Biely cukor – glikemický idnex 70


Čo to je: V našich podmienkach sa vyrába z cukrovej repy, šťava z nej sa tak 
dlho upravuje a čistí, až vznikne čistá sacharóza. To znamená, že cukor je zbavený
všetkých  látok, ktoré by mohli byť ľudskému telu prospešné: proste len sladí.
Sacharidy samozrejme taktiež potrebujeme , ale práve v nápojoch a sladkom pečive
ho do seba dostávame viac , než je zdravé.
Výhody: Je ľahko stráviteľný a má neutrálnu chuť, takže je široko využiteľný pri varení a pečení.
Nevýhody: Patrí medzi jednoduché cukry, čo znamená, že sa z čriev veľmi rýchlo dostáva do krvi.
To nie je dobré hlavne pre diabetikov. Sám o sebe cukrovku nevyvoláva, horšie sú však tučné potraviny.

 

Javorový sirup – glikemický index 15


Čo to je: Prírodné sladidlo, ktoré sa získava z miazgy javoru. Najväčšiu časť tvorí
sacharóza,okrem toho ale obsahuje tiež glukózu a fruktózu. Špecifická chuť
 trocha pripomína karamel.Pri výbere sa orientujte podľa farby – čím tmavší
sirup, tým intenzívnejšia chuť.
Výhody: Obsahuje vitamíny a minerály, napríklad v ňom nájdete zinok, ktorý má vplyv na 
imunitu či pomáha vyčistiť pleť. Bohatý je tiež na vápnik(obsahuje ho viac ako med)  a draslík.
Kanadskí výrobcovia zaručujú, že sa k vám dostane v bio kvalite.
Nevýhody: Môže to byť pomerne vysoká cena. Ten pravý, do ktorého
 výrobcovia nič nepridávajú, môže byť pekne drahý.

 

 

 

 Sirup z agáve – glikemický index 15   


Čo to je: Vyrába sa zo šťavy z mexického kaktusu. Chuťovo nie je výrazný,
 ľahko môže pripomínaťchuť medu alebo javorového sirupu. Je vhodný aj pre
 diabetikov( v obmedzenom množstve), pretože jeho hlavnou zložkou
 je fruktóza, ktorá toľko neškodí. 
Výhody: Je menej kalorický , než biely cukor, udáva sa , že dokonca
 o 20%. Má taktiež veľmi priaznivý glikemický index, vďaka fruktóze.
 Znalci si sním sladili bylinkové čaje a nemôžu si ho vynachváliť.
Nevýhody: Nič pre milovníkov veľmi výraznej sladkej chuti. Priaznivé
 vlastnosti sú celkom logicky vykompenzované tým, že tento sirup v
 porovnaní s inými sladidlami sladí menej.

 

 

 

Med – glikemický index 60   


Čo to je: Sladidlo aj liek v jednom. Ten kvalitný má v
 sebe látky s antibakteriálnymi účinkami, takže
okrem príjemnej chuti vám dá aj niečo viac. Napríklad
 je skvelý pomocník pri infekcii horných dýchacích ciest.
 Chemicky ide o glukózu.
Výhody: Je to rýdza príroda, slušní včelári by nemali do
 medu nič pridávať. Obsahuje vitamíny A,C,E a B,
minerály ako draslík, horčík, vápnik a železo. Dokáže výborne
nakopnúť, pokiaľ potrebujete rýchlu energiu v zdravšej forme.
Nevýhody: Môže vyvolávať alergické reakcie. Kôli vysokému
obsahu glukózy sa neodporúča diabetikom.
Pri varení ( a to platí a pri horúcich nápojoch) a pečení mizne
liečivá schopnosť, med sa mení len na aromatické sladidlo.

 

 

Trstinový cukor – glikemický  index 70  

 
Čo to je : Vyrába sa kryštalizáciou trstinovej šťavy,
 nemali by sa do nej pridávať žiadne aditíva, neprechádza
 toľkými chemickými procesmi ako klasický biely cukor. Tmavšiu
 farbu spôsobuje prírodné farbivo melasa. Podľa jej množstva sa
 rozlišujú jednotlivé druhy cukru. Narazíte na surový trstinový cukor ,
o niečo tmavší muscovado, či na melasový cukor, ktorý je úplne čierny.
Okrem farby melasa dodáva tiež špecifickú chuť, čím tmavší cukor, tým
 aromatickejší.
Výhody: Obsahuje aj iné látky, než len čistú sacharózu, nájdete v ňom
aj stopy minerálnych látok a vitamínov.  Je to akási prirodzenejšia forma
 cukru. Je o niečo sladkejší, takže ho použijete menej. Vďaka jeho jemnej
 príchuti , dodá  zmenu koláčom.
Nevýhody: Kaloricky je rovnaký ako biely cukor, rovnako tak dokáže zahýbať
 s hladinou cukru v krvi, diabetikom preto neprináša žiadne výhody v porovnaní
 s bielym cukrom. A pozor, nech sa nespletiete pri jeho nákupe. Pod názvom
 hnedý cukor sa totiž predáva aj náš repkový, ktorý je len prifarbený melasou.
 Hodnotné látky teda nie sú vo vnútri ale iba na povrchu.





Stévia – glikemický index 0


Čo to je: Rastlina, ktorá bola bola minulého roka schválená ako
 sladidlo u nás. Postupne sa začne objavovať  v potravinách a 
môže nahradiť klasický cukor v sladených nápojoch. Rastlinku si môžete 
zakúpiť v kvetinárstve a sladiť pomocou jemne nasekaných lístkov,
 alebo si kúpiť extrakt zo stévie v prášku, tabletách, kvapkách. 
Výhody: Odborníci potvrdzujú, že má takmer nulovú energetickú 
 hodnotu a zároveň 200 až 300 x vyššiu sladivosť než bežný cukor,
 stačí teda veľmi malé množstvo. Neškodí ani diabetikom.
Nevýhody: V našich podmienkach ide v podstate o novinku.
V ázijských krajinách používajú stéviu k osladzovaniu už
 niekoľko desiatok rokov, nie sú však informácie ako si poradí
 so sladidlom naša populácia. Žiadne výskumy však nepreukázali škodlivosť sladidla.

STÉVIU KÚPITE U NÁS  V K-VITAL BEAUTY CENTRE !!!

TwitterYoutubeFlickr