Tie najlepšie recepty z bryndze
Tejto skvelej a tradičnej lahôdke sa absolútne nevyhýbajte ani počas redukčných plánov, ozdravných programov. Každý fermentovaný produkt je obrovským prínosom pre organizmus.
Staré mamy by boli úžasné výživové poradkyne. Nemyslíte? Aj preto sme siahli na tradičné slovenské recepty, kde blahodárny potenciál slovenských mliečnych produktov vyniká!
Vychytané recepty starých mám z bryndze
1.Tradičná slovenská bryndzová nátierka
Je jemná, rozplývajúca sa a pripravíme ju kedykoľvek na akýkoľvek spôsob!
Základná nátierka: Potrebujeme pravú bryndzu /ideálne 100%/, biely ovčí jogurt /100%/
dochutenie: podľa chute pažítku, jarnú cibuľku, bielu cibuľu
Bryndzu vydličkou roztlačíme a zapracujeme do nej ovčí jogurt. Konzistencia bryndze bude príjemná, chuť lahodná a jemná. Bielu cibuľu nakrájame na jemno a pridáme do nátierky. /môžeme, nemusíme/. Ozdobíme pažítkou, jarnou cibuľkou, môžeme dochutiť alebo ozdobiť červenou sladkou alebo pálivou paprikou. Podávame s pečivom, alebo úžasnými škvarkovými pagáčikmi. Závisí od toho, čo od jedla očakávate
Ak to navyše skĺbime kombináciou s picles – teda kvasenou zeleninou – široké spektrum baktérií len a len navýšime!
2. Bryndzová nátierka s medvedím cesnakom, alebo mrvenica
Opäť si pripravíme základnú nátierku, do nej však vpracujeme nadrobno pokrájaný medvedí cesnak. Chuť vám učaruje okamžite. Ak ju na chvíľu vložíte do mrazáku a potom použijete ako mrvenicu na šalát alebo pečené zemiaky, budete sa oblizovať! Verte!
3. Bryndzová polievka – demikát
Na tento chutný recept potrebujeme: kúsok masla – najlepšie prepáleného ghí, nadrobno pokrájanú cibuľu, na kolieska pokrájaný pór, červenú papriku /môže – nemusí byť/, bryndzu, korenie.
Základný recept:
Na masle orestujeme cibuľku do zlata, ak chceme pridáme mletú papriku. Zalejeme vodou, ochutíme korením a necháme prevrieť. Na 250 g bryndze odporúčam asi liter vody. Je to však o tom, kto ma čo rád. Experimentujte. Prevarenú zmes necháme postáť a vychladnú’t najmenej na 40 stupňov Celzia. Brynzu potom do vody namrvíme a rozmixujeme alebo trpezlivo vmiešame.
4. Demikát a la sviečková.
Okrem cibuľky orestujeme a povaríme aj koreňovú zeleninu: zeler, mrkvu, petržlen. Necháme vychladnúť opäť na 40 stupňov, pridáme bryndzu a rozmixujeme na krémovú polievku. Je úžasná!
5. Hubový demikát
Základná polievka do ktorej však pridáme orestované huby – dubáky,hlivu,kuriatka …. podľa chuti a možností. Navrch zasypeme dozlata orestovanými kolieskami cibule!
Recepty z bryndze – varecha výživového poradcu.
Okrem vyššie uvedených receptov môžete v rámci výživových programov a tiež Metabolic balance vyskúšať a pochutnať si:
Šampiňony plnené kari ryžou s brynzovou zálievkou
Potrebujeme – bryndzu, šampiňóny alebo iné huby, tmavú ryžu, kurkumu alebo kari korenie, vývar alebo vody,bylinky,cibuľku…, lyžicu bielého vína
Podľa veľkosti šampiňony buď nakrájame na drobno alebo vyčistíme hlávky húb a “vydlabanú zmes najemno nakrájame – budeme ju potrebovať.
Najemno si nakrájame cibuľku alebo pór a na panvici nasucho alebo na kúsku ghí masla orestujeme. Odložíme bokom.
Do hrnca pridáme ryžu, ktorú podlievame počas varenia bio bujónom, alebo jednoducho vodou, ochutíme soľou a kari korením.
Do uvarenej ryže pridáme zmes hríbov a cibulky,lyžicu vína, necháme chvílinku postáť a naplníme hlávky húb. Ak sme huby krájali, nasypeme ich na dno zapekacej misy, zasypeme ryžou a dáme zapiecť do rúry. Aby ryža nevyschla – prikryjeme alobalom alebo pokrievkou.
Kým sa huby zapekajú – vymiešame si bryndzu a trochou vývaru alebo vody. Môžeme do nej pridať orestovanú zlatavú cibuĺku. Ak chceme zvýrazniť chuť, môžete na panvicu položiť kúsok slaninky – jesť ju nemusíte ak nechcete :-), ale cibuľke dodá jedinečnú chuť a zvýrazní aj samotné jedlo! Veď je Slovenské.
Zapekané huby s ryžou vytiahneme z rúry a zalejeme bryndzou. Konzumovať môžeme s tmavým pečivkom.
Recepty sú chutné, rýchle, snažte sa kupovať tú najlepšiu bryndzu a nezabudnite – nikdy ju tepelne neupravujte. Snáď u detí vám túto výnimku dovolíme
Recepty sú zdrojom bielkovín, sacharidov aj tukov. Sú však nutrične perfektnou kombináciou pre deti, dospelých, seniorov, športovcov aj večných dietárov! Výborné sú pre diabetikov!
Viete ako spoznáte, či nie je bryndza miešaná s kravským mliekom? Naberte si trochu bryndze medzi dva prsty a stlačte. Ak je bryndza jemná ako pasta je OK, ak budete cítiť hrudky, ide o nepravú bryndzu pančovanú kravským mliekom.