
Ryža je dôležitou súčasťou našej stravy, lebo je veľmi ľahko stráviteľná.Neobsahuje cholesterol a má nízky, až nulový obsah sodíka a veľmi málo tukov. Predovšetkým celozrnná ryža dodáva telu bielkoviny so všetkými dôležitými aminokyselinami.Obsahuje sacharidy, ktoré telu dodávajú energiu a vďaka veľkému množstvu vlákniny chráni črevá. Vysoký obsah draslíka podporuje vyplavovanie vody a látkovú výmenu a sodík zabraňuje opakovanému ukladaniu tekutín v tkanivách. Ryža znižuje krvný tlak, čo znamená, že zásluhou odvodňovacej schopnosti odľahčuje srdce a krvný obeh.
Najznámejšie druhy
Biela ryža je charakteristická tým, že sú z nej odstránené všetky obaly. V obchode nájdete dlhozrnnú, strednozrnnú a guľatú. Lúpaná ryža parboled je upravená špeciálnou technológiou – najskôr sa vakuuje, potom nasleduje namočenie do horúcej vody a opracovanie horúcou vodou pod tlakom. Tým sa dosiahne, že zrná na povrchu stvrdnú a dôjde k spevneniu, vďaka čomu sa ryža po uvarení nelepí. Princeznou medzi odrodami ryže je Basmati, používaná najmä v indickej kuchyni, a patrí medzi najobľúbenejšie druhy. Bielu farbu získava odstránením vonkajšej šupky a leštením. Ide o dlhozrnnú ryžu s veľmi výraznou vôňou s orieškovým nádychom, je ľahko a rýchlo stráviteľná a prirodzene bezlepková. Guľatá, perličkovitá ryža Arborio tvorí po uvarení krémovú hmotu, pretože vo veľkej miere vstrebáva vodu. V Taliansku, odkiaľ pochádza, z nej pripravujú povestné rizoto
Jazmínovú ryžu cítiť už na diaľku, pretože má jemnú kvetinovú vôňu. Pripomína trochu ryžu Basmati, ale na rozdiel od nej sa po uvarení lepí. Najčastejšie sa používa v čínskej kuchyni, hoci sa pestuje v Thajsku. Používa sa napríklad na prípravu nákypov, alebo k rôznym druhom mäsa. Ryžu patna spoznáte podľa štíhlych dlhých zrniek. Po uvarení je sypká a suchá.
Najhodnotnejšia je ryža prírodná hnedá, ideálna z hľadiska zdravej výživy, diétnych programov, rekonvalenscencie a podobne, pretože je ľahko stráviteľná, kaloricky optimálna (asi 150 kcal), neobsahuje cholesterol ani lepok. Po uvarení má mierne tuhú konzistenciu a chutí po orieškoch. Je výborným zdrojom vlákniny a varí sa približne 30 až 45 minút. Obsahuje veľké množstvo mangánu a minerálov, najmä selén a horčík. Znižuje sekréciu žlčových kyselín a je vhodná ako „pomôcka“ pri zažívacích problémoch.
ryža Basmati
Táto ” princezná medzi ryžami ” , ako sa jej hovorí , sa používa v typických indických jedlách . Je to dlhozrnná ryža s veľmi výraznou vôňou . Rastie okrem Indie tiež v Pakistane a Iráne , kde vždy jeden rok ” starne ” , aby sa rozvinula jej plná vôňa s orieškovým nádychom .
ryža Arborio
Guľatozrnná , perličkovitá ryža , ktorá po uvarení vytvára krémovitú hmotu . Je to tým , že veľmi hojne vstrebáva vodu . Z tejto ryže pripravujú Taliani svoje povestné rizota . Táto ryža sa pestuje predovšetkým v Taliansku . Na jej uvarenie budete potrebovať 18 minút a ryža bude na povrch jemná a uprostred pevná – al dente .
ryža Jasmínová
Ryža divoká – planá
Planá ryža , to sú v skutočnosti semená severoamerickej vodnej trávy . Jej zrná sú dlhé a tmavé . Obsahuje vysoké množstvo vitamínu B a používa sa do šalátov v zmesi s basmati .
