
Probiotika a ich význam
Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré priaznivo ovplyvňujú zdravotný stav hostiteľa zlepšením rovnováhy jeho črevnej mikroflóry. Udržujú črevo čisté. Napomáhajú fermentácii a tráveniu. Pomáhajú tvoriť vitamíny B a K. Potláčajú zlú patogénnu baktériu.Zdraviu prospešné účinky probiotík boli preukázané množstvom vedeckých štúdií. Probiotické kultúry zvyšujú odolnosť organizmu. Potláčajú črevné ťažkosti a infekcie. Zlepšujú aj trávenie, pretože zmierňujú plynatosť čriev a zápchu a ďalej znižujú riziko zápalových črevných ochorení. Okrem toho tiež preukázateľne eliminujú riziko prepuknutia alergie či atopického ekzému u detí.
Probiotiká sú súčasťou bežných potravín, hlavne jogurtov a mliečnych výrobkov. Množstvo probiotík v potravinách je však v mnohých prípadoch veľmi nízke. Najbohatším zdrojom telu vlastných probiotických baktérií je pravá ovčia žinčica. Bola klinicky sledovaná a štúdie dokazujú, že by úplne stačila pokryť pravidelným užívaním potreby nášho organizmu.
Ľudia si často pletú pojmy probiotiká a prebiotiká? Aké sú základné rozdiely? Na čo sú a čo ovplyvňujú?
Z latinského PRE – postup, vopred, vyplýva že prebiotiká sú vlastne predstupňom či pomocníkom baktérií, ale znamená to v našom prípade, že sú vlastne výživou probiotík – z gréckeho PROživot, štandardné črevnej mikroflóry.Prebiotiká sú nestráviteľné látky. Ich konzumácia má priaznivý fyziologický účinok na hostiteľa selektívnou stimuláciou rastu a metabolickou aktivitou jedného alebo obmedzeného počtu bakteriálnych kmeňov. Tým sa zlepšuje trávenie a v dlhodobom pohľade aj zdravie hostiteľa, v tomto prípade teda pacienta. Patria medzi ne predovšetkým látky zo skupiny oligosacharidov, ktoré stimulujú prevažne bifidobaktérie a flóru produkujúce kyselinu mliečnu. Ďalej neškrobové polysacharidy, medzi ktoré patrí vláknina, celulóza, pektíny a ďalšie
PREČO probiotiká
1. Optimalizujú črevnú mikroflóru
2. Zvyšujú odolnosť organizmu
3. Uľahčujú fermentáciu
4. Napomáhajú tráveniu
5. Potláčajú patogénne baktérie
6. Pomáhajú tvoriť vitamíny B a K