V kuchyni využívame mnoho byliniek a korenín . Hocikedy ale netušíme , aký poklad to vlastne používame . Sú to totiž nielen chutí dochucovadlá , ale aj účinné lieky priamo z prírody . A tymian je považovaný za najsilnejší rastlinný antiseptický liek . Niektorí bylinkári o ňom hovorí ako o najsilnejšom prírodnom antibiotiku .
Tymian je druh materinej dúšky , ktorá má svoj pôvod v Stredomorí . Môžete sa s ním stretnúť aj pod názvom materina dúška dymián . Má charakteristickú výraznú vôňu , vyskytuje sa tiež ( podľa druhu obsiahnuté silice ) s citrónovou alebo pomarančovou chuťou .
Tým , že ide o antiseptikum , je vhodný pre boj s mnohými druhmi baktérií , plesní a parazitov . V podobe sirupu účinne bojuje proti kašľu , nachladnutiu , bolesti v krku . Tinktúra je výborná na infekcie v ústach . Zápasí s vírusmi a baktériami pri nadúvaní , hnačkám a zápaloch zažívacieho ústrojenstva . Užívať ho možno pri infekciách močových ciest a močového mechúra . Ak vás trápia starosti či depresie , je úžasný na upokojenie – stačí ho použiť ako voňavý vankúšik . Odstraňuje pachy . Pomáha pri takých ochoreniach ako je cukrovka , reumatizmus a chudokrvnosť . Odvary liečia akné , ekzémy a iné kožné neduhy . A ak tymian naložíte do alkoholu , budete mať výborný aperitív .
U tymianu je potreba strážiť dávkovanie , nemalo by presiahnuť 10 gramov . Vyvarujete sa tým neskorším problémom so štítnou žľazou . Tehotné ženy a dojčiace mamičky by sa tymiánu mali vyhnúť úplne .
Z tymianu využívame listy a kvitnúce vrcholky ako čerstvé, tak aj sušené na slnku. Mäkké vrcholky tymianu zbierame na začiatku kvitnutia. Lístky na priamu spotrebu zberáme kedykoľvek. Tymian je bylinka s trochu ostrejšou chuťou a tak ho používame väčšinou v zmesi s inými druhmi korenia. Vhodne doplní tiež zeleninové šaláty. Tymian môžete využiť aj na prípravu povzbudzujúceho bylinkového kúpeľa.