
7 tipov ,čo môžme urobiť pre zdravie svoje i svojich detí
Nesprávna výživa v detstve môže v neskoršom veku viesť k obezite, riziku vzniku srdcových a cievnych ochorení a alergiám.
Jedzte SKUTOČNÉ PRIRODZENÉ POTRAVINY a také dávajte aj svojim deťom, ideálne tie, ktoré prešli minimálnym priemyselným procesom spracovania. Nájdite si skutočne preverený zdroj, dobrého dodávateľao ktorom viete, že dbá na kvalitu potravín, ktoré predáva! Nájdite si svojho farmára, nakupujte lokálne potraviny, orientujte sa v BIO produktoch, začnite si pestovať sami!
Doprajte si KVALITNÉ BIELKOVINY!
Časť ideálneho taniere by mali tvoriť kvalitné bielkoviny akými sú napr. Kvalitné mäso, hydina, kyslomliečne výrobky, kozie a ovčie syry, kvalitné vajcia, strukoviny, orechy, semienka či ryby. Hľadajte dobrý zdroj!
Jedzte ZELENINU!
Ďalšie, rovnako dôležitou časťou taniere by malo tvoriť široké spektrum zeleniny (surové alebo krátko a rýchlo Tepelenë upravené).
Jedzte ovocie!
Doprajte si vždy 1 druh ovocia po jedle, ako zákusok! Dbajte na pestrý výber!
Ideálny je ražný – celozrnný - kváskový chleba – môže byť aj celozrnná ryža natural, pečená koreňová zelenina, zemiaky varené v šupke, krúpy, pšeno
Nezabúdajme na ZDRAVÉ TUKY!
Prirodzené tuky, nájdete v rybách, orieškoch, semienkach, avokáde! Používajte min. priemyselne upravované maslo a kvalitné za studena lisované oleje, ktoré obsahujú omega 3 (ľanový, tekvicový, či iné orieškové oleja)!
PITE VODU!
CO NEJEDZTE – VYHÝBAJTE SA TÝMTO POTRAVINÁM
Obmedzte bielu pšeničnú múku a potraviny z nej pripravované!
Biela pšeničná múka je totiž produkt ochudobnený o vlákninu, minerálne látky, vitamíny, bielkoviny a tuky – teda o to najcennejšie. Pokúste sa dať prednosť ražnej múke a naučte sa upiecť si z nej chleba, bábovku, koláč – alebo vyskúšajte múku mandľovú, orechovú …
Obmedzte cukor vo všetkých podobách!
Zlaďte len prírodnými sladidlami, ktorými sú napr. Med, datle alebo ovocie sušené na slnku (hrušky, jablká, hrozienka, datle, marhule, slivky a pod.).
Obmedzte komerčne predávané mliečne výrobky!
Mlieko je hlavnou príčinou potravinových alergií! Vedľa astmy a ekzémov sa nediagnostikovaná alergia na mlieko môže prejavovať v podobe zápalov priedušiek, zápalov prínosových dutín, autoimunitného ochorenia, opakovaných nachladnutí, zápalov uší apod. Tu dajte prednosť kvalitným zakysaným mliečnym výrobkom , pretože probiotiká v nich obsiahnuté podporujú zdravie v črevnej mikroflore, ktoré je základom pre zdravý imunitný systém a prospieva celému organizmu. Pri fermentácii dochádza k premene pre mnohých ťažko stráviteľného mliečneho cukru (laktózy) na kyselinu mliečnu, kyslé výrobky sú preto lepšie stráviteľné. Trávenie tiež menej zaťažuje kozie, ovčie mlieko alebo rastlinné mlieka a výrobky z nich. Skúste si doma pripraviť behom 5tich minút čerstvé makove mlieko alebo mandľové mliečko a urobte z neho deťom dobrý koktail treba s malinami alebo pravým nepraženým kakaom!