
Med sa skladá z jednoduchých cukrov, ktoré telo ľahko využíva. Bolo to najskoršie spoľahlivé sladidlo používané pri pečení, užívané ako nátierka a pridávané do nápojov. V súčasnosti sa používa tiež pri výrobe určitých spracovávaných potravín ako šunka.
Svetlofarebné medy sú všeobecne jemnejšie chuťou, zatiaľ čo tie tmavšie sú pevnejšie. V závislosti od zdroja včelieho nektáru sa môžu farba a príchuť medu odlišovať.
Hoci sa med normálne nachádza v tekutom stave, môže sa tiež zmeniť na polopevný, inak známy ako kryštalizovaný med.
Tento stav sa môže niekedy objaviť, keď sa glukóza, hlavný cukor v mede, oddelí od roztoku medu, vytvárajúc kryštalizáciu, strácajúc svoj obsah vody. Kryštál potom vytvára štruktúru, ktorá umiestňuje iné prvky medu do suspenzie s výsledkom polo-pevného stavu.Premiestnená voda kondenzuje v nejakej časti nádoby, zväčšujúc obsah vlhkosti; strmo spúšťajúc nárast kvasenia a fermentácie. Hoci med môže niekedy kryštalizovať sám od seba, prach a peľ alebo vzduchové bubliny môžu slúžiť ako spúšťače kryštalizácie medu. Aby sa zamedzilo kryštalizácii, je podstatné med správne skladovať.
Pri skladovaní medu počas dlhých časových období sa odporúča používanie vzduchotesných nádob odolných voči vlhkosti.Med, ktorý skryštalizoval; avšak, nie je potrebné ho vyhodiť, pretože sa nepokazil. Jeho pomalé zohrievanie v teplom kúpeli rozpustí kryštály cukru naspäť do tekutej formy.Iné formy medu zahŕňajú plástový med, ktorý je medom vo svojom pôvodnom stave, med s rezanými plástami; ktorý je tekutým medom s pridanými kusmi plástov v pohári, tekutý med; ktorý je medom extrahovaným z plástov a šľahaný med, ktorý sa uvádza na trh v kryštalizovanom stave.
Med má antivirálne, anti-mikrobiologické účinky. Jeho kapacita môže zamedzovať rastu mikroorganizmov a húb je dobre zdokumentovaná.
Nízka vodná aktivita medu zamedzuje bakteriálnemu rastu a glukóza oxidáza medu produkuje antibakteriálne činidlo peroxid vodíka.
V závislosti od botanického zdroja, med poskytuje významnú aktivitu antioxidantov chrániacu proti oxidácii zodpovednej za chronické ochorenia. Má tiež anti-mutagénne, proti-tumorové, ako tiež protizápalové vlastnosti, ktoré stimulujú produkciu protilátok.
Med je účinný pri ošetrení rán. Nedávno bol použitý klinicky na ošetrenie vredov veľkosti päste rozširujúcich sa do kosti, ako tiež pri ošetrení popálenín prvého, druhého a tretieho stupňa.
Bolo udávané úplné uzdravenie bez žiadnych infekcií, straty svalov alebo akejkoľvek potreby transplantácií kože. Keď sú rany čisté, med pôsobí ako liečivo. Cesnakový med, ktorý je len zmesou medu a cesnaku, je možné aplikovať priamo na infikované rany kvôli vyčisteniu.
- Med skladujte v uzavretých čistých nádobách, najlepšie sklených alebo porcelánových. Med chráňte pred prachom, vlhkosťou a priamym slnečným svetlom.
- Nepridávajte med do horúceho čaju, mlieka alebo iného nápoja. Počkajte, kým nápoj
vychladne pod 50 stupňov, a až potom ho oslaďte medom. Med pri vyšších teplotách stráca vitamíny a účinné liečivé látky. - Kryštalizácia je prirodzenou vlastnosťou medu a znakom jeho pravosti. Ak sa v skryštalizovanom mede vytvoria dve vrstvy, neznamená to, že med je pokazený. Spodnú tuhšiu vrstvu tvorí glukóza
a vrchnú riedku fruktóza. Pri zahriatí medu vo vodnom kúpeli na 45 °C sa skryštalizovaný med vráti do pôvodnej tekutej podoby.