Domáca výroba masiel zo semienok a orechov
Ak si chcete vyrobiť domáce maslo, vložte 2 šálky požadovaných orechov alebo semien do mixéra, s niekoľkými polievkovými lyžicami napr. Oleja z hroznových semienok (môžete použiť aj iný obľúbený olej pre zjemnenie chuti) a mixujte kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Možno budete musieť pridať viac oleja. Skladujte v uzavretých pohároch v chladničke. Ak si chcete vyrobiť naozaj luxusnu maškrtu, skúste do masla primiešať napríklad trochu surovej kakaovej drviny, vanilkový extrakt, soľ alebo sirup,rôzne bylinky alebo kokos. Takéto maslo potom budete môcť použiť aj v slaných sendvičoch a šalátoch …
Pekanové maslo
Pekanové orechy sú dobrým zdrojom bielkovín, omega 6 mastných kyselín a zdravých nenasýtených tukov. Pekanové maslo je zložitejšie nájsť v obchodoch so zdravou výživou alebo v gurmánskych shopoch, ale keď už na neho narazíte, skontrolujte dobre štítok, pretože komerčne vyrábané pekanové masla sú často v zmesi s inými orechami, ako sú kešu, aby boli krémovejšie. Čiste pekanové masla môžu byť trochu horke, ak nie sú osladene a zmiešane s iným orechovým olejom. Ak primiešate do receptu pár kešu orieškov alebo trochu prírodného sladidla, bude vynikajúce. Skladujte opäť v uzavretej sklenenej nádobe v chladničke po dobu až jedného mesiaca, ale najlepšie je samozrejme spotrebovať ho čo najčerstvejšie.
Maslo z lieskových orieškov
Maslo z orieškov môže byť jediné maslo kde, ak nie ste striktne raw, môžete opražiť oriešky pred samotným mletím. Tiež môžete pridať v malom množstve olej z lieskových orechov, aby ste dosiahli krémovy výsledok. Nepridávajte ho príliš veľa, pretože lieskové orechy samotne obsahujú asi 60% oleja. Je len na vás, či z nich odstránite pred mletím šupkou alebo nie, len to bude mať vplyv na charakter masla. Rozomeľte orechy v mixéri s trochou oleja z hroznových jadierok alebo lieskových orieškov a v uzavretej sklenenej nádobe skladujte v chladničke asi mesiac. Toto maslo je neuveriteľne bohaté a má veľa tuku. Môžete vyskúšať svoju vlastnú domácu Nutelu z lieskových orechov, pridaním prírodných sladidiel (agáve sirup, med, …), nepraženého kakao a kokosového oleja. Maslo môžete tiež použiť na luxusné čokoládové koláče, pečivo, sušienky, muffiny, smoothies, palacinky, omelety, pudingy, sladké omáčky a raw torty. Chutí skvele zmiešané s kokosovým mliekom, extraktom z vanilky, kakaom a pod. Maslo z lieskových orechov je bohaté na vysoký obsah bielkovín a vitamínu B, obsahuje významné množstvo vápnika, železa a zinku a je dobrým zdrojom kyseliny olejovej. Je tiež skvelým zdrojom vitamínu E, ktorý je známy ako pomocník v boji proti ochoreniu srdca a rakoviny. Toto všetko znamená, že sa nemusíme cítiť pri jeho konzumácii previnilo a to ani v kombinácii s čokoládou
Arašidove maslo
ľubovoľné množstvo arašidov (objemovo budete mať toľko masla, koľko arašidov použijete, ja som mala jeden plný hrnček)
1 ČL medu,1/2 ČL soli,1 PL rastlinného alebo orechového oleja
Arašidy pomelieme až kým nám nevznikne drolivá pasta. Pridáme med a soľ, a znova mixujeme.
Postupne pridávame olej. Ak chcete mať pastu viac krémovú, treba pridať viac oleja. Stále mixujeme na požadovanú konzistenciu. V prípade potreby pridajte viac medu a soli. Ja som to trafila na prvý krát, solila som naozaj opatrne, aby som to neprešvihla.
Kokosové maslo
2 balíky bio strúhaného kokosu
Postup je veľmi jednoduchý.
Mixujeme vo vysokoobrátkovom mixéri kým nevznikne krémová maslová hmota.
Skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke.