
Púpava
Rastlina, ktorá sa považuje za burinu, predstavuje pre trpiace ľudstvo nadovšetko cennú liečivú bylinu. Vyznačuje sa dvoma poprednými vlastnosťami: pomáha pri bolestiach žlčníka a chorobách pečene.
Púpava je vhodná pre osoby trpiace žlčníkovým a tráviacimi ťažkosťami. Ovplyvňuje produkciu žlče a pozitívne pôsobí na trávenie. Dokáže liečiť aj zápalové ochorenia žalúdka. Púpava zbavuje telo škodlivých látok. Má blahodárne účinky na pečeň, obličky a pankreas. Je vhodná pre ľudí s diabetom, má totiž schopnosť znížiť hladinu cukru v krvi. Znižuje cholesterol v krvi, krvný tlak. Púpava posilňuje kĺby, chrupavku, pomáha pri kĺbových ochorení, reuma, dne, povzbudzuje tráviace orgány, pôsobí mierne močopudne, žlčopudne. Celkovo je považovaná za posiľňujúce prostriedok s priaznivým účinkom na metabolizmus. Priaznivo ovplyvňuje funkcie pečene, žalúdka, pankreasu, čriev, obličiek aj krvotvorných orgánov. Napomáha pri chronickej únave. Odporúča sa aj pri zápale močových ciest, žltačke, horúčkovitom črevnom zápale alebo zápalu žalúdočnej sliznice, pri zápche
Recept na prípravu cenného púpavového sirupu: Štyri plné hrste púpavy dáme do 1 litra studenej vody a pomaly zohrievame na bod varu. Keď tekutina vzkypí, odtiahneme hrniec z platne a necháme celú noc stáť. Na druhý deň všetko prelejeme cez sito a odkvapkané kvety vytlačíme oboma rukami. Do šťavy dáme len 1 kg cukru, premiešame a pridáme polovicu na plátky nakrájaného a ošúpaného (ak je ošetrený chemickými látkami) citrónu. Citrón – sirup trochu prikyslí. Hrniec postavíme bez pokrievky na sporák. Keď chceme uchovať čo najviac vitamínov, zapneme sporák len na najmenší plameň alebo najnižšiu teplotu. Tak zahusťujeme tekutinu bez varenia. Raz alebo dva razy celú masu ochladíme, aby sme vyskúšali správnu hustotu. Sirup nesmie byť prihustý, lebo pri dlhšom skladovaní by začal kryštalizovať, no ani pririedky, lebo po čase by skysol. Musí mať takú hustotu, aby sa dal dobre natrieť na žemľu alebo chlieb s maslom, vtedy príjemne chutí.
Púpavový čaj
1 / 4 hrnčeka čerstvých púpavových listov natrhaných na kúsky prelejte vriacou vodou, nechajte 5 minút lúhovať. Potom sceďte a popíjajte.
Púpavový šalát s kozím syrom a jablkami
Hrsť mladých púpavových listov, 2 lyžice vínneho octu, 1 lyžica horčice, 1 lyžice medu, 3 lyžice olivového oleja, 1 / 2 šálky nasekaných vlašských orechov, jablko nakrájané na plátky. V miske zmiešajte olej, ocot, horčicu, med, soľ, korenie. Do misy natrhajte lístky púpavy. Prelejte pripraveným nálevom, ozdobte na kocky nakrájaným syrom, orechy a jablkom.
Tonikum pre stimuláciu trávenia
1 / 2 až 1 čajová lyžička (3-5g) sušeného koreňa alebo 1-2 čajové lyžičky (5-10ml) tinktúry vyrobené z koreňa. Užívajte 3x denne.
Stimulant chuti k jedlu
Odvar z 1-2 lyžičiek (4-10g) sušených listov pridaných do 1 šálky (250ml) variacej sa vody. Tiež je možné užívať 3x denne 1-2 čajové lyžičky (5-10 ml) čerstvej šťavy alebo 1/2-1čajovou lyžičku (2-5 ml) tinktúry vyrobené z listov púpavy.
SPÔSOB POUŽITIA
Macerát - 1 vrchovatá čajová lyžička koreňov sa dá na noc do 1/4 litra studenej vody, na druhý deň sa zohreje na bod varu a scedí. Toto množstvo sa pije po dúškoch po hodiny pred raňajkamia pol hodinypo raňajkách.
Šalát - Z čerstvých, surových koreňov a listov (pozri príslušnú časť v texte).
Stvol – Denne 5 až 10 vyrastených stvolov sa požuje a zje.