
Kokosovo-čokoládový koláč
Čokoládový korpus:
1½ pohára/šálky mandľovej múky (najemno pomleté mandle bez šupky)
½ pohára/šálky raw kakaový prášok
½ pohára/šálky kokosový cukor
Štipka soli
2 vajiíčka (bio kvalita)
¼ pohára/šálky kokosový olej, roztopený
⅓ kokosové mlieko
2 čajové lyžičky Bourbon vanilka
Kokosová plnka:
1½ strúhaný kokos
1 polievková lyžica medu
⅓ pohára/šálky mandľovej múky (najemno pomleté mandle bez šupky)
¼ pohára/šálky kokosový olej, roztopený
¼ kokosové mlieko
Čokoládová poleva:
100g 70 a viac % čokolády
½ kokosové mlieko
Postup:
Čokoládový korpus:
1. Pripravíme si klasickú tortovú formu s odnímateľným dnom, vymažeme kokosovým olejom. Dno formy môžeme (nemusíme) vystlať papierom na pečenie. Vyhrejeme rúru na 180°C.
2. Zmiešame spolu mandľovú múku, kakaový prášok, kokosový cukor a štipku soli.
3. V extra nádobe zmixujeme vajíčka, kokosový olej, kokosové mlieko a vanilku.
4. Jemne a zľahka vmiešavame suché ingrediencie (z bodu č. 2) do mokrých (z bodu č. 3), až kým sa nám nevytvorí kompaktná hmota, cesto na tortu.
5. Cesto vlejeme do formy a vložíme do predom vyhriatej rúry na cca 20-25 minút, posledných 5 minút cesto sledujeme.
6. Po 20-25 minútach čokoládový korpus vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Kokosová plnka:
1. Všetky ingrediencie zmiešame spolu dohromady, až kým sa nevytvorí kompaktná hmota a tú rozdelíme rovnomerne na pripravený a vychladený korpus.
2. Pripravený koláčik, dáme do mrazničky na 10 minút.
Čokoládová poleva:
1. Vo vodnom kúpeli necháme voľne rozpustiť čokoládu.
2. Do roztopenej čokolády vmiešame kokosové mlieko a odoberieme zo sporáka.
3. Polevu rovnomerne rozotrieme na pripravený koláčik, ktorý sme si po 10 minútach vybrali z mrazničky.
4. Takto hotový koláč vložíme do chladničky na cca. 2-3 hodinky a podávame.