K-vital
K-vital
chudnutie, ako schudnúť, kozmetika … s nami stúpate na výslnie!
  • O nás
    • Referencie
  • Rýchle efektívne chudnutie!
    • Ako schudnúť?
    • Ako pribrať?
    • Chcete zmeniť životný štýl preventívne?
    • Máte zdravotné ťažkosti?
    • Ako spevniť postavu?
    • Cviky a prístroje na chudnutie
    • metabolic balance®
  • Kozmetický salón Poprad
    • Kozmetika pre ženy
    • Kozmetika pre mužov
    • Líčenie a vizáž
    • Kozmetické produkty, s ktorými vás ošetríme
    • Pleťové masky pre jednotlivé typy pleti
    • Trápi vás celulitída – pomarančová koža a strie?
  • Galéria
    • Fotogalérie
    • Rozhovory
    • Videogalérie
  • K-vital Academy
    • K-vital academy – vzdelávací program: Staň sa sám sebe poradcom
    • Zdravá výživa , recepty na chudnutie
    • Všetko čo by ste mali vedieť o strave
    • Všetko, čo by ste mali vedieť o ľudskom tele!
    • Ako sa obliekať? Imidžový poradca
    • Lunárny kalendár, rady a cvičenie podľa luny
    • Šport a cviky na chudnutie
    • Ukážkové jedálničky na chudnutie
    • Diéty a typy stravovania
  • Objednávanie
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
MENU CLOSE back  

Sacharidy:  “sladká” hodinka s pohárom Coca-coly!!!

 

sacharidy napoje 300x225 Sacharidy čo sa deje v tele po vypití coly?Svojou chuťou si podmanila celý svet? Je originálna, ťažko napodobiteľná a pozná ju každé male dieťa!!!

Už len 3 dc tohto nápoja dokážu v tele narobiť poriadny poplach!!!

Začína to slastným zasyčaním pri otváraní fľaše! Po prvých glgoch nám idú bublinky rozdrapiť sliznice očí, nosa a hrdla, ale čo už – to predsa zvládneme!

Kým veselo štebotáme s kámoškou, alebo rokujeme s obchodným partnerom, po prvých 10 minútach od slastného glgu naše telo reaguje na príjem takmer 10 kociek cukru!!!

Hladina cukru v našom tele prudko stúpa!!! Slinivka vylúčuje take množstvo inzulínu, že vypätá pečeň  začne  cukor premieňať na tuk .  Inzulín dosahuje vysoké hladiny a tak nie div, že začíname pociťovať aj nesmierny hlad.

Po 30-40 minútach sa absorbuje aj kofeín, to už sa slastne usmievame, naše zreničky sú rozšírené a srdce okamžite reaguje na zvyšovanie sa tlaku. Pečeň vylučuje do krvného obehu viac cukru!

To už ale  aj mozog zaregistroval väčšie množstvo dopaminu – stimulanta nervových receptorov! Mimochodom je to ten istý, ktorého zvýšenú mieru zaznamenávame aj po heroine!!!!

Po hodinke sa cukor v organizme poriadne zníži! Organizmus vyčerpaný náročnou záchrannou operáciou sa upokojuje a spamätáva!!!!

My po ťažkom rokovaní – najradšej by sme si dali šlofíka. Na to však nie je čas – tak si dáme ešte kávičku a ženieme sa ďalej…

 

To sme si však ešte stále neuvedomili, že v dúškoch najznámejšieho nápoja na svete, sme dostali do tela :

 

Dávku pochybnej čistej pramenitej vody!

E338 kyselinu fosforečnú – tá znižuje pocit sladkej chuti – preto vám nepríde 3 dc coly až tak nadávkované cukrom! Spôsobuje podráždenie slizníc, zabraňuje vstrebávať do organizmu vápnik  a to je jedna z príčin osteoporózy !

E330 kyselinu citronovú – konzervačný prostriedok v potravinárstve ale aj v zdravotníctve – napríklad na konzervovane krvi. Nadmerné požívanie vám doslova vyžiera žalúdok I pažerák. Dokonca aj vodný kameň na toaletách a umývadlách!!!!

E951  aspartmán – vyvoláva spústu ochorení a má hromadu nežiaducích účinkov. Napísalo sa o ňom veľké množstvo klinických štúdií, ktoré potvrdili , že spôsobuje tvorbu nádorov, epilepsií a iným mnohých ochorení mozgu, spôsobuje diabetes, poruchy srdca a tlaku…….  Skrátka des a hrúza!!! Obsahuje ho veľmi veľa produktov na elimináciu hmotnosti, jedál a liekov!!!!

E950  draseľná soľ acesulfámu – ničí srdcovo cievný a nervový systém! Práve preto sa nápoju majú vyhýbať tehotné ženy a deti!

