
Bryndzové pirohy, recepty starej mamy
Potrebujeme: 600g zemiakov, 350g hrubej múky, 1 vajce, 300g bryndze, kyslú smotanu, slaninu.
Zemiaky sa uvaria v šupke a ešte teplé sa ošúpu a asi tri štvrtiny z nich sa pretlačia do cesta, zvyšok necháme na plnku. Pretlačené zemiaky zmiešame s múkou, vajciami a soľou a vypracujeme na cesto, vznikne nám bochník, ten rozdelíme na dve časti. Časť bochníka vyvaľkáme na cesto a vykrajujeme kolieska asi 7-8 cm priemerom, do stredu dávame lyžičkou plnku ktorú sme si spravili zo zvyšných zemiakov, bryndze , soli, pažítky. Potom spájame konce pritlačením k sebe, jeden z nich môžeme navlhčiť vodou, aby sa nám lepšie spojili a nerozlepili sa pri varení. Takto vzniknuté pirohy varíme v horúcej vode, kým nevyplávajú na povrch asi 7 minút.
Ak nám chýba slalninka – pripravíme si ju na rozohriatej panvivi, pirohy posýpeme a môžeme konzumovať aj so smotanou alebo ochutíme len pažítkou.
Niet nad májovú brydzu a tá bude čo neviedieť! Tak si to vychutnajte!