
Ak budeme jedlo dlhšie žúvať, znížite riziko vzniku obezity aj zakyslenia. Učme to aj malé deti!
Možno taká nepodstatná malichernosť – žuvanie! Pravda je všaj iná a realita krutejšie! Nie nadarmo nám maminy prízvukovali “nehltaj tak”, “nehádž to do seba” ….. vedeli však aj podstatu týchto slov? ůsta slúžia nie len na to, aby sme vedeli veci obkecať, ale hlavne na to, aby svoje telo dokázali zásobiť výživou. Tá sa účelne vstrebe tam kam treba vtedy, ak budeme jesť dobre, na jedlo si nájdeme čas. Vraví sa, že rozhrýsť a rozžúvať potravinu je polovica trávenie!
Jedlo sa začína štiepiť na drobné čiastočky už v ústach. Tu sa strava pomocou zubov rozomieľa a pomocou slín začína tráviť. V slinách sa nachádza enzým zvaný amyláza /ptyalin/ a štiepi škroby – sacharidy z potravy. Rozkladáme tak teda cukry a aktivujeme trávenie. Ak tento proces vynechávame, jedlo zltneme nedobre požúvané, potravina nie je dobre natrávená a ani v tráviacom systéme sa ju už nepodarí rozložiť tak efektívne ako keď zamakáme na začiatku. A to prežúvanie zasa až také namáhavé nie je, však? Skôr náročné na čas, ale vo svojom záujme si ho nájdite!
Inak spôsobujete to, že telo oveľa horšie strávi jedlo, väčšie čiastočky nie sú schopné vstrebávať sa do organizmu, skoro tak pocítite hlad a tiež zvyšujete riziko zakyslenia. Ak budete aktivovať žuvacie svaly, naštiepené jedlo sa bude vedieť v tráviacom trakte ‘dalej štiepiť a správne metabolizovať, viete teda účinne využiť energiu z neho a tiež docielite pocit zasýtenia na dlhšie.