
Vianočná morka.
Tento recept využívam často – nie len cez Vianoce, ale práve pri štedrovečernom stole chutí inak – tak ….. ochutnajte:
Morku na rozmaríne a kapustu pripravujem samostatne. V tomto recepte sa objaví aj slaninka – ale veď sú predsa Vianoce!!!!
Červená kapusta /to je 1 porcia – takže násobím …./
200 g červenej kapusty, 1/2 jablka, 50g šalotky, 1 lyžica repkového oleja, bobkový list, 2 borievky, 2 bobuľky nového korenia, koriander, soľ, jabĺčny ocot
Príprava kapusty:
Nastrúhame kapustu. Jablká a šalotku olúpeme. Obe nakrájame na kocky. Repkový olej zohrejeme v hrnci a jablko so šalotkou opražíme, pridáme kapustu a korenie, bobkový list, borievky a podlejeme vodou. Pridáme organický jablčný ocot a dusíme 25-30 minút.
Morka na rozmaríne
Morku alebo stehno, 3-5 plátkov slaniny /kvôli chuti – nemusí byť/, korenie, morská soľ, 5-8 mandlí, 2 hlávky cesnaku, bio bujón zeleninový
Morku alebo morčacie stehno vložíme do pekáča alebo skla – okoreníme, osolíme morskou soľou, poukladáme ňu 3-5 plátkov presrastanej slaninky, trs rozmarínu – predtým ho namočím v olivovom oleji a cesnak. Cesnak nelúpem – zbavujeme ho len vrchnej vrstvy – ale neolúpeme úplne – stručiky poukladáme na a pod stehno – môžeme aj prešpikovať – do stehna možeme vtlačiť aj pár mandlí. Uvaríme si vývar a morku podlievame.
Prvých 10 menút pečieme na 220 – potom stiahnem na 150 stupňov a pečiem. Keďže morka má pevné a tuhé mäsko – trvá to niekoľko hodím. Stojí to však za to!
Príloha: Moja rodinka je na prílohy zvyknutá – hodia sa k tomu opekané zemiaky uvarené v šupke, ražné knedlíčky…. mne stačí kapusta