
Vitariánstvo
Vitariánstvo vychádza z toho, že človek sa svojou anatómiou a fyziológiou radí k bylinožravcom a primátom, a preto je pre nás prirodzená aj ich strava, t.j. surová rastlinná strava. Ide teda o princíp prirodzeného stravovania, keď organizmus maximálne zásobíme výživnými a pre telo potrebnými látkami, aby sa čo najmenej namáhalo s ich trávením. Nevhodnými potravinami sú všetky živočíšne produkty, vrátane mlieka, ako aj všetky tepelne a chemicky upravené potraviny. Ide teda o konzumáciu zeleniny, ovocia, strukovín, orechov, semienok a rôznych druhov klíčkov v surovom, prirodzenom stave alebo upravených marinovaním, klíčením, sušením pri nízkých teplotách, či mixovaním. Hlavnou zásadou je neprekročit teplotu 42 °C, iba tak sa zachovajú v potrave všetky antioxidanty, vitamíny, enzýmy a všetky bielkoviny, sacharidy a tuky zostanú v najlepšej využitelnej forme. Ale pozor, potrebné je rešpektovať aj vhodné kombinácie jednotlivých potravín, aby v tele nedochádzalo ku kvaseniu potravy, ale k vyživeniu tela a ľahkému tráveniu.
Potraviny by sme mali kombinovať čo najmenej, tzn. nemali by sme jesť zeleninu s ovocím, ovocie s orechami, zeleninu so semienkami. Na trávenie orechov a semien potrebujeme šťavy kyslého charakteru. Obilniny a strukoviny si vyžadujú zásadité šťavy. Kyseliny a zásady sa navzájom neutralizujú, a preto ak zmiešame tieto rôzne tráviace šťavy, potrava zostane v žalúdku nestrávená, bielkoviny začnú hniť a škroby kvasiť. Výsledkom je plynatosť, bolesti brucha, pálenie záhy, pocit ťažkého žalúdka, ale nielen to. Je to začiatok vzniku rôznych druhov chorôb.
Tekutiny sa vždy pijú nalačno, nikdy nepite počas jedla a po jedle počkajte minimálne 30 minút, kým sa opäť napijete. Úplným tabu by pre vás mala byť káva, čaj, alkohol, malinovky, ale
aj minerálky a konzervované džúsy.