vajíčka – zdroj kvalitných tukov

Vajíčka – najlepšie na svalovú hmotu!

– je to jedinečná potravina a mala by sa konzumovať celistvá. Vaječný proteín je jedinečný pre budovanie svalovej hmoty. Nechýba na tanieri ani športovcom! Obsahujú vitamín B12, ktorý je dôležitý pre svalovú kontrakciu aj odbúravanie tuku.

O žĺtku sa dlhé roky hovorilo ako jednej z príčin vzniku vysokého cholesterolu. Výskumy však potvrdili to, že je zdrojom kvalitných nasýtených tukov.Vysoký obsah síry prospieva pokožke, pomáha k produkcii kolagénu a keratínu. Celá škála vitamínov a minerálov prospieva vlasom i nechtom. Vaječný žĺtok je bohatý na  cholín – látku, ktorá napomáha srdcovocievnemu systému, ale podieľa sa predovšetkým na zlepšení funkcií mozgu a nervového systému. Nie je teda pravdivá informácia, že kvôli nemu máme vysoký cholesterol.

Bielok sám o sebe kvalitným zdrojom bielkovín. Jesť ich treba s mierou a podľa analýzy u nás to budete mať vypočítané úplne presne.

Vajíčka sú bohaté aj na vitamín D,  pomáha imunitnému systému, kostiam a chrupu, má význam aj pri prevencii voči chorobám kože.

Aj u vajíčok platí zásada, že ak ich konzumujete úplne čerstvé – sú najkvalitnejšie. Ak je teda možnosť siahnúť po domácich, či z biochovu – je to ideálne. Ak si musíme vystačiť s nákupom v centrách – sledujte dátum spotreby a zamerajte sa hlavne na dátum balenia. Čím je bližšie k nákupu, tým lepšie a konzumovať ich treba čo najskôr.

Vajíčka a chutné, ľahké vaječné jedlá sú veľmi obľubované  – napodiv  by sa však nemali konzumovať  ráno, ako je mnoho ľudí zvyknutých. Je pomerne vysokokoncentrovanou a výživnou potravinou – hodí sa  na obed aj večeru, raňajky preferujeme o niečo ľahšie.Ale opäť to závisí od klienta ako takého – každý sme iný.

Zaujímavým receptom je omelata s nastrúhaným jablkom a škoricou – výborná chuť nás milo prekvapila!