
Typy postáv a obezita.
Zhľadiska rizika vzniku obezity rozoznávame dva typy postáv – jablko a hrušku, alebo pre ideálne typy padlo označenie optimal. Kam sa zaradiť? Prečo je to dôležitá informácia?
Ak človek vie, aký typ postavy má, vie tomu maximálne prispôsobiť stravovacie návyky, pohybové aktivity a samozrejme sledovať aj svoj zdravotný stav, robiť preventívne opatrenia pred rôznymi ochoreniami.
AK STE JABLKO
Tvar postavy jablka je typický tým, že sa stráca pás a tuk sa ukladá skôr do vrchnej časti tela. Signalizuje vyššie riziko chorôb na srdce, vysokého tlaku,mozgových príhod… Do tohto typu patria prevažne muži, ale aj mnoho žien. Ukladá sa viscerálny tuk – tichý zabiíjak. Pre tento typ postavy je nevyhnutné poradiť sa o zložení stravy a nikdy sa nič nepokazí osobne vypracovaným plánom, metabolizmus si zaslúži byť v rovnováhe – potom sa znižujú akékoľvek riziká. Aj keď spoločenský tlak na chudnutie pre nás často znamená viac a býva vyššou motiváciou. Nech je to s nami akokoĺvek – chudnutie má byť zdravé a efektívne, podľa vlastného metabolizmu.
Ak ste HRUŠKA:
Typické pre hrušku je to, že v oblasti bokov a stehien je uloženého viac tuku. Vrch tela pôsobí užšie, boky sa rozširujú. Či už je to estetický problém, alebo zdravotný – prebytočný tuk je potrebné z tela dostať von – ideálne v harmónií a súlade s oraganizmom. Pohybové aktivity treba prispôsobiť nie len na spodnú, ale aj na vrchnú časť tela!