
Šťava z mrkvy
Šťava z mrkvy predovšetkým obsahuje veľké množstvo vitamínu A, ale v tejto šťave sa
vyskytujú aj vitamíny B, C, D, E, PP a K, tiež karotén, veľké množstvo železa, kobaltu
a medi.
Mrkvová šťava posilňuje organizmus, zvyšuje chuť do jedla, normalizuje trávenie, proces
metabolizmu – premeny látok – a spevňuje i tkanivo kostí. Táto šťava je výborným
prostriedkom v boji proti infekciám. Posilňuje imunitu celého organizmu a okrem toho
podnecuje i tvorbu látok nadobličkovej žľazy, ktoré zvyšujú odolnosť organizmu voči očným 8
zápalom (napríklad konjunktivitis) a pôsobia aj proti zápalom hrdla, mandlí a dýchacích
orgánov.
Čerstvá šťava z mrkvy je najúčinnejším prostriedkom v boji proti vredom a rakovinovým
ochoreniam. Samozrejme, táto šťava je univerzálnym liekom proti rakovine. Odborníci prišli
k jednoznačnému záveru, že práve mrkvová šťava je výborným prostriedkom na rozkladanie
zhubných buniek. Na dosiahnutie liečivého účinku je však nutné, aby šťava bola náležite
a správne pripravená. V období liečenia zodpovedajúcou mrkvovou šťavou treba z jedálneho
lístka vynechať každú stravu, ktorá obsahuje koncentrovaný cukor, škrob a všetky druhy
múky.
Zistilo sa, že jednou z príčin výskytu vredov a nádorov sú stresy, na ktoré sú mimoriadne
citlivé už aj deti. Dlhodobé stresy v detskom veku môžu po mnohých rokoch prepuknúť v
podobe tejto ťažkej choroby. Preto prevenciu proti vredom a zhubným nádorom zo stresov
treba začať starostlivosťou o vytváranie normálneho psychofyzického ovzdušia v rodine.
Liečenie nie je možné bez odstránenia základných príčin, ktoré vyvolávajú nervové napätie.
V opačnom prípade nepomôžu žiadne, dokonca ani najúčinnejšie metódy liečenia.
Mrkvovú šťavu odporúčame aj pri ochoreniach pečene a žalúdočno-črevného traktu.
Príčinou týchto ochorení je neprítomnosť aktívnych látok v tele. Šťava z mrkvy okrem toho
umožňuje očistenie pečene a vylučovanie nečistoty z pečene, blahodárne pôsobí i na systém
vnútorného vylučovania (endokrinný systém).
Mrkvová šťava je vynikajúcim liekom, ktorý nás ochráni pred kožnými ochoreniami,
napríklad pred dermatitídou. Normalizuje pritom i činnosť hrubého čreva a odstraňuje únavu
a nepokoj.
Najdôležitejšou vlastnosťou mrkvovej šťavy je však tá, že blahodárne vplýva na celý
organizmus, upravuje metabolizmus a to má za následok i úpravu telesnej hmotnosti a vytvára
chemickú rovnováhu v celom tele.