
Prečo je ražný chlieb vhodný počas chudnutia? Patrí do zdravej výživy?
Mnohí ste si už chudnutie alebo úpravu jedálnička u nás vyskúšali a v naších odporúčaniach nechýbalo ani to, aby sme miesto príloh chvíľu zotrvali pri žitnom chlebe.
1. Ražná múka a produkty z nej majú nízky glykemický index – v tele sa z tohto škrobu dlší čas štiepi glukóza /hroznový cukor/, následne tak pomalšie stúpa glykémia v krvi a preto sa vylučovanie inzulínu deje pomaly Docielime tým stabilnejšie hladíny cukru i inzulínu v krvi.
2. Ražná múka zároveň obsahuje menšie percento lepku – čo je tiež bielkovina. Akonáhle kombinujeme akékoľvek jedlo a k tomu ražný chlieb ako prílohu, nesťažujeme trávenie – práve naopak, cítime sa ľahko.
3. Ražné produkty ako príloha spôsobia aj dlhodobenjší pocit nasýtenia. Obsahuje veľa živín a balstných látok. Podporuje očistu črevného traktu.
Ktoré z ražných produktov sú na konzumáciu vhodné?
Celozrný ražný/žitný chlieb – obsahuje ražnú celozrnú múku, šrot a šupky.
Celozrný ražný/žitný chlieb – obsahuje prevažne žitný šrot
Celozrný ražný/žitný knäckebrot
Pravdou je, že nie všade sa dajú kúpiť tieto chlebíky, preto ponúkame aj alternatívy ako si ich pripraviť doma. Odporúčame k tomu ražnú múku chlebovú – ľahšie sa s ňou narába, je tvarovateľnejšia a viac poddajná pri miesení.
Recepty:
Domáci ražný kvaskový chlieb + výroba kvásku
V prvom rade si povieme, prečo je klasický kváskový chlieb lepší a čo vás prinúti, aby ste sa predsa len zdokonaľovali v jeho príprave.
Kvások je kvasiace cestíčko, pôsobí ako prírodný kypriaci prostriedok. Síce sa už často nepoužíva, odporúčame však vyskúšať, pretože:
1. Pomocou kvásku sa ražné zrno lepšie “otvorí” a odburáva sa kyselina fytinová – klinické štúdie preukázali že tá viaže na seba minerály, ktoré sa potom nemôžu vstrebať do organizmu – chlieb sa tak stáva lepšie stráviteľnejším a výživnejším.
2. Raž je obilnina, ktorá potrebuje dlhšiu dobu na to, aby bola pripravená na pečenie a konzumáciu, pridávaním kvásku sa tak deje, pretože si kysnutie cesta vyžaduje viac času.
3. Obrovskou výhodu však je, že sa tak predĺži doba čerstvosti, chlebík nepodlieha plesňam.
Ako si vyrobiť domáci kvások?
Na to budeme potrebovať obyčajnú sklennú fľastičku alebo pohár a
1. deň: 100 g ražnej múky a 100 ml vody – zmiešame dokopy a vnikne nám riedšie cestíčko. To vlejeme do pohára a prikryjeme sačkom alebo len ľahučkým viečkom od fľaše. Neodporúčam tanierik alebo zašroubovať veko, pohár by mal “dýchat” . Položíme ho na teplé miesto a necháme stáť 24 hodín.
2. deň: 50 g a 50 ml vody primiešame do už odstatej hmoty a opäť necháme postáť na teplom mieste 24 hodín.
3. deň: 50 g a 50 ml vody opäť rozrbíme e primiešame do hmoty. V tej už môžete pozorovať činnosť bubliniek. Kvások pracuje. Opäť ho necháme postáť 24 hodín.
4. deň: kvások naberá na objeme a my ho potrebujeme opäť doplniť o 50 g múky a 50 ml vody. Časť z neho už však potrebujeme odobrať a buď ho môžete podarovať alebo vyhodiť. V prípade, že ho podarujete, dotyčná osoba postupuje ďalej pri jeho vyrábaní podľa týchto pokynov.
5. deň . – 10. deň: opakujeme proces. Je zdĺhavý, no kvások potrebuje svoj čas, aby sa z neho stal naozaj kvalitný produkt na konzumáciu. Inak sa môžete stretnúť s tým, že chlebík dostatočne navykysne, alebo vás po ňom môže nadúvať.
Kvások potom skladujeme v chladničke.Ja si zvyknem chlebík pripravovať vždy cez víken – ráno vyberiem hmotu z chladničky a nechám minimálne pol hodiny postáť v izbovej teplote. Primiešam doňho 6 – 8 polievkových lyžíc múky a 150 ml teplej vody, niekoľko hodín nechám vykysnúť. “dve hrste” vrátim do umytého pohára a dám do chladničky, so zvyškom pracujem. Zvyšok vykýsnutého cestadám do väčšej nádoby, dosypem múku a vodu podľa potreby, pridám zemiak uvarený v šupke a roztlačený na kašu, soľ, rascu alebo bylinky podĺa nálady. Cesto nechám ďalej pracovať až do večera a potom s ním šup do rúry.
