Ryby
Radia sa medzi najzdravšie potraviny – hlavne kvôli vysokému obsahu omega 3 mastných kyselín, tiež ako zdroj ľahko stráviteľných bielkovín, obsahuje veľa minerálov a vitamínov. Ryby si treba vyberať kvalitné – pokiaľ ich konzumujeme zriedka, nie je to možno až tak dôležité, pokiaľ sa však na ich konzumáciu tešíme častejšie – dôkladný výber netreba podceniť.
Výborné sú z ekochovov. Laici možno ani netušia, že Slovensko sa môže pochváliť najkvalitnejšími pstruhmi a ak milujeme lososa – mal by byť zo severných vôd – chladné prostredie ryby predurčuje ku kvalitnejšej bielkovine – pevnejšej konzistencii. Druhov rýb je veľmi veľa a už len na vás záleží, čo si vyberiete vy. Striedať ich určite nezaškodí.
Prečo si dopriať tuniaka: Mäso tuniaka obsahuje nenasýtené mastné kyseliny typu omega-3, ďalej je bohatým zdrojom fosforu, jódu, vitamínov skupiny B, predovšetkým vitamínu B12 a niacínu. Obsahuje tiež vysoko kvalitné bielkoviny. Využitie tuniaka v kuchyni: Steaky tuniaka je dobré nakrájať na hrubšie plátky a mäso prepeká len minimálne, tak aby uprostred zostalo ružové. Tuniakové mäso…
Details
Makrela – je zdrojom množstva vitamínov – A, C, D, E, K, skupiny B, – omega 3 a omega 6 nenasýtených mastných kyselín, – bielkovín, fosforu, draslíka, vápnika, magnézia, zinku, medi a selénu, – omega 3 mastné kyseliny sú prevenciou proti rakovine prostaty, prsníka a hrubého čreva, – konzumáciou omega 3 mastných…
Details
Pstruh – patrí medzi lososovité ryby, má nižšiu energetickú hodnotu, ale rovnaký obsah bielkovín ako losos, – je bohatý na draslík, fosfor, železo a ďalšie minerálne látky, – má vysoký obsah vitamínov D, E, ktoré chránia bunky pred stárnutím a voľnými radikálmi, – vitamíny B6 a B12chránia nervovú sústavu, – je…
Details
Tuniak obsahuje veľa vitamínov A, B6 a B12
- taktiež má bohaté zastúpenie riboflavínu, tiamínu, železa, magnézia a omega 3 mastnej kyseliny,
- omega 3 mastné kyseliny pomáhajú aj pri artritíde, obnove buniek, dyslexii a zlepšovaní imunitného systému,
- je bohatý na lyzín, ktorý pomáha pri liečení oparov…
Losos patrí z rýb medzi najlepšie zdroje omega 3 mastných kyselín. Význam omega 3 mastných kyselín pre zdravie: – môžu znižovať zrážanlivosť krvi a krvný tlak, – blokovať zápalové procesy, zmierňovať bolesti, zápaly a opuchy, – zvýšiť hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL), – zabraňovať usadzovaniu cholesterolu v cievach, znížiť hladinu triglyceridov a LDL cholesterolu, – mierniť…
Details
Ryby: radia sa medzi najzdravšie potraviny – hlavne kvôli vysokému obsahu omega 3 mastných kyselín, tiež ako zdroj ľahko stráviteľných bielkovín, obsahuje veľa minerálov a vitamínov. Ryby si treba vyberať kvalitné – pokiaľ ich konzumujeme zriedka, nie je to možno až tak dôležité, pokiaľ sa však na ich konzumáciu tešíme častejšie – dôkladný výber netreba…
Details