Obilniny a múky
- tieto potraviny sú zväčša pri diétach a zdravej výžive tabu. Ak sa hovorí o bielej múke – každý vie, že je nezdravá. To, že si kúpime niečo, čo má na etikete napísané, že je celozrné, nezaručuje – že je to skutočne zdravé.
Ako sa v tom teda vyznať? Veci treba zjednodušiť a pokiaľ nie ste celiatik – človek s alergiou na lepok, začnite s ražnou. Tou nič nepokazíte a vďaka svojím vlastnostiam je maximálne vhodná do redukčných plánov.
Základom každej múky je zrno. Viete o tom, že je to dokonalosť sama? Obsahuje veľa živín, dlhé roky ho pri správnom podmienkach môžeme skladovať a ak sa rozhodneme a zasejeme ho – hoci aj po niekoľkých desiatkách rokoch – vyklíči a dá život novému klasu! Nech je akýmkoľvek spôsobom spracované – jeho výživové hodnoty klesajú. Preto – čím menej narúšané sa konzumuje – tým je zdravšie!
Šupka zrna je zdrojom vlákniny, kyseliny fytinovej – tá viaže na seba množstvo minerálnych látok – najmä fosforu, mangánu, železa, vápnika, horčíka a draslíka.
Múčne jadro – biely prášok obsahuje bielkovinu, lepok, škrob . Živín tam nájdeme pomerne málo.
Klíčok alebo zárodok je časť, ktorou sa zrno napája na steblo, obsahuje cenné oleje a v nich rozpustné vitamíny. Sú tam zastúpené I bielkoviny, vitamin E a niekoľko B, enzýmy. Obsahuje silný antioxidant E- zabraňuje ničeniu buniek. Je výborný na pleť a reprodukciu.
Z obilnín sú najhodnotnejšie:
- pšenica
- jačmeň
- pohánka
- kukurica
- ryža
- proso
- ovos
- raž
- láskavec