Obilniny a múky

- tieto potraviny sú zväčša pri diétach a zdravej výžive tabu. Ak sa hovorí o bielej múke – každý  vie, že je nezdravá. To, že si kúpime niečo, čo má na etikete napísané, že je celozrné, nezaručuje – že je to skutočne zdravé.

Ako sa v tom teda vyznať?  Veci treba zjednodušiť a pokiaľ nie ste celiatik –  človek s alergiou na lepok, začnite s ražnou. Tou nič nepokazíte a vďaka svojím vlastnostiam je maximálne vhodná do redukčných plánov.

Základom každej múky je zrno. Viete o tom, že je to dokonalosť sama? Obsahuje veľa živín, dlhé roky ho pri správnom podmienkach môžeme skladovať a ak sa rozhodneme a zasejeme ho – hoci aj po niekoľkých desiatkách rokoch – vyklíči a dá život novému klasu!  Nech je akýmkoľvek spôsobom spracované – jeho výživové hodnoty klesajú. Preto – čím menej narúšané sa konzumuje – tým je zdravšie!

Šupka zrna je zdrojom vlákniny, kyseliny fytinovej – tá viaže na seba množstvo minerálnych látok – najmä fosforu, mangánu, železa, vápnika, horčíka a draslíka.

Múčne jadro – biely prášok obsahuje bielkovinu, lepok, škrob . Živín tam nájdeme pomerne málo.

Klíčok alebo zárodok je časť, ktorou sa zrno napája na steblo, obsahuje cenné oleje a v nich rozpustné vitamíny. Sú tam zastúpené I bielkoviny, vitamin E a niekoľko B, enzýmy. Obsahuje silný antioxidant E- zabraňuje ničeniu buniek. Je výborný na pleť a reprodukciu.

Z obilnín sú najhodnotnejšie:

  • pšenica
  • jačmeň
  • pohánka
  • kukurica
  • ryža
  • proso
  • ovos
  • raž
  • láskavec

 

najpoužívanejšia múka

Nie je múka ako múka

OVSENNÉ VLOČKY Už sa o nich popísalo mnoho – aj napriek tomu, poniektorí si myslíme, že sa z nich priberá…. Ako príklad stačí uviesť kone… už v starých ľudových piesňach sa spievalo o tom, že ovos dostane za odmenu…Vločky sú bohaté na betaglukán – ak vás trápi vysoký cholesterol,  zaraďte ich do svojho jedálnička. Stabilizujú…

Details
strukoviny

Ako správne variť celozrnné obilniny

Ako správne variť celozrnné obilniny Najväčším prínosom celozrných obilnín je, že sú komplexným zdrojom sacharidov -  zdrojom energie pre naše telo a myseľ.Celé zrno je najsiľnejšou potravinou na ich očistu. Okrem toho sú obilniny zdrojom bielkovín, telu prospešných tukov, vitamínov a minerálov. 1. Každú obilninu najprv preberieme – odstránime kamienky a zlé zrná. 2. Premyjeme…

Details
metabolic balance v K-vital Poprad

Kukurica

Kukurica Už len to, aby sme dobre videli z nej robí výnimočnú potravinu. Vysoký obsah luteínu a zeaxantínu, karotenoidov, vysoký obsah minerálov a vlákniny ….. napriek tomu je pomerne často označovaná za potravinu nevhodnú do diét. Napriek tomu všetkému by ste mali o nej vedieť, že glykemický index má nižší ako ryža, zemiaky! Mladé kukuričné…

Details
biela verzus celozrnná múka

Biela verzus celozrnná

Zaujíma vás prečo je na pultoch hlavne tak veľa bielej múky? Logicky po prečítaní o zrne sa nám naskytuje jednoduchosť pomletia a zúžitkovania celého zrna. Namiesto toho zrno sa musí zabviť šupky – otruby – tá sa vyhadzuje alebo slúži ako kŕmivo zvieratám. Do obchodov sa tak dostáva v podstate len biely prášok – ktorý…

Details
ryža

Ryža

Ryža Zrno ryže je pokryté šupkou, ktorá nie je stráviteľná a odstraňuje sa vtedy, keď je ryža zrelá. V prípade naturálnej ryže sa zanecháva druhá vrstva pod šupkou – tam sa nachádza kopec živín. Ak sa odstráni aj tá – dopracujeme sa k bielej ryži. Venovali ste niekedy pozornosť pri jej výbere? Viete, že aj…

Details