
Prekyslenie? Zdravá výživa najúčinnejšia pomoc!
To, že prekyslenie je zlé vieme. Kyseliny deštrukčne pôsobia na všetko? Aj na kameň a kov! Preto o ľudskom tele môžeme hovoriť ako o zázraku! Aby sme sa však sami neničili, potrebujeme kyslosť v tele držať v rovnováhe. Prekyslený organizmus nemôže byť zdravý! Je príčinou mnohých chorôb a priberania.
Aké sú hlavné príčiny prekyslenia?
cukor v rôznych podobách – hlavne ten rafinovaný,
priveľa živočíšnych bielkovín – preto ich treba vymieňať za rastlinné – strukoviny, hlivu…., mastné jedlá – ideálne je do stravy zakomponovať kvalitné rastlinné oleje a konzumovať ľahšie typy mäsa
nikotín, stres a duševné problémy, ale aj hnev, závisť, zloba
škodliviny v prírodnom prostredí,smog, pesticídy, dlhotrvanlivé potraviny, E……
Bohužiaľ človek si škodí sám! Je preto dôležité, aby sme príjimali alkalické látky – tie si telo vyrába zo živín, ktoré príjmame. Tie kyslé si vytvára samo….
Pozrite si prehľad jednotlivých potravín, ktorý vám pomôže aspoň čiastočne sa zorientovať v tom, ktoré sú kyslé a ktoré zásadité…. Hodnoty vypovedajú o ich okysľujúcom alebo neutralizačnom účinku. Čím vyššia je – hodnota, tým viac zakysľujú …..
je dôležité potraviny navzájom kombinovať a neutralizovať…. Napríklad mäso + zelenina…..
Ak sa kombinuje mäso a biela ryža????? Alebo mäso so syrom alebo smotanou a k tomu ešte biele cestoviny???????
Biele pečivo |
- 10 |
Šošovica |
+ 6 |
Mandle |
- 0,6 |
Arašidy |
-12,7 |
Fazuľa biela |
+ 12,1 |
Tmavá ryža |
- 12,5 |
Biela ryža |
- 39,1 |
Sójové granule |
+ 26,6 |
Celozrnné cestoviny |
- 2,0 |
Biele cestoviny |
- 5,9 |
Knäckebrot |
- 0,5 |
Sójové cestoviny |
- 0,2 |
Ružičkový kel |
- 9,9 |
Hrášok |
+5,1 |
Pažítka |
+ 8,3 |
Kučeravý kel |
+ 0,2 |
Pór |
+ 7,2 |
Jarný špenát |
+ 13,1 |
Zeler |
+ 13,3 |
Púpavové listy |
+ 22,7 |
Uhorky |
+ 31,5 |
Jablko |
+ 4,1 |
Maliny |
+ 5,3 |
Hrozno |
+ 7,6 |
Pomaranče |
+ 9,2 |
Citróny |
+ 11,5 |
Sušené figy |
+ 27,5 |
Mrkva |
+ 9,5 |
Zemiaky |
+ 4 až + 8 |
Čierna reďkovka |
+ 39,4 |
Listová zelenina, vňate |
++++ |
||||
Bravčové mäso |
- 38,0 |
Morské ryby |
- 20,0 |
Sladkovodné ryby |
- 11,8 |
Hovädzie mäso |
- 34,5 |
Morka |
- 10,5 |
||
Tvrdý syr |
- 18,7 |
Tvaroh |
- 17,3 |
Smotana |
- 3,9 |
Cmar |
+ 1,3 |
kravské mlieko nehomogeniz. |
+ 4,5 |