Pri troške šikovnosti ho zvládnete a bude vám rozvoniavať celý byt. Pečie sa asi 1,5 hod. Recept je na dva bochníky, po vychladnutí si ho môžete nakrájať a dať do mrazničky.
Recept na chlieb – pokiaľ nemáte vlastný ražný kvások
môžete použiť droždie alebo ražný kvások z dm drogérie. Osobne mám radšej ten ražný, z klasického droždia mám pocit, že prebíja chuť chlebíka….
Potrebujeme teda 15g sušeného droždia, 750 g ražnej múky /môžete ju miešať aj 1:1 so špaldovou celozrnou. 2 a 1/2 lyžice octu, morskú soľ, bylinky, semiačka, kmín…. podľa chuti.
Formu na chlebík treba vymazať tukom – ja používam buď olivový olej na tepelnú úpravu, maslo ghí, alebo klasické maslo ….. aj kôrka chlebíka je potom výborná a zvyknem na dno formy vsypať pár kryštálikov morskej soli – tie sa potom vpečú do kôrky a chlebíku dodávajú výbornú chuť.
Droždie rozpustíme v 1/4 l vlažnej vody, prilejeme ho do múky a podľa potreby prilievame vodu a vypracujeme cesto – vodu si opatrne dolievajte , aby cesto potom nebolo príliš riedke! 1 hod. bochník necháme kysnúť vo forme alebo na pracovnej doske. Rúru predhrejeme na 250 stupňov, pri tejto teplote ho pečieme 15 minút, potom teplotu znížime na 200 a 45 minút pečieme ďalej. Chlebík potom vyklopíme z formy na plech – môžeme ho pretrieť maslom a pečieme ďalej na plechu asi 15 minút. Kôrka tak bude chrumkavejšia a voňavejšia. Ak chcete aby bochník vyzeral a chutil ojedile – môžete ho natrieť zmesov cesnaku, oleja, soli, korenia…..
Vyskúšať však môžete aj
Ražný medový chlieb s tekvicovými semiačkami.
Tak tento chlebík je príjemnou zmenou v stravovaní, ale aj pre tých, ktorí radi zdravo experimentujú
Potrebujeme: 500 g ražnej / žitnej múky, kvások alebo 1/2 kocky čersvého droždia, 50 ml teplej vody, 2 ČL medu alebo ho môžete zameni’t za slad, melasu, javorový sirup ….. 1 ČL soli, 1 ČL škorice, muškátový oriešok, hrsť čersvého hrozna alebo sušených hrozienok namočených niekoľko hodín vo vode, hrsť tekvicových semiačok, hrsť slnečnicových semiačok, hrsť lieskových orechov alebo mandlí. 1 stredne veľký zemiak uvarený v šupke, tekvicu alebo hrušku/
50 ml vody zmiešame s medom a droždím, necháme postáť bokom. Rúru predhrejeme na 200 stupňov.
Na pracovnú dosku si vysypeme múku, do nej pridáme rozrobený “medový kvások”, škoricu, soľ, oriešok a začneme pracovať na ceste. Postupne pridávame všetky ostatné suroviny, vrátane kaše z uvareného zemiaku. Chlebík bude mäkkší. /môžeme použiť aj tekvicu, alebo rozmixované hrušky/. Cesto necháme postáť a kysnúť 1 hodinu na slnečnom a teplom mieste.
Potom zmes vlejeme do formy, alebo vytvarujeme bochník a v rúre pečieme pri 200 stupňoch 1 hodinu. Po hodine uberieme teplotu na 180 a dopekáme ešte 30-45 minút.
Chlebík je vhodný ako príloha k šalátom, pochúťka natretá semiačkovou pomazánkou alebo dobrým ovocným džemom čo medom …. Skrátka taká iné metabolická chuťovka.
Ražné tortily alebo posúchy
Na rozdiel od chlebíka ich príprava je rýchla a pohodlná. U mňa najobľúbenejšia!
250 g ražnej chlebovej múky, 1/2 lyžičky morskej soli, 3 lyžice oleja, 120 ml vlažnej vody
Postup: V mise zmiešame múku so soľou, olejom a vodou. Cesto necháme 30 minút odležať. Môžeme ho zabaliť do fĺie alebo alobalu a nechať odležať v chladničke. Potom cesto vyberieme, vyvaľkáme na tenučkú placku a rozdelíme na 8 dielov, tie rozvaľkáme na tenké placky alebo povykrajujeme krásne kolieska pomocou pohára. Na rozpálenej panvici opečieme z oboch strán asi 1 minútu, dokým sa nevytvoria hnedé fľaky. To je signál, že môžeme mlsať.
Osobne podľa chuti prisypávam korenia alebo pred upečením pokvapkám olejom, nahrubo osolím, ocesnakujem ….. Vzniknú tak zaukímavé chute i krekry k šalátom, alebo mimo prísnej fázy k poháru vína.