
Raw alebo živá strava – recept na makovo-ľanové koláčiky.
Niekedy nás prekvapia chute, ale aj jednoduchosť prípravy – a tu to skutočne pocítite. Jednak preto, že tento recept je zo živých potravín, nie je teda len o harmónii chutí, ale aj výživy! Práve ste naďabili recept na chudnutie, ale zdravú stravu pre deti, na oslavy alebo maškrtenie bez výčitiek! Okrem chuti lahodný zdraoj Omega 3 kyselín a bielkovín, minimum sacharidov a bez živočíšnych tukov!
Potrebujeme semiačka zlatého ľanu, mak – môže byť mletý, sušené slivky, klinčeky, škorica, agáve sirup alebo kokosový cukor – nie je však podmienkou. Sladivosť vieme docieliť aj pridaním kvalitného slivkového džemu.
Ľan zalejeme vlažnou vodou v pomere 1:1 a necháme najmenej tri hodiny postáť na tmavom mieste. Pripraviť si viete aj večer pred prípravou a počas noci v chladničke sa zobudí každý a jeden enzým v semiačkach – budú mať schopnosť perfektne viazať hmotu dohromady. To isté môžete urobiť so slivkami – priznám sa, že ja do polovice – určenej len pre dospelých kvapnem rum – dodá výbornú arómu – naozaj len málilinko. Nahradiť to môžete aj punčovou arómou.
Ľan, na jemno nakrájané slivky, mak, korenia zmiešame dohromady – môžeme nechať chvíľku postáť a môžeme pripraviť v dvoch alternatívach – ako guličky, ktoré môžeme obaľovať v orechoch, kokose…
My sme si urobili lyžičkou pritláčané koláčiky a dali sušiť do rúry na max. 40 stupňov. Ak máte sušičku na ovocie – budete mať ľanovky rýchlejšie. Odporúčam sušiť na papiery – kým su teplé odlepiť ich a poukladať na tácku – vydržia veľmi dlho a ak sa vám aj po sušení nezdajú celkom pevné nevadí – doschnú na tácke…..