
Por
Čistí krv a črevá od baktérií a kvasiniek, podporuje činnosť tráviacich štiav a činnosť obličiek. Odporúča sa proti nadúvaniu, pri zápche, črevných kolikách a celkovej detoxikácii organizmu. Osvedčil sa aj pri „vnútornom čistení“ problematickej pleti.Pór obsahuje selén a je bohatý na karotény a vitamíny C a E (v zelenej časti má dvojnásobné množstvo vitamínov!)Takže významným spôsobom posilňuje imunitný systém a tým, najmä v zimnom období, aj odolnosť proti nádche a infekciám. V porovnaní s inými druhmi zeleniny je naozaj bohatým zdrojom mangánu a dobrým zdrojom folátov, železa a vitamínu B6, vďaka čomu je účinným prostriedkom pri stabilizácii krvného cukru, pretože znižuje absorpciu cukrov z tráviaceho ústrojenstva a zabezpečuje, aby boli správne metabolizované. Ako významný zdroj kyseliny listovej podporuje pór tvorbu krviniek, svalov a hojenie rán a ako zdroj fosforu je dôležitý pre činnosť mozgu.
Pórový odvar sa ľahko pripravuje a je vynikajúci na nahradenie úbytku minerálov počas nevoľnosti a pri hnačke. Jednoducho povarte 4 póry v 1 litry vody cca 1-2 hodiny.
Pórový sirup je účinný prostriedok na pľúcne infekcie. Uvarte niekoľko
pórov vo vode, a keď zmäknú, extrahujte šťavu pretlačením cez gázu.
Pridajte med a pravidelne užívajte.