Akú úlohu zohrávajú sacharidy v ľudskom tele?
Sacharidy sú uhľohydráty alebo cukry, ktoré organizmus potrebuje ako zdroj energie. Potrebné sú pre najmä pre fungovanie mozgu a činnosť srdca…
Sú súčasťou nukleotidov DNA a RNA, tvoria štruktúry membrán organizmov, človek si ich vie syntetizovať najmä z aminokyselín. To znamená, že v ľudské telo si ich vie aj vyrobiť a preto nie je nutné vo vysokých dávkach zbytočne organizmus zasýcovať sacharidmi – uhľohydrátmi – cukrami! Všetky tieto označenia znamenajú jedno jediné – ak ich prijímame príliš veľa – rastieme:-) do šírky pochopiteľne! Podstatné jej to, aké druhy sacharidov konzumovať?
Sacharidy rozdeľujeme na dobré a zlé! Ako si sacharidy v životospráve rozumne vyberať?
Zlé sacharidy – sú vlastne jednoduché, v praxi tie najchutnejšie – sladkosti, biele pečivo, sladené nápoje …. Ich konzumáciou si spôsobujeme mnohé ťažkosti vrátane chorôb, cukrovky, obezity…… Do krvi sa vstrebávajú veľmi rýchlo, čím zareaguje slinivka produkciou inzulínu. Jeho hladina sa okamžite zvýši – je prezývaný ako hormón hladu! Spôsobujú pocity hladu – nedivte sa, že po kávičke s keksíkom by ste si dali ešte niečo pod zub! Telo nevydáva pri nich žiadnu energiu – veľmi rýchlo vzniká ich nadbytok a telo si ich ukladá do tukových zásob!
Na etiketách, v časopisoch alebo na nete sa stretávate bežne s pojmom: Sacharóza- repný cukor, Laktóza- mliečny cukor, Maltóza – melasový alebo sladový cukor – to všetko je cukor pre telo nevhodný pokiaľ je konzumovaný nadmieru! Aj to vám teda napovie pri kúpe produktu dosť o tom, ako sa môže prejaviť na veĺkosti obvodov tela!
Dobré a kvalitné sacharidy alebo aj zložené sacharidy– vláknina (komplexné sacharidy) – prijímať ich môžeme formou celozrných produktov, strukovín, ovocia a zeleniny…… po zjedení sa v tele pomaly rozkladajú a tým nezvyšujú tak prudko hladinu krvného cukru – glukózy. Majú zložitejšiu štruktúru a telo si ich musí naštiepiť a preto tento proces trvá o niečo dlhšie – dlhšie teda máme pocit zasýtenia! Tým, že si ich telo musí naštiepiť alebo rozmeniť na drobné – spaľuje určitú energiu.
Ak sa sacharidy objavujú na našom tanieri v správnom pomere, nevzniká ich nadbytok a nemenia sa na tukové zásoby, lebo ich telo dokáže využiť na bežné fungovanie organizmu. Okrem iného čistia črevá, pomáhajú detoxikovať a vláknina z nich vytvára prostredie pre organizmu prospešné baktérie.Najvýznamnejšia je potravinová vláknina,má v zdravej výžive dôležité postavenie! Nie len že je zdrojom uhľohydrátov, ale má význam pri čistení črev, pocitov zasýtenia, detoxikácie tela….. Stále jej príjmame veľmi málo!
Svetové značky prezliekajú svoje produkty do zelenej – farby zdravia! Mení sa tak stratégia obchodu, mení sa obal, no o tom, čo sa nachádza vo vnútri sa môžete presvedčiť sami:
Rozhodnete pre priamu degustáciu a alebo si prečítate, čo sa ukrýva vo fľaskách a plechovkách? Nesú sa síce v znamení “Nízky obsah kalórií a prirodzená chuť” – prax však naznačuje čosi iné. Porovnajte rozdiel:
zdroj: Verbraucherzentrale Niedersachsen