
Rozmarín
Ako liek pôsobí v mastiach a v inhalačných roztokoch. V ľudovom liečiteľstve ho považovali za stimulátor krvného obehu, používal sa pri liečbe astmy, bolestiach hlavy alebo nervového vypätia. V kuchyni sa ním ochucujú napríklad pečené mäsá.
Saturejka
Ako liek pôsobí proti preháňaniu a nadúvaniu. Ako príchuť sa používa do šalátov. Je vhodná k rybám.
Mäta pieporná
Vysoký obsah mentolu pôsobí proti kŕčom. Používa sa na prípravu čajov alebo nálevov. Pôsobí napríklad na upokojenie žalúdka, ale používa sa aj na inhalovanie. Jej najznámejšie využitie v kuchyni je na ozdobu sladkostí, ale aj v miešaných nápojoch – napríklad v mojite.
Oregano
Typické korenie talianskej kuchyne. Hodí sa k syrom, paradajkám, fazuli, mäsu i rybám. Podporuje trávenie.
Barborka
Šťava z nej sa užíva proti žalúdočným ťažkostiam. Staré herbáre uvádzajú aj účinnosť proti skorbutu. Listy tejto menej známej bylinky sa dajú jest ako šalát.
Medvedí cesnak
Bylinka, ktorá vonia ako cesnak, ale je jemnejšia. Používa sa pri varení všade tam, kde aj cesnak. Má vplyv na funkciu žalúdka, čriev, žlčníka a pečene. Tiež pôsobí priaznivo pri vysokom tlaku a artérioskleróze.
Šalvia
Pôsobí ako podporný prostriedok pri poruchách trávenia, žlčníkových ťažkostiach, kašli a nachladení. Má protizápalový účinok, takže jej odvar môžeme kloktať pri bolestiach v krku. Ako korenie sa výborne hodí na bravčové mäso alebo na ryby. Pozor! V tehotenstve by sa však nemala používať ani ako korenie. Znižuje tvorbu materského mlieka.
Ligurček
Jeho koreň je liečivý – pridáva sa do žlčníkových čajových zmesí a pomáha pri zápaloch močového mechúra. Vôňou i chuťou pripomína korenie maggi. Pridáva sa hlavne do polievok.
Medovka
Čaj z nej zbavuje únavy a upokojuje, preto sa odporúča piť pred spaním. Podporuje trávenie, odstraňuje nadúvanie a kŕče v bruchu. Je tiež výborná do šalátov a na ryby.
Pažítka
Podporuje trávenie a pôsobí dobre aj na obličky. Do jedla sa pridáva čerstvá, a to tesne pred konzumovaním. Nevarí sa, je chutná v nátierkach, miešaných vajíčkach alebo na zemiakoch.
Yzop
Má podobné vlastnosti ako šalvia. Tiež by ho nemali jest tehotné ženy. Podporuje trávenie, má dezinfekčné účinky, zmierňuje nafukovanie, pomáha pri bronchitíde a potení. V kuchyni je obľúbený ako korenie do paštét, plniek alebo ku grilovanému mäsu.
Ako ich pestovať
Škodce: Pri príliš suchom vzduchu začínajú rastliny skoro napádať škodce. Zabránime tomu častým vetraním.
Vzduch: Zdroj kúrenia by nemal byt príliš blízko. Suchosti vzduchu zabránime miskou s vodou, ktorá sa bude odparovať.
Svetlo: Priame svetlo na okne robí bylinkám dobre, na jar zneho čerpajú silu a pekne voňajú.
Polievanie: Niektoré bylinky ako rozmarín, tymian, šalvia alebo oregano pochádzajú zjuhu, takže ich zavlažujeme len opatrne. Naopak, petržlen, pažítka alebo medovka potrebujú viac vody.