
Recepty z púpavy – šalát, med, polievka, káva, likér
Púpavový šalát:
Listy púpavy umyjeme, natrháme na drobnejšie kúsky a ak nám stále pripadajú neprirodzené na našom tanieri, zmiešajte ich napríklad s poľníčkom, špenátom alebo rímskym šalátom. Nakrájajte redkvičku, vňať zelenej cibulky alebo požítku, šalátovú uhorku a premiešajte – ochuťte soľou, olejom, korením a ak vám to nevadí, ozdobte kvetinkami. Napríklad púpavovým kvetom alebo sedmikráskou. Jesť ich nemusíte, ale aj kedy ste tak urobili, aj kvety sú jedlé…. Šalát môžete zaliať jogurtom – do ktorého môžete rozdrviť cesnak … Je vhodný takto samostatnen, alebo ku mäsu, rybe i vajíčkam…
Púpavový likér
Na ten potrebujeme koreň púpavy – ten obrežeme v zemine nožom – uvoľníme, poriadne ho umyjeme a môžeme vyčistiť aj kefkou na potraviny, alebo klasickou zubnou. Ak nám vojde do fľaše, vložíme ho tam celý, alebo korene nakrájame a nastrkáme do fľaše. Zalejeme h alkoholom a mesiac necháme lúhovať. Dobré je každý deň ho potriasť. Podávame samozrejme príležitostne!!! Zlepšuje trávenie a zmierňuje bolesti žalúdka. Stačí jedna polievková lyžica.
Púpavová polievka
V hrnci necháme zovrieť vodu a uvaríme v nej bio zeleninový bujón. Keď má voda cca 50-60 stupňov – pridáme do nej púpavové listy – odporúčam menšie – sú “čerstvejšie” a menej horké. Necháme postáť vo vode 10 minút – pridáme muškátový oriešok, biele korenie a rozmixujeme. Po naliatí do taniera do nej vsypeme nadrobno pokrájanú cibuľu a bylinky. Ak chcete cibuľku môžete opražiť do zlata a vsypať jej orestované krúžky do polievky takéto. Ochutiť ju môžete lyžicou smotany, jogurtu, syra….. poprípade do nej môžete pridať zaleninu podľa svojej chuti.
Púpavové smoothie
Čerstvé púpavové listy, špenát, 1/2 banánu a 1 zrelšie jablko rozmixujeme na kašu, podľa potreby zriedime vodou a môžeme konzumovať. Množstvo si môžete určiť sami. Ak ste nepili smoothie zo zelených listov – odporúčam dať 1 hrsť púpavy a 1 špenátu. Ak ste na smoothie zvyknutý – môžete viac a pridajte a žihľavu.
Púpavová káva
Koreň púpavy vyberieme zo zeminy, poriadne očistíme a na tenko nakrájame. Rozložíme na plechu alebo v sušičke na potraviny a necháme schnúť kým nepraská ako lupienky. Ak sušíte v rúre – tak maximálne na 50 stupňov. PO vysušení môžete koreň upražiť, ale nemusite.
Ak sa rozhodnete pre praženie:
Plech nahrejte v rúre pri 150 stupňoch – potom naň vsypte vysušené korene – pečte cca 3-5 minút, potom plechom potraste, aby sa korene poprevrácali, opäť poopekajte cca 3 minúty. Nechajte vychladiť.
Pražiť to môžete aj na klasickej panvici. Pražením sa však likvidujú všetky enzýmy-čo je škoda.
Ak sa rozhodnete nepražiť alebo už upražené korene spracujte ďalej takto:
Vysušené korene rozdrvíte duď v mažiari alebo v strojčeku na mletie kávy na prášok. Ten potom zalievate klasickým spôsobom ako kávu. Ak chcete zachovať živosť púpavových enzýmov, zalievajte už vychladnutou vodou max. na 70 stupňov. Môžete použiť aj v klasických kávovaroch. Káva ma bylinkovo horkú príchuť. Ak ste zvyknutý sladiť – odporúčam použiť sladidlo, na ktoré ste zvyknutí a nemeniť ho, aj v prípade, že je to biely cukor.
Osobne túto kávu sladím kokosovým cukrom a ak túžim po mlieku, pridávam bežné alebo tiež kokosové. Keď som sxperimentovala, nikdy to nedopadlo dobre. Káva mi nechutila. Pite ju tak – ako ste zvyknutí na bežnú kávu.