
10 dôvodov, prečo zaradiť pohánku do jedálnička!
Pohánka je nenápadná a pomerne málo konzumovaná obilnina. Je bez obsahu lepku, jej pestré využitie v kuchyni tak môžu vychutnávať teda aj celiatici, vhodná je pre seniorov i deti. Čo je ne nej zvláštne a prečo sa jej hovorí aj liečiteľka?
1. Je zdrojom rutínu – vitamínu P.
Rutín je flavonoid – v tele výrazne ovplyvňuje priepustnosť a “praskanie” kapilár /drobných cievok/, zvlášť pri vysokom krvnom tlaku. Avšak nie len pri ňom. Priepustnosť kapilár nás často mrzí v podobe popraskaných cievok na tvári, stehnách ….. Preto je aj konzumácia pohánky pri týchto stavoch odporúčaná, pokiaľ nechcete siahať na doplnky výživy.
2. Zabráňuje oxidácií vitamínu C.
Vzhľadom na obsah rutínu zabraňuje oxidácií vitamínu c v našom organizme. Zvyšuje teda jeho účinok pri mnohých dôležitých úlohách – od podpory imunity až po tvorbu kolagénu. Ten výrazne ovplyvňuje kvalitu pokožky, ale aj chrupaviek, cievných stien …..
3. Podporuje srdcovo cievny systém
Už z vyššie uvedených informácií vyplýva, že priznivo ovplyvńuje celý srdcovo cievny systém. Svoju priaznivú úlohu zohráva ale aj pri častom krvání z nosa, spomínaných cievkach – metličkach, kŕčových žilách…… Udržiava ich čisté, priechodné a pevnejšie i pružnejšie.
4. Podporuje libido
Vďaka jedinečnému zloženiu a obsahu živín zbavuje znavy, podporuje libido a chuť do života. Svoju úlohu zohráva i pri potencii, takže jednoznačne mužom ju servírujte často!
5. Čistí čreva, odkysľuje
Vďaka vysokému podielu vlákniny a zmesi množstva minerálov je úžasnou potravinou na prečistenie čriev, tiež napomáha upravovať pH krvi. Odporúča sa na detoxikačné s prečisťujúce kúry.
6. Znižuje cholesterol
Napomáha k znížovaniu LDH cholesterolu a naopak podporuje zvyšovanie toho dobrého cholesterolu. Obsahuje oleje, ktoré priaznivo ovplyvňujú vstrebávanie živín do organizmu.
7. Vyživuje organizmus
Vzhľadom na to, že obsahuje 8 kvalitných aminokyselín – bielkovín, je vhodnou voľbou na ich doplnenie do organizmu. Jednak tak priaznivo ovplyvňujeme doplnenie aj menej často sa vyskytujúcich živín, jednak sú ľahko stráviteľné a je ideálne kombinovať ich s ľahkostráviteľnými bielkovinami – napríklad strukovinami, rastlinnými mliekami do kaší …..
8. Napomáha výmene vody v organizme
Vzhľadom na pomerne vysoký obsah draslíka a sodíka podporuje prácu tekutín v bunkách. Ovplyvňuje predmenštruačný syndróm a tiež štádium prechodu. Odvodňuje a vysoký podiel minerálov a tiež vitamínov aj počas tohto obdobia napoháha lepšie ho prekonať.
9. Má antioxidačné účinky
Je výborným antioxidantom. A tých voči civilizačným ochoreniam nikdy nie je dosť! Zvyšuje imunitu, obranyschopnosť organizmu.
10. Má skvelé účinky proti osteoporóze a ateroskleróze
Pôsobí preventívne, je však dôležité konzumovať ju pravidelne už od mlada a tiež zmierňuje dopad týchto ochorení.
Okrem týchto najznámejších je efekt a konzumácia odporúčaná naozaj všetkým vekovým kategóriám. Z hľadiska ajurvédy a čínskej medicíny je jej konzumácia odporúčaná hlavne kvôli očisťujúcim účinkom čriev. Obdobie, kedy je jej efekt najúčinnejší práve začína.