
Zelený hrášok – výborný na chudnutie, pleť i vlasy.
Chrumkavý, lahodný a navyše zdravý. Jeho pozitívne účinky treba využiť hlavne počas sezíny. Zdroj bielkovín, vlákniny, vitamínov, minerálov a chlorofylu – to všetko sa nachádza v strúčikoch zeleného hrášku.
Čerstvý hrášok patrí k najhodnotnejším potravinám – pre svoju nízku energetickú hodnotu /340kj v 100g/ je obľúbený počas chudnutia, udržiavania si váhy a v neposlednom rade aj pre zachovanie si a udržanie zdravia! V dávke 100g tejto potraviny nájdeme až 1 gram minerálov – draslíka a fosforu, ale aj síry, horčíka, vápnika a železa a tiež stopových prvkov – najmä zinku. Je bohatým zdrojom kyseliny listovej – chrumkať by ho mali budúce mamičky, ale aj deti.Obsahuje aj vitamín C, okrem kyseliny listovej ostatné B vitamíny. Chlorofyl blahodárne pôsobí na vyrovnávanie pH v organizme, celkové ozdravovanie každej a jednej bunky v tele….
Využiť z neho môžeme aj kvitnúce stonky a kvety, klíčky . Sú chutné, sladkasté a vhodné sú do šalátov alebo na ozdobovanie polievok. Tiež nutrične veľmi výživné.
- zlepšuje videnie a chráni pred poškodzovaním sietnice
- priaznivo ovplyvňuje srdcovocievný systém – jeho pravidelná konzumácia napomáha znižovať a stabilizovať vysoký tlak
- prevetívne pôsobí proti ochoreniam obličiek – tiež napomáha udržiavať ich vo forme pri chronických zápaloch
- prospieva vlasom a pokožke
- ideálny počas tehotenstva kvôli obsahu kyseliny listovej
Konzumovať ho môžete v rôznych podobách. Ideálny je samozrejme surový, alebo jemne orestovaný na kvalitnom oleji. Vitamíny v ňom sú rozpustné tukom a preto kvapka kvalitného prírodného oleja len prospeje. Ak ho budeme konzumovať so zeleninou bohatou na karotény – viac zvýšime jeho účinok, čo sa týka antioxidantov – ideálna na to je mrkva, goji, alebo paradajka…. Vhodný je do smoothie – radí sa ku listovej zelenine. /Naopak už usušený hrach – ku strukovinám/
vyskúšajte aj tento recept – je úžasný a obľúbený!