E952 náhradné sladidlo, ktoré prudko zvyšuje hladinu cukru! Je až 200 násobne sladšie ako biely cukor. Neprirodzene prudko zvyšená hladina cukru vedie k cukrovke a obezite, poruchám metabolizmu.

……

SACHARIDY V NAPOJOCH  A  STRAVE !!!! SÚ NÁVYKOVÉ !!!!!!

Cukry sú bežnou zložkou súčasnej stravy. Nachádzajú sa v širokej škále potravín a nápojov, vrátane ovocia a ovocných štiav, medu, džemov a marmelád, nealkoholických nápojov, zákuskov a iných sladkých dobrôt. Okrem toho, že dodávajú príťažlivú sladkú chuť, cukry sú aj zdrojom energie. Sladké potraviny a nápoje by sme preto mali vychutnávať s mierou. Tento článok ponúka odpovede na niektoré časté otázky týkajúce sa súvislostí medzi cukrom a zdravím, pričom vychádza z najnovších vedeckých dôkazov.

Čo je jednoduchý cukor – sacharid?

Základnými stavebnými zložkami všetkých sacharidov sú cukry. Cukry sa rozlišujú podľa počtu cukrových (sacharidových) jednotiek spojených v jednej molekule. Glukóza, fruktóza a galaktóza, tiež známe ako monosacharidy, obsahujú jednu cukrovú jednotku. Cukry s dvomi jednotkami sa nazývajú disacharidy. Medzi najznámejšie patrí sacharóza (stolový cukor), ktorá obsahuje jednu molekulu glukózy a jednu molekulu fruktózy, ako aj laktóza (mliečny cukor), ktorá sa skladá z galaktózy a glukózy. Pojmom „cukor“ sa obyčajne označuje sacharóza. Niekedy sa výraz “cukor” používa všeobecnejšie na označenie všetkých typov cukrov.

Sú prirodzene sa vyskytujúce sacharidy v strave zdravšie než pridávané?
Nie, samy o sebe sú rovnaké. Cukry sa niekedy rozdeľujú na “prírodné” a “pridané”. Tieto pojmy môžu vzbudzovať dojem, že existujú cukry “zdravšie” a “menej zdravé”, takéto označovanie cukrov však nie je správne. Je to preto, že aj pridané cukry sú v skutočnosti získané alebo vyrobené z ich prirodzených zdrojov, napríklad glukóza a fruktóza z medu, ovocia, niektorých druhov zeleniny, laktóza z mlieka a mliečnych výrobkov a sacharóza z ovocia, cukrovej trstiny a cukrovej repy. Glukózovo – fruktózové sirupy sú vyrobené z kukuričného škrobu a stolový cukor sa vyrába kryštalizáciou sirupu z cukrovej trstiny alebo z cukrovej repy. To znamená, že každý cukor (monosacharid alebo disacharid) – či už sa prirodzene nachádza v kúsku ovocia alebo je pridaný do zákuskov alebo keksov – má rovnaké zloženie.

Pridané sacharidy sa nám môžu spájať s potravinami s nízkou výživovou hodnotou. Naopak, ak sa cukry konzumujú ako súčasť prirodzených rastlinných zdrojov, zvyčajne sú sprevádzané aj inými živinami a vlákninou. Celkovo možno povedať, že počíta sa predovšetkým zdravá strava.

Môžu spôsobiť cukry priberanie a obezitu?

Áno, ale len ak budete jesť alebo piť viac, než potrebujete, teda ak celkové množstvo energie prijatej za určitý čas prevýši množstvo energie, ktorú spálite. Sladké jedlá a nápoje sú chuťovo príťažlivé, preto si kontrola nad nimi vyžaduje osobitnú ostražitosť. Ak budete venovať pozornosť veľkosti porcií a obsahu energie v potravinách, môžete docieliť to, že váš denný prísun kalórií neprekročí potrebu.

Panuje všeobecný názor, že “tekuté kalórie” v sladených nápojoch nás menej nasýtia ako kalórie z tuhých potravín, ale výskumy tento poznatok ešte stále nepotvrdili.3 Hypotéza predpokladá, že tekuté kalórie organizmus nezaregistruje. Avšak, výsledky rôznych výskumov ukazujú, že aj ďalšie faktory, ako je túžba, dostupnosť a náklady na potraviny alebo nápoje môžu tiež potláčať pocit sýtosti a vplývajú na príjem. Konzumácia kalorických potravín alebo nápojov nezaručuje, že obsah kalórií v nasledujúcom jedle bude primerane nižší. Ako vždy, nadmerné jedenie alebo pitie vedie k vyššiemu energetickému príjmu.

