
Pečené gaštany
Večer gaštany namočíme do vody. Ráno prekrojíme do kríža. Poukladáme na plech – na papier na pečenie a pečieme pri 210 stupňoch 40 minút. Každých 10 minút ich počas pečenia pokropíme vodou a natriasame na plechu nech sa dobre
prepečú z každej strany. Sú bez chybičky.
V rúre pečené gaštany – namočené gaštany pečieme v predohriatej rúre(220°C) po dobu 15 – 20 min..
Vnútro už upečených gaštanov je zlatožlté, škrupinky sú pri reze pekne otvorené.
Varené gaštany – namočené gaštany dáme do vriacej vody (stredná teplota) na dobu 15 – 20 min.. (Voda môže byť jemne ochutená –soľ, koreniny … v závislosti od receptu, v ktorom chcete gaštany používať.)
Pečené gaštany na otvorenom ohni – jedná sa asi o najzložitejší postup úpravy, no aj napriek tomu je veľmi jednoduchý. Namočené gaštany restujete po dobu 15 min. na otvorenom ohni strednej intenzity. Komplikovaným
prvkom tejto prípravy je fakt, že musíte neustále sledovať intenzitu ohňa a obracanie jednotilvých gaštanov (mohli by zhorieť). Odmenou bude príjemná dymová vôňa.
Gaštany
- obsahujú 6-8% bielkovín, 3% tukov a 40-42% cukrov, najmä škrobu.
- majú rovnaký obsah vitamínu C ako citróny.
- sú dobrým zdrojom vitamínov B1, B2, E a minerálov – horčíka, draslíka, zinku, železa, fosforu, sodíka, vápnika a iných
- obsahujú minimum tuku, ale zato množstvo sacharidov vo forme škrobu, takže nie sú zrovna diétnou pochúťkou.
- majú pozitívny vplyv na žalúdok, srdce, mozog, reumatické ochorenia a krvný obeh.
- údajne predchádzajú postupnej strate pamäti u starších osôb,pretože neobsahujú glukózu ani fruktózu, sú vhodné aj pre diabetikov.
- majú antiseptický účinok a podporujú trávenie
- priaznivé účinky pri chudokrvnosti, vyčerpaní, bolestiach hlavy a chronickom kašli