Orechy a semienka
Sú bohaté na tuk, ktorý tvoria nenasýtené mastné kyseliny. Znižujú cholesterol v krvi, podieľajú sa na tvorbe nervového tkaniva, podporujú tvorbu červených krviniek, blahodárne vplývajú na imunitný systém a pomáhajú pri anémii. Mali by ich jesť ľudia, ktorí majú problémy so srdcom a všetci tí, ktorých trápi vyčerpanie, podráždenosť, stres a depresia. Významne pomáhajú pri liečbe sexuálnych problémov a neplodnosti. Vďaka nízkemu obsahu uhľohydrátov sú výbornou potravou pre diabetikov. Orechy by sa mali konzumovať surové, teda nepražené a bez soli.
Koľko orechov alebo semiačok na jednu porciu ?
burské oriešky - 28
dyňové semienka - 85 semien alebo 1/2 hrnčeka
kešu - 16-18
lieskové oriešky - 18-20
makadamové oriešky - 10-12
mandle 20-24
para orechy 6-8
pekanové orechy 18-20
piniové oriešky 150-157
pistácie 45-47
sezámové semienka 1/4 hrnčeka
vlašské oriešky 8-11 poliek
ľanové semienka 2 lyžice
Zdravá horčica
1/4 hrnčeka horčičného semienka, 1/2 hrnčeka jablčného octu, nechať 2 dni namočené.
Potom pridajte 1/4 pol. lyžica kurkumy, štipku morské soli, 1 čaj. lyžičku medu alebo agáve sirupu (až od 3. fáze).
Všetko rozmixujte ,zjemniť môžete trebárs aj rozmixovanými semienkami slnečnice .
Ľanové semienka Ľanové semienka sú zdrojom dobrého tuku, vitamínov, minerálov, ktorý sa využíva aj v podobe ľanového oleja. Čo obsahujú ľanové semienka ??? Vodu, tuk, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, luteín, zinok, meď, mangán, selén, omega 3 a omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, vitamíny B, C, E, K, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú…Z ľanových…
Details
Domáce klíčenie semien Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, ušetriť a ešte si pochutnať, skúste konzumácii čerstvo naklíčených semien, ktoré si môžete jednoducho pripraviť v domácich podmienkach. Naklíčené semienka môžeme konzumovať samotná, alebo ako súčasť rôznych zeleninových šalátov. Ľudia nechávali semená nakličovat už pred tisícročiami, táto metóda bola známa Číňanom pred 3000 rokmi pred…
Details
Pečené gaštany Večer gaštany namočíme do vody. Ráno prekrojíme do kríža. Poukladáme na plech – na papier na pečenie a pečieme pri 210 stupňoch 40 minút. Každých 10 minút ich počas pečenia pokropíme vodou a natriasame na plechu nech sa dobre prepečú z každej strany. Sú bez chybičky. V rúre pečené gaštany – namočené gaštany…
Details
Ľanové semiačka – malý zázrak Keď sú črevá lenivé… Skúste jednu-dve čajové lyžičky pomletého ľanu každý deň. Ľanové semiačka na chvíľu namočte do vody a pomeľte v mlynčeku na kávu. Pomletý ľan dokáže uvoľniť do tela viac prospešných látok, len ho treba hneď skonzumovať a neskladovať, pretože časom sa v ňom totiž hromadia škodlivé látky.…
Details
Gaštan …žaluď má vysoký obsah uhľovodíkov, a preto bol používaný ako pseudocereália. Je tiež niekedy dusený a konzumovaný ako zelenina. U nás je obľúbený pečený a radi si ním v studených sychravých jesenných dňoch ohrievame ruky. Gaštan jedlý si nesmieme zameniť za pagaštan konský, ktorý je nejedlý a patrí do úplne inej botanickej rodiny. Gaštan…
Details
Kokosová voda – bohatá na minerály a antioxidanty! 100% kokosová voda je menej známym produktom – avšak svoje obdivovateľov si našla veľmi rýchlo! Obsahuje 15x viac draslíka než bežné športové nápoje! Je veľmi bohatá mna minerály – elektorlyty, preto môže byť vaším sprievodcom pri športe, na túrach, ale aj v práci a je výborným zdrojom…
Details
Mandle Sú jedným z najhodnotnejších druhov orechov. Obsahujú 8 gramov vlákniny, 436 miligramov draslíku a 10 miligramov vitamínu E. Sú bohaté na vitamíny a minerály, fosfor a kálium, majú vysoký obsah železa. Zdravá pochúťka pre každého. Mandle sa používajú celé alebo lúpané prevažne do šalátov, rizota, omáčok alebo plniek. Mleté mandle môžu nahradiť niektoré druhy…
Details
Sú bohaté na tuk, ktorý tvoria nenasýtené mastné kyseliny. Znižujú cholesterol v krvi, podieľajú sa na tvorbe nervového tkaniva, podporujú tvorbu červených krviniek, blahodárne vplývajú na imunitný systém a pomáhajú pri anémii. Mali by ich jesť ľudia, ktorí majú problémy so srdcom a všetci tí, ktorých trápi vyčerpanie, podráždenosť, stres a depresia. Významne pomáhajú pri…
Details
Príjemný je pohľad na makové polia a tiež na makové dobroty! A pritom ide o semienka plné kvalitného oleja, vlákniny a minerálov. Mak je bohatý na mangán, vápnik, horčík, železo, E a B vitamíny. Využiť ho môžete, ak máte pocit, že vašej korune krásy niečo chýba, máte lámavé nechty. Horeuvedené minerály si doplníte konzumáciou hoci…
Details