Vzhľadom na to, že nadhmotnosť a obezita sú komplexné poruchy, je nepravdepodobné, že jedna potravina alebo jeden druh potravín je hlavnou príčinou obezity. Nedávny systematický prehľad ukázal súvislosť medzi príjmom cukrov a zvýšením telesnej hmotnosti, ktorý sa pripisuje rozdielu v príjme energie spojenej s cukrom.8 Vzhľadom na to, že stráviteľné sacharidy obsahujú 4 kcal/g, náhrada cukru škrobom (gram za gram) by neznížila energetický príjem.8 Energia z bielkovín tiež predstavuje 4 kcal/g. Tuky poskytujú 9 kcal/g a alkohol 7 kcal/g. Ako bolo uvedené vyššie, zvýšený prísun energie z akéhokoľvek zdroja, ktorý prevyšuje energetickú potrebu nakoniec vedie k priberaniu na hmotnosti, pokiaľ sa nevyváži zvýšenou fyzickou aktivitou. Obmedzovanie príjmu cukru do tej miery, aby sa neprekročila denná energetická potreba, môže napomôcť znížiť riziko obezity.

Môže spôsobiť cukor cukrovku?
Nie. Hlavným typom je cukrovka 2. typu, ktorá postihuje asi 90% ľudí s cukrovkou na celom svete. U starších dospelých je výskyt cukrovky najvyšší a súvisí s nadmernou telesnou hmotnosťou, najmä nahromadením tuku v oblasti brucha, s nedostatkom fyzickej aktivity a nezdravým stravovaním.

Celkový príjem cukrov alebo špecifický typ cukru nemali príčinný vzťah so vznikom cukrovky 2. Typu.4 V niektorých štúdiách vyššia spotreba nápojov sladených cukrom korešpondovala s vyšším výskytom tejto choroby. Chudnutie a zmena životného štýlu, zahŕňajúca úpravu výživy a fyzickej aktivity môže zabrániť alebo oddialiť rozvoj cukrovky a napomôcť znížiť riziko dlhodobých komplikácií. Výživové odporúčania pre osoby s cukrovkou nie sú odlišné od odporúčaní pre bežnú populáciu.

Má stolový cukor vysoký glykemický index?
Nie. Stolový cukor, alebo sacharóza, má stredne vysoký glykemický index

GI je miera vzostupu a poklesu hladiny glukózy v krvi po konzumácií jedál ktoré obsahujú sacharidy v porovnaní so štandardným jedlom, väčšinou bielym chlebom alebo glukózou. Potraviny s nízkym GI sa pomalšie trávia a vstrebávajú a to vedie k nižšiemu vzostupu hladiny glukózy v krvi v porovnaní s potravinami s vysokým glykemickým indexom. Strava obsahujúca viac potravín s nízkym GI sa spája so zníženým rizikom metabolických ochorení vrátane cukrovky. Glukóza a maltóza majú vysoký GI. Stolový cukor sa skladá z glukózy a fruktózy, pričom fruktóza je cukor s (veľmi) nízkym GI, preto má sacharóza stredne vysoký GI. Laktóza má tiež nízky GI.1

Hodnoty GI rôznych potravín sú ovplyvnené ich obsahom vlákniny a ďalších živín, vrátane tukov a bielkovín (ktoré znižujú GI) a tiež aj použitým spôsobom varenie a technologickej úpravy.1 Celkovo otázka glykemickej hodnoty je ovplyvnená kombináciou hodnôt GI jednotlivých potravín a celkového množstva prijatých sacharidov.

Môžu byť deti z cukru hyperaktívne?
Nie. Mnohí rodičia sa domnievajú, že príliš veľa cukru môže prispieť k hyperaktivite ich detí, ale vedecké dôkazy tento vzťah nepodporujú. Uvedené presvedčenie vychádza z prípadových štúdií zo sedemdesiatych rokov minulého storočia. Prvotné štúdie však boli metodologicky nedostatočné. Väčšina kontrolovaných experimentálnych štúdií nepodporila názor, že príjem cukru vedie k zvýšenej aktivite alebo hyperaktivite.12 Súvislosť medzi príjmom cukru a aktivitou môžu byť dôsledkom “reverznej kauzality”: aktívnejšie deti potrebujú viac energie, preto majú vyšší príjem cukru.

Môžu cukry poškodiť zuby?