Bhutánska červená ryža
Staroveká krátkozrnná ryža pestovaná vo vysokej nadmorskej výške v himalájskom pohorí na území Bhutánu . Ryžové polia sú tu zavlažované tisíc rokov starým viaduktom , ktorý prepravuje kvalitnú vodu bohatú na stopové prvky . Táto ryža má príjemnú orechovú vôňu , jemnú textúru a červenohnedú farbu .
ryža Carnaroli
Ak povieme slovo rizoto , väčšinu z nás napadne ryža Arborio . Existuje však druh ryže , ktorý podobne ako Arborio dobre vstrebáva vodu a je teda vhodný pre prípravu al – dente rizota . Áno , práve ryža Carnaroli môže arborio smelo konkurovať . Táto krátkozrnná ryža sa pestuje aj v Taliansku , je biela , bacuľatá a pri varení ešte viac zbuclatí . Ak neviete , akú ryžu kupujete vo vašom supermarkete , venujte pri jej nákupe väčšiu pozornosť tu vymenovaným druhom .
Nelúpaná ryža – na trhu je málo obvyklá , zrná sú len vymlátené – bez odstraňovania šupky . Je najbohatšie na vlákninu a mikroživiny , ale varí sa dlhšie .
Prírodná ryža ( ” natural ” , ” hnedá ” ) je hnedá , má odstránenú ( len čiastočne obrúsenou ) šupku a vzhľadom k tomu , že je u nej neporušený kľúčik , obsahuje vysoké množstvo vitamínov B1 , B2 , B6 , E , horčíka , fosforu a vápnika . Má vyšší obsah tuku , takže ľahšie žltne . Má orieškovú chuť . Varí sa dlhšie ( ca 30 minút ) potrebuje viac tekutiny a aj po uvarení je pevnejšia na skus .
Leštená ( biela ) ryža je vyrobená obvyklým postupom, pri ktorom je ryža lúpaním a potom brúsením ( leštením ) zbavená nielen vonkajšej šupky , ale aj kľúčika a povrchovej vrstvy zrna . Táto ryža je trvanlivejšie , nežlkne tak ľahko , ale stráca sa značný podiel vitamínov a minerálnych látok .
Označovanie leštenej ryže podľa dĺžky zrna :
- Dlhozrnná ( priemerná dĺžka 6 mm , pomer dĺžky a šírky viac ako 3 ) ,
- S priemernými zrnami ( priemerná dĺžka 5,2 až 5 mm , pomer dĺžky a šírky menej ako 3 ) ,
- Guľatozrnná ( priemerná dĺžka pod 5,2 , pomer dĺžky a šírky menej ako 2 ) .
Predvarená ryža sa vyrába z bielej lúpanej ryže pôsobením zvýšenej teploty bez pridania vody . Varenie potom trvá cca len 10 minút .
Ryža parboiled je upravená osobitným postupom , pri ktorom sa živiny z vonkajších vrstiev ryže uvoľní a pod tlakom sa dostanú do stredu zrna , povrch zrna stvrdne , dôjde k premene škrobov , takže sa ryža pri varení nelepí a vitamíny a minerálne látky sa pri kuchynskej úprave menej vylúhujú . Doba varenia je kratšia ako u ryže natural .
Zvláštne druhy ryže
Basmati je nelúpaná dlhozrnná ryža pochádzajúce zo severnej Indie a Pakistanu . Má zvláštnu arómu ( orieškové ) , veľmi štíhla zrna . Predáva sa nelúpaná aj leštená a podľa toho sa líši doba varenia . Pred tepelnou úpravou sa musí dobre preprať . Na varenie potrebuje menej vody , po uvarení sa zrná nelepia , ryža je sypká a kyprá . Podobný charakter má texasskom ryža ” Texmati ” .
Jasmínová ryža je aromatický druh ryža ( kvetinová vôňa ) pôvodom z Thajska , po uvarení sa lepia viac ako ryža basmati .
Patna ( v USA : Caroli ) je najkvalitnejší dlouhorzrnná ryža ” s neutrálnou chuťou a vôňou , ktorá sa po varení nelepí . Často sa upravuje ako parboiled a používa sa vo varných vreckách .
Divoká ( indiánska ) ryža ( Zizania aquatica ) sú podlhovastá semienka vysokej vodnej trávy zo Severnej Ameriky a Kanady , nejedná sa o skutočnú ryžu . Vzhľadom k tomu , že sa zbiera ručne , je veľmi drahá a preto býva ponúkaná v zmesi s ryža dlhozrnná . Varí sa dlho ( ca 45 minút ) vo väčšom množstve vody .
Hnedá , červená , čierna a fialová ryža – označenie pre nelúpanú ryžu s vysokým obsahom antokyanov spôsobujúcich výrazné sfarbenie šupky . Po uvarení týchto nelúpaných ryžou sa semená zafarbia . Tieto druhy sú vzácnejšie , ale s voučasné dobe z výživového hľadiska vysoko oceňované . Červená ryža sa vyznačuje príchuťou po píniových orieškoch