
Zeleninové šťavy alebo smoothies
Väčšina ľudí preferuje pitie ovocných štiav pred zeleninovými – to ale neznamená, že sú zeleninové šťavy menej zdravé. Zeleninové šťavy prečisťujú organizmus a prispievajú k celkovému zdraviu.
-ovocné šťavy by sa nemali miešať so zeleninovými šťavami; výnimkou je kombinácia mrkvovej šťavy
- zeleninovú šťavu by sme mali vypiť na lačný žalúdok a po vypití sa odporúča počkať s prvým jedlom zhruba 10-30 minút. Záleží to od intenzity pocitov hladu. Ďalší pohár je vhodné vypiť pred obedom a s obedom začať po 15-20 minútach. Toto pravidlo platí i pri konzumácii večeri. Odporúčaná dennádávka zeleninovej šťavy je 300 až 650 ml.
Niekoľko tipov na zdravú zeleninovú šťavu:
Mrkvová šťava – v kombinácii s jablkovou šťavou – potrebujeme mrkvu a jablká. e skutočne zdravým nápojom pretože je bohatá na minerálne látky a vitamíny a neobsahuje
Uhorková šťava – je zdrojom vitamínov A, C a má močopudné a čistiace účinky. reto je skvelou prevenciou pred problémami s pečeňou, žlčníkom a obličkami;
Paradajková šťava – napomáha pri zníženej koncentrácii a dodáva potrebnú silu; obsahujú veľké množstvo antioxidantov ktoré slúžia ako prevencia pred rakovinotvornými bunkami.
Tip na paradajkovú šťavu: 400g paradajok, štipka soli, korenie, bazalka. Paradajky ošúpeme a umyjeme, pokrájame ich na štvrtky a vytlačíme z nich šťavu. Šťavu dochutíme soľou a korením, pridáme nasekanú bazalku.