Áno, cukor má potenciál spôsobovať zubný kaz, pričom hlavným problémom je najmä frekvencia, a v menšej miere množstvo spotrebovaného cukru. Častá konzumácia potravín obsahujúcich cukor môže zvýšiť riziko vzniku zubného kazu. Cukry a niektoré ďalšie sacharidy (hlavne škrob) sú v ústach skvasované baktériami. To spôsobí pokles pH, ktorý môže viesť k demineralizácií zubnej skloviny a časom nakoniec aj k zubnému kazu.
Fluoridy spomaľujú demineralizáciu a napomáhajú remineralizácií, čím výrazne znižujú riziko vzniku zubného kazu. Hygiena ústnej dutiny, zahŕňajúca používanie fluoridovanej zubnej pasty má súvis s nižším výskytom zubného kazu.3

Je cukor návykový?
Nie. Neexistuje žiadny dôkaz o tom, že cukor je u ľudí návykový. Ako “návyk” možno označiť fyziologické a psychologické procesy, ktoré spôsobujú závislosť a pri zastavení príjmu abstinenčné príznaky, takže jedinec aktívne hľadá materiál, aby abstinenčné príznaky potlačil.

Je dôležité rozlišovať osoby, ktoré majú silné nutkanie (ktorí sa cítia “závislé” a prejedajú sa) od predstavy, že určité potraviny alebo živiny sú samy osebe “návykové”. Pojem závislosť na potravinách vznikol ako možné vysvetlenie zvýšeného výskytu obezity, vedecký výskum však ukázal, že ľudia s nadmernou hmotnosťou nevykazujú behaviorálny ani neurobiologický profil, ktoré sa dal označiť za závislosť. Je pravdepodobné, že okolnosti súvisiace s jedlom hrajú dôležitú úlohu u väčšiny ľudí, ktorí sa prejedajú.15,16 Dostupnosť veľmi chutných jedál a nápojov spolu so silnou tradíciou spotreby podporujú prejedanie sa. Toto prostredie môže byť veľmi náročné pre jedincov so sklonom k prejedaniu, ktorí vykazujú silnú “náklonnosť” (alebo “záľubu”) k sladkým a mastným jedlám.15

Výživové odporúčania
Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že “voľné” cukry (všetky monosacharidy a disacharidy, ktoré do potravy pridá výrobca, kuchár alebo spotrebiteľ, plus cukry prirodzene sa vyskytujúce v mede, sirupoch a ovocných šťavách) by nemali tvoriť viac ako 10% z denného príjmu energie jednotlivca. Pre dospelého človeka, ktorý potrebuje 2000 kcal denne to zodpovedá okolo 200 kcal z voľných cukrov, čo predstavuje asi 50 g alebo 12 lyžičiek cukru.

Záver
Celkovo vzaté, súčasné vedecké dôkazy nepodporujú priamy príčinný vzťah medzi cukrom a obezitou, diabetom, alebo hyperaktivitou. Neexistuje žiadny dôkaz o tom, že cukry sú pre ľudí “návykové”. Čo sa týka zdravia zubov, potenciálnemu vplyvu cukrov a ďalších fermentujúcich sacharidov na vznik zubného kazu možno predchádzať dobrou ústnou hygienou a použitím fluóru. Nemal by sa prehliadať ani význam niektorých aspektov životného štýlu, ako je napríklad fyzická aktivita. Nakoniec, príjem energie treba zosúladiť s výdajom energie, aby sa predišlo zvyšovaniu telesnej hmotnosti.

Cukry sú bežnou súčasťou našej stravy a prispievajú k príjmu energie, ale tým, že sú sladké, dodávajú našej strave aj príťažlivú chuť. Konzumácia ktorejkoľvek zo živín v nadmernom množstve môže mať negatívny vplyv na hmotnosť a zdravie. Ak sa cukor konzumuje striedmo, možno si ho vychutnať ako súčasť vyváženej stravy a zdravého životného štýlu.

16/12/2013By Karin Kováčovámetabolic balance®
chudnutieglykemický indexsacharidystravazelené nápoje
TwittertweetPinterestpin itGoogle+shareFacebookshare
Karin Kováčová

About the author

.... s nami stúpate na výslnie!

Ako správne meraťIdeálny deň

Podobné

embolia
Prišla potichúčky a bez príznakov: Embólia!
16/05/2014
sezonne ovocie
Sezónna zelenina a ovocie.Ako ju využiť v Metabolic balance?
09/05/2014
Prečo vyhovuje na chudnutie metabolic balance®?
28/03/2014
Program na základe odberov krvi?
28/03/2014
Dr. Med. Wolf Funfack a Karin Kováčová
28/03/2014
Jablko – symbol zdravej výživy a diéty.
28/03/2014
Kontakt Športová 1, (Kryocentrum Aquacity) 058 01 Poprad tel: 0918 765 188 tel: 0918 889 188 email: [email protected] email: [email protected] Karin Kováčová Otváracie hodiny Utorok-Sobota: 10:00-20:00 Nedeľa-Pondelok: Individuálne GPS súradnice: 49.060444 N 20.307198 E