kostiach, a naopak pre odstraňovanie vápnika z ciev, ktoré by poškodzoval. Vitamín K sa podľa najnovších štúdií ukazuje ako chýbajúci diel v mozaike stavby kostí. Jeho prítomnosť je v praxi dôležitá pre tvorbu osteokalcinových bielkovín, ktoré v kostiach vytvárajú štruktúru nevyhnutnú pre udržanie vápnika a ďalších živín. Zjednodušene môžeme vitamín K opísať ako kľúč, ktorý je potrebný na otvorenie priechodu vápnika medzi krvou a kostnou dreňou.
Natto má pomerne charakteristickú a silnú chuť i vôňu, ktorá mnohých konzumentov odrádza. V ázijských krajinách sa často predáva nakladané s rôznymi ingredienciami. Používa sa na dochutenie jedál na tanieri. V Japonsku sa bežne podáva s ryžou alebo ako doplnok hlavného jedla aj na raňajky. U nás ho môžete kúpiť v niektorých predajniach zdravej výživy.