
Šošovica
- je bohatým zdrojom vápnika, vitamínov skupiny B, selénu, fosforu, zinku a železa,
- znižuje cholesterol a zabraňuje kardiovaskulárnym ochoreniam,
- obsahuje množstvo vlákniny, preto pomáha pri zápche a podporuje činnosť čiev,
- obsahuje málo trieslovín, preto je ľahko stráviteľná…
Má v sebe aj veľa železa, tým podporujú tvorbu, ale aj cielenú obnovu krvi. Keď do uvarenej pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, uľahčíme vstrebávanie železa.
Doporučuje sa pri odtučňovacích kúrach, pri chudokrvnosti a pri problémoch so zvýšeným cholesterolom. Podobne ako ďalšie strukoviny reguluje činnosť čriev a funguje ako skvelá prevencia pri zápche.
Je vhodná aj pre diabetikov, lebo znižuje obsah cukru v krvi.
Šošovicu nemusíte pripraviť len ako polievku či omáčku s volským okom. Ak ju rozmixujete a pridáte cesnak, jogurt a citrónovú šťavu, nátierka je na svete. Táto strukovina sa dá vmiešať aj do cesta na omelety so štipkou karí, ako to tradične pripravujú v Indii. Je to špecialitka, nielen pre vegetariánov. Chutné sú aj šošovicové fašírky. Uvarenú korenenú šošovicu je potrebné roztlačiť a pridať bielok a strúhanku. Následne vypražíme.
Šošovica je vlákninová bomba. Nerozpustná vláknina v šošovici pomáha znižovať hladinu cholesterolu a stabilizovať krvný cukor.
Čierna šošovica
Skutočná lahôdka – malé, ale mimoriadne aromatické plody. 500g
Čierna šošovica sa hodí do polievok, nátierok, šalátov či ako príloha.
základný postup: v dvojnásobnom množstve vody varíme asi 30 minút. až pred koncom varenia posolíme.