
Kortizol – hormón “prehry”.
Stresový hormón kortizol, noradrealín a adrealín nám celý život pomáhajú zvládať stres, úzkosti, depresie, ….. Zatiaľ čo účinky srdcom prečerpaného noradrealínu a adrealínu sú nestále, účinok kortizolu pretrváva a prejavuje sa ukladaním tukov. Chemické reakcie v tele počas nerovnováhy tohto hormónu nedovoľujú jeho odburávanie z tela. Preto je dôležité telo harmonizovať a adekvátne k stresu nájsť aktivity, ktoré ho zmiernia a odburávajú. Úprava stravy zohráva veľkú rolu, pretože pri dlhodobej nerovnováhe kortizolu si môžeme spôsobiť v organizme naozaj poriadnu spúšť:
Príznaky nedostatku kortizolu:
bledosť, slabosť, chronická hnačka, kŕče, nechutenstvo, nízky tlak, neprirodzene tmavá koža na niektorých miestach tela, únava, zmeny tlaku a tepu, nutkavá chuť na slané, pomalé vláčne pohyby, zhoršená koordinácia a sústredenie, …..
Príznaky prebytku kortizolu:
Tvorba brušného tuku, obezita, nespavosť, depresie, nepravidelná menštruácia, diabetes, inzulínová rezistencia, časté infekcie, znížená imunita, priberanie, vysoká hladina cholesterolu a triglyceridov v organizme, znížené libido, zvýšený krvný tlak, sklon k tvorbe modrín, vysoká hladina cukru v krvi, chvíľami nechutenstvo – chvíľami pocit nedostatku jedla, znížený pocit radosti a motivácie, úzkosť, strachy, …..
Čo všetko ho narušuje a dostáva do nerovnováhy?
Dlhodobý stres, depresie, pocity úzkosti, menejcennosti, strachu…. nedostatok spánku, zvýšený príjem kofeínu, fajčenie, nadbytok cukru, zlosť, doplnky výživy na podporu obličiek – pokiaľ ich neodporučil odborník, nepravidelná strava, hádky, konflikty,..
POTRAVINY, KTORÉ ZNIŽUJ’Ú HLADINU KORTIZOLU:
Potraviny s vysokým obsahom vlákniny - Uhľohydráty, lepšie povedané vláknina, znižujú cholesterol, nevyvolávajú výkyvy inzulínu a tým pádom aj adrenalínu.
Medzi potraviny bohaté na vlákninu patria ovsenné otruby, vločky, strukoviny, jačmeň, celozrné pečivo, otruby, ovocie a zelenina.
Fosfatidylserin - prirodzená chcemická látka, ktorá vyvoláva nadprodukciu kortizolu pri reakcii na stres . Nájdeme ju v tuniaku, makrele, kuracom mäse, bravčovom mäse, celozrnných obilninách, listovej zelenine a ryži.
Pšeničná bielkovina - v pšeničnej bielkovine je tryptofan, látka ktorá zvyšuje serotonín, znižuje kortizol a posilňuje schopnosť odolávať stresu. Nakoľko je však príjem lepku v dnešnej dobe veľmi diskutabilný, odporúčame kvalitné produkty z biozdrojov a tiež sa radšej poradiť.
Rastlinné steroly - znižujú odpoveď stres , nájdeme ich v stolových tukoch a dresingoch, tie však v ozdravnom režime nedoporučujeme. Skôr kvalitné za studena lisované rastlinné oleje.
Vitamín C - Zabraňuje zvýšeniu hladiny kortizolu a chráni pred fyzickými známkami stresu . Pri nedostatku vitamínu C býva hladina kortizolu 3* vyššia , pretože pri strese sa vitamín C uvoľňuje z nadobličiek . Vitamín C sa nachádza vo všetkých druhoch ovocia a zeleniny, medzi najväčšie zdroje patrí zelená paprika, citrusové plody , paradajky, jahody, listová zelenina, brokolica, kvaka, cantaloupe melón a listová zelenina!
POTRAVINY, KTORÉ HLADINU KORTIZOLU ZVYŠUJÚ:
Alkohol - alkoholy aktivujú dráhy hypotalamus- hypofýza – nadobličky, takže nadobličky tým pádom tvoria viac kortizolu. Nadmerné užívanie alkoholu, zvyšuje hladinu kortizolu, napriek tomu vedci zistili, že biele víno jeho hladinu znižuje.
Kapsaicín- na ľadviny pôsobí tak, že podporuje tvorbu adrenalínu, noradrenalínu a kortizolu ,ale len na krátku dobu, po nejakom čase – asi hodine, môže hladina hormónov klesnúť na nižšie hodnoty a to vďaka uvoľneniu endorfínov. Nachádza sa v kajenskom korení, táto látka kortizol zvyšuje.
Kofeín - Zvyšuje sekréciu kortizolu tým, že stimuluje tvorbu adrenokortikotropného hormónu ( je prekurzorom kortizolu) Najdôležitejšia je tu striedmosť .
Sladké drievko – pendrek - Kyselina nachádzajúca sa v ňom inhibuje enzým, ktorý deaktivuje kortizol v obličkách. Od pelendrekových vecí sa držte radšej ďalej. Tiež sú často vyrábané z kukurice
Lepok - Neznášanlivosť lepku vedie k zvýšenej hladine kortizolu, ak máte obavy voľte bezlepkové potraviny, , alebo sa pokúste znížiť príjem pšeničných výrobkov.
Soľ - príjem soli mení hladinu enzýmu ktorý pomáha premienať kortizon na kortizol. Najväčšie množstvo sodíka sa nachádza v tepelne upravených potravinách a polotovaroch, preto je dobré zahrnúť do stravy surové potraviny , aby sa príjem sodíka udržal v norme.