
Sacharidy sú hlavným zdrojom energie. Mali by tvoriť podstatnú časť príjmu energie zo stravy. Sú rôzne druhy sacharidov. Pri chudnutí nás najviac zaujímajú jednoduché cukry, pretože tie sa musia úplne zrušiť. Často sa označujú aj ako „rýchle cukry“. Klasickým príkladom je repný cukor. Energia z rýchlych sacharidov sa do tela dostáva takmer okamžite, rýchlo, majú preto vysoký glykemický index a často sladkú chuť. Sladká chuť láka jesť viac a častejšie.
Odbornejšie názvy pre rýchle cukry: glukóza, fruktóza, galaktóza a maltóza. Neraz ich totiž nájdete na obaloch potravín. Výrobcovia radi zneužívajú nevedomosť zákazníka – na obale je veľký nápis „bez cukru“ a drobnými písmenkami nájdete napísané, že potravina obsahuje ako jednu z prvých zložiek glukózový sirup, kukuričný sirup, melassu, dextrózu, sacharózu, med, či sirup…
Sú aj zložitejšie druhy sacharidov, ktoré sa nazývajú polysacharidy. Sú zložené z väčšieho množstva jednoduchých sacharidov. Nazývajú sa aj komplexné sacharidy alebo „pomalé sacharidy“. Energia sa z nich vstrebáva pomaly, majú nižší glykemický index. Typickým príkladom sú ovsené vločky.
Množstvo sacharidov, ktoré má človek prijať za deň, záleží od jeho pohybovej aktivity …
Cukor sa nachádza v mnohých potravinách a spôsobuje mnoho škody. V poslednom období ho ale nahradzuje lacnejšia forma sladidla: fruktóza, ktorá je väčšinou vyrobená z kukuričného sirupu. Konzumovať fruktózu je oveľa horšie ako konzumovať tuk alebo cukor.
Cukor nájdete v limonádach, džúsoch, športových nápojoch, je skrytý takmer v každom spracovanom jedle od praclíkov cez worchesterovú omáčku až po syrovú nátierku. Dokonca niektoré detské náhrady jedla majú v sebe toľko cukru, ako jedna plechovka coca-coly, takže malé deti sú metabolicky otrávené hneď v prvý deň, ako im rodičia začnú takúto umelú výživu podávať. Nemôžeme sa preto čudovať, že na svete prepukla epidémia